Suurlähettiläs on oikeassa

Tampere Jorma Virtanen 2.12.2005

Tallinkin Romantika kulkee Tallinan-Helsingin -linjalla.

Tallinkin Romantika kulkee Tallinan-Helsingin -linjalla.

Viron Suomen-suurlähettilään Priit Kolbren mielestä suomalaisen julkisen sanan suhtautuminen virolaisvarustamo Tallinkin toimintaan on ollut kaikkea muuta kuin rakentavaa ja puolueetonta.

-Ajoittain esiintyvä hysteerinen suhtautuminen virolaiseen kilpailijaan ja sen toiminnan epäoikeudenmukainen ja paikoin epäadekvaatti halventaminen on häiritsevää, Tuglas-seuran tilaisuudessa puhunut Kolbre sanoi.

Kolbre viittasi Helsingin Sanomien aloittamaan kirjoitteluun Itämeren matkustajalaivojen jätevesistä. Lehti otsikoi näyttävästi Tallinkin isojen laivojen, Meloodian ja Romantikan laskevan yhä pesu- ja viemärivetensä Itämereen.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksen mukaan Tallink osoitti törkeää piittaamattomuutta Itämeren tilasta. Tallinkin menettelyä ei kirjoituksessa leimattu laittomaksi, mutta moraalisesti erittäin kyseenalaiseksi.

-Täydellinen välinpitämättömyys ympäristöstä ja tarjotut epämääräiset selitykset tuovat tuulahduksen suoraan menneestä Neuvostoliitosta.

-Jos Tallink on kerran lepsuillut jätevesien kanssa, herää epäilys, missä muissa asioissa se pyrkii pääsemään riman ali, kirjoituksessa vihjailtiin.

Ei mitään väärää

Tallink ei ole tehnyt mitään väärää, vaan varustamo on toiminut kansainvälisten merenkulun säännösten mukaan. Tallinkin laivojen viemärivesiä ei ole laskettu suoraan mereen sellaisenaan, vaan ne on ensin puhdistettu.

Samalla tavalla ovat toimineet Suomen ja Saksan väliä kulkevat Superfast Ferriers -varustamon ja Finnlinesin alukset. Helsingin Sanomien hyökkäyksen kärki kohdistui kuitenkin Tallinkiin, ei kreikkalais- tai suomalaisvarustamoon.

Helsingin Sanomien verkkoliitteessä käynnistyi tai käynnistettiin hysteeriseksi yltynyt kirjoittelu. Tallinkia vastaan puuhattiin boikottia.

-Kansa on kiivas tuomari, lehden kolumnisti julisti.

Tallink taipui painostuksen edessä ja ryhtyi tyhjentämään jätevetensä Länsisatamassa Helsingin viemäriverkkoon samalla tavalla kuin Silja ja Viking ovat vapaaehtoisesti tehneet jo pitkään. Ongelmana laivoilla puhdistetuissa jätevesissä on, ettei niistä voi poistaa rikkiä ja fosforia, mikä lisää Itämeren rehevöitymistä.

Tallinkin Victoria I kulkee Tallinnan-Tukholman -linjalla.

Tallinkin Victoria I kulkee Tallinnan-Tukholman -linjalla.

Pienet perässä

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Iltalehden pääkirjoitussivulla todettiin, että törkeily on paljastettu. Kirjoittaja sentään myönsi, että Suomenlahdella on paljon matkustajalaivoja pahempia saastuttajia.

Kun maan valtalehti on syvästi huolissaan Itämeren tilasta, odottaisi, että lehti käsittelisi samalla vakavuudella Viipurista Saksan Greifswaldiin suunnitellun, Itämeren pohjaa pitkin kulkevan kaasujohdon ympäristövaikutuksia, joista Baltian maissa ja Puolassa on varoitettu. Tässä yhteydessä on viitattu erityisesti Itämereen toisen maailmasodan jälkeen upotettuihin myrkkykaasuihin.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksen mielestä putken vastustaminen tästä syystä vaikuttaa haetulta.