Suuri puhdistus ei unohdu

Tampere Jorma Virtanen 31.8.2007

Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon pystyttämä muistomerkki Levashovon muistohautausmaalla.

Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon pystyttämä muistomerkki Levashovon muistohautausmaalla.

Venäjällä muisteltiin elokuussa 70 vuotta sitten käynnistynyttä Jezhovshtshinaa, neuvostodiktaattori Josif Stalinin suuren puhdistuksen (1936-1938) synkintä vaihetta.

Muistotilaisuuksia järjestettiin ainakin Karhumäen lähellä Sandarmohissa sekä Moskovan lähellä Butovossa. Sandarmohiin on haudattu yli 9 500 joukkotuhon uhria, jotka edustivat 58 eri kansallisuutta. Butovossa arviot teloitettujen määrästä vaihtelevat runsaasta 20 000:sta aina 100 000:een.

Näyttävin tapahtuma oli 12-metrisen puuristin pystyttäminen Uusien marttyyrien kirkon viereen Butovossa. Ristin olivat tehneet pahamaineisen Solovetskin luostarisaaren munkit, ja se tuotiin Vienanmeren-Itämeren kanavaa pitkin ristisaatossa Butovoon. Vuoteen 1961 kanava tunnettiin Stalinin kanavana. Sen rakennustöissä vuosina 1931-1933 arvioidaan kuolleen jopa 100 000 vankia.

Jezhovshtshina viittaa Nikolai Jezhoviin, joka toimi sisäasioiden kansankomissariaatin NKVD:n päällikkönä syyskuusta 1936 marraskuuhun 1938. Jezhovin valmisteleman ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen politbyroon siunaaman NKVD:n käskyn 00447 nojalla aloitettiin 5. elokuuta 1937 kaikkialla Neuvostoliitossa "entisten kulakkien, rikollisten ja muiden neuvostovastaisen elementtien" joukkopidätykset.

Jezhovin suunnitelman mukaan neljän kuukauden aikana piti teloittaa 75 950 ihmistä ja 193 000 lähettää työleireille vankileirien saaristoon. Nämä kiintiöt ylitettiin moninkertaisesti.

Venäläisen Memorial-yhdistyksen mukaan vuosina 1937-1938 pidätettiin 1,7 miljoonaa ihmistä, joista 724 000 teloitettiin. Läntiset arviot teloitettujen määrästä ovat huomattavasti suurempia. Brittiläinen historioitsija Robert Conquest on arvionut, että suuren terrorin aikana olisi teloitettu kolme miljoonaa ihmistä, ja kaksi miljoonaa olisi kuollut leireillä.

Isak Rahnasto, Artur Rahnasto ja Valdemar Oila päätyivät Stalinin teuraaksi.

Isak Rahnasto, Artur Rahnasto ja Valdemar Oila päätyivät Stalinin teuraaksi.

Moolokin kita

Vainojen alettua NKVD perusti salaisen joukkohautapaikan metsään Leningradin pohjoispuolelle Levashovoon, inkerinsuomalaisten Levassovaan. Sinne noin 40 000 teloitettua kuljetettiin kuorma-autoilla. Heidät oli surmattu niskaan ampumalla.

Levashovon joukkohautapaikan synkkä menneisyys paljastui vuonna 1989. Samana vuonna siitä tehtiin muistohautausmaa.

Levashovossa on 22 muistomerkkiä, joista kaksi muistuttaa suomalaisten tuhosta. Inkerin liiton pystyttämä muistomerkki paljastettiin lokakuussa 1994 ja Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon pystyttämä muistomerkki lokakuussa 2004.

Jälkimmäisessä muistomerkissä on teksti: "Tämä muistomerkki on pystytetty muistoksi kaikille suomalaisille, jotka kuljetettiin teuraaksi neuvostovallan aikana."

Arviot Levashovon suomalaisuhreista vaihtelevat muutamasta tuhannesta 15 000:een. Wikipedia-nettitietosanakirjan mukaan 11 066 suomalaista vangittiin vuosina 1937-1938. Heistä surmattiin 9 078.

Inkerinsuomalaisten lisäksi Stalinin viha kohdistui Suomesta vapaussodan jälkeen paenneisiin kommunisteihin, Neuvostoliitosta 1920- ja 1930-luvuilla parempaa elämää hakemaan lähteneisiin loikkareihin sekä Kanadasta ja Yhdysvalloista 1930-luvulla Karjalaa rakentamaan tulleisiin idealisteihin.

Muistohautausmaan sisäänkäynnin edustalla on Pietarin kaupungin pystyttämä Totalitarismin Moolokin kita -niminen muistomerkki, jonka Pietarin ensimmäinen demokraattinen pormestari Anatoli Sobtshak paljasti 16. toukokuuta 1996. Levashovon muistohautausmaan nettisivustolla siteerataan leningradilaisrunoilija Anna Ahmatovaa: "Olisin halunnut kutsua nimeltä heistä jokaisen".

Putin ei pyydä anteeksi

Venäläisen Memorial-järjestön tutkijat ovat löytäneet Leningradin alueelta useita Levashovon kaltaisia joukkohautoja. Levashovossa kannattaa käydä niin kauan kuin se on mahdollista. Presidentti Vladimir Putinin johtamalla Venäjällä voi jälleen koittaa päivä, jolloin muistohautausmaata ei ole enää olemassa. Putin on tehnyt Venäjästä jälleen pahan valtakunnan, jossa ihmisiä passitetaan mielisairaalaan ja vankilaan mielipiteidensä tähden.

Putinin mielestä Venäjän ei pidä tuntea syyllisyyttä Stalinin vainoista.

- Meidänkin historiassamme ollut kauheita sivuja. Muistetaanpa vuonna 1937 alkaneita tapahtumia, ei unohdeta sitä. Mutta muissakin maissa on ollut sellaista ja vielä kauheampaa. Me emme ole käyttäneet ydinasetta siviiliväestöä vastaan. Emme ole kaataneet kemikaaleja tuhansien kilometrien matkalle emmekä pudottaneet pieneen maahan seitsemän kertaa enemmän pommeja kuin käytettiin toisessa maailmansodassa. Eikä meillä ole ollut eräitä muitakaan historian mustia sivuja, sellaisia kuin esimerkiksi natsismi, Putin valisti historianopettajia.

http://visz.nlr.ru/eng/pm/levashovo/

Lisää kuvia Levashovosta