Väärän voiton päivä

Tampere Jorma Virtanen 29.12.2004

Totalitaarisen kommunismin tuomitsemisen odotetaan nousevan Euroopan parlamentin asialistalle.

Totalitaarisen kommunismin tuomitsemisen odotetaan nousevan Euroopan parlamentin asialistalle.

Euroopan parlamentin 101 jäsentä on allekirjoittanut avoimen kirjeen, jossa maailman johtajia kehotetaan kiinnittämään vakavaa huomiota Moskovassa 9. toukokuuta järjestettävää toisen maailmansodan voitonpäivää todellisiin tarkoitusperiin. Presidentti Vladimir Putin on kutsunut voitonjuhliin EU-maiden johtajat samana päivänä, jolloin Euroopassa vietetään Eurooppa-päivää.

-Venäjän federaatio on Neuvostoliiton laillinen seuraajavaltio, mutta se on jatkuvasti vältellyt vastuutaan niihin rikoksiin, joita neuvostovaltio teki ihmisyyttä ja naapurivaltioitaan kohtaan, kirjeessä todetaan. Allekirjoittajien mielestä Moskovan juhlallisuudet eivät saa merkitä Neuvostoliiton valloitusten ja totalitaarisen kommunismin rikosten hyväksymistä.

Kirjeessä muistutetaan Neuvostoliiton ja Saksan yhteistyöstä toisen maailmansodan alkuvuosina.

-Totalitaristinen Neuvostoliitto aktiivisesti avusti Natsi-Saksaa valloittamaan suurehkon osan vapaata Eurooppaa toimittamalla Saksan armeijalle ja sen sotateollisuudelle 18 kriittisen kuukauden aikana öljyä, ruokaa ja muita strategisia raaka-aineita.

-Yhteistyössä Natsi-Saksan kanssa Neuvostoliitto toteutti aggressioita Puolaa, Suomea, Viroa, Latviaa, Liettuaa ja Romaniaa vastaan. Suomea vastaan kohdistuneiden aggressioiden seurauksena Neuvostoliitto erotettiin Kansainliiton jäsenyydestä.

Kirjeen allekirjoittajat vetoavat, että maailman johtajat Moskovassa tekevät selvän eron sankaruuden kunnioittamisen sekä Baltian maiden laittoman valtauksen ja Itä-Euroopan pakkoalistamisen välillä.

Kirjeen ensimmäiset allekirjoittajat ovat brittiläinen konservatiivi Christopher Beazley, Viron laulavan vallankumouksen johtohahmo Tunne Kelam, latvialainen Aldis Kuskis sekä Liettuan ex-presidentti Vytautas Landsbergis.

Suomalaisista mepeistä kirjeen allekirjoittivat kokoomuslaiset Piia-Noora Kauppi, Ville Itälä, Alexander Stubb, RKP:n Henrik Lax sekä Ranskasta europarlamenttiin valittu Ari Vatanen.

Vatasen mielestä Suomessa pitäisi tässä yhteydessä tarkastella Karjalan luovutuksen historiallista vääryyttä.

Halonen Moskovaan

Presidentti Tarja Halonen ei osallistunut talvisodan päättymisen 60-vuotisjuhlaan maaliskuussa 2000 eikä marsalkka Mannerheimin kuoleman 50-vuotisjuhlaan tammikuussa 2001. Presidentti ei ollut myöskään paikalla, kun Suomen itsenäisyyden pelastaneen Talin-Ihantalan suurtaistelun 60-vuotisjuhlaa vietettiin Viipurin pohjoispuolella viime heinäkuussa. Sen sijaan Moskovan juhlallisuuksiin Halonen on ilmoittanut osallistuvansa.

Venäjän duuma hyväksyi 23. marraskuuta yksimielisesti julkilausuman, jonka mukaan neuvostojoukot vapauttivat Baltian maat fasismista lyötyään saksalaiset joukot 24. marraskuuta 1944 päättyneissä taisteluissa.

Duuman historiantulkinta herätti suuttumusta Baltian maissa. Viron parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Marko Mihkelsonin mukaan Viron vapauttaminen olisi merkinnyt sitä, että Tallinnan Pitkän Hermannin tornissa olisi liehunut vieraan vallasta kertoneen punalipun sijasta Viron sini-musta-valkoinen lippu.

Viron parlamentin, Riigikogun puhemiehen Ene Ergman mukaan toisen maailmansodan päättyminen merkitsi voittoa natsismista ja fasismista Euroopassa, mutta se myös aloitti pitkän neuvostomiehityksen kauden Baltian maissa sekä Keski- ja Itä-Euroopan maissa. Ergma muistutti, että Neuvostoliiton sortotoimenpiteet johtivat satojen tuhansien ihmisten kyydityksiin tai kuolemaan toisen maailmasodan jälkeen ja että kaikki totalitaariset järjestelmät on tuomittava.

Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga sanoi, ettei 9. toukokuuta ole juhlapäivä, sillä silloin Latvian valtio pyyhittiin pois maailmankartalta.

Kommunismi tuomiolla

Jouluaatonaattona Viron hallitus päätti jatkaa neuvostojoukkojen aiheuttamien vahingonkorvausvaatimusten valmistelua oikeusministeriön johdolla. Hallituksen mukaan massiivinen, ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten aalto johti 55 vuoden aikana noin 180 000 virolaisen kuolemaan tai pakenemiseen kotimaastaan.

Edellytyksenä vahingonkorvausvaatimusten esittämiselle oikeusministeri Ken-Marti Vaher pitää "kommunismin holokaustin", totalitaarisen kommunismin tekemien rikosten tuomitsemista kansainvälisellä tasolla.

Euroopan neuvostossa on vireillä hanke totalitaaristen kommunistihallintojen rikosten tuomitsemiseksi. Tätä koskeva aloite jätettiin parlamentaariselle yleiskokoukselle 25. syyskuuta 2003. Suomen valtuuskunnan jäsenistä sen allekirjoitti Kimmo Sasi (kok.).

Euroopan parlamentin suurin ryhmä, Euroopan kansanpuolueen ja Euroopan demokraattien EPP-ED -ryhmä hyväksyi puoluekokouksessaan Brysselissä viime helmikuussa julkilausuman, jossa Euroopan unionia kehotetaan tuomitsemaan totalitaarinen kommunismi.

http://www.epp-ed.org/Press/peve04/eve01/res-communism_en.asp