Kalliit ovat Hesarin lunnaat

Hämeenlinna Jorma Virtanen 13.5.2008

Viron suurlähettiläs Merle Pajula tuohtui Hämeenlinnassa Helsingin Sanomien esille nostamista apartheid-syytöksistä.

Viron suurlähettiläs Merle Pajula tuohtui Hämeenlinnassa Helsingin Sanomien esille nostamista apartheid-syytöksistä.

Helsingin Sanomat näyttää käynnistäneen Viron vastaisen kampanjan. Pelinappulana on Virossa asuva toimittaja Leena Hietanen.

Lehti avasi näyttävästi palstojaan Hietasen teokselle Viron kylmä sota, jossa hän syyttää Viroa venäläisen vähemmistön sorrosta ja apartheid-politiikasta. Hän myös puhuu miehitysmyytistä, ikään kuin Viro ei olisi ollut vuosina 1944-1991 miehitetty maa. Kirjan on kustantanut WSOY, joka kuuluu Helsingin Sanomien kanssa samaan SanomaWSOY-konserniin.

Toimittaja Martti Valkonen kertoo teoksissaan Suomettamien jatkuu yhä (1998) ja Sananvapaus kauppatavarana (2003) esimerkkejä tapauksista, joissa hänen entisen työnantajansa liiketoimet ovat menneet journalismin edelle.

- Helsingin Sanomat loi osana idänkauppaansa Venäjä-journalismiin suomettumisen uuden mallin, hän kirjoittaa. Kaukana ei ole ajatus, että Viroa rokottamalla Helsingin Sanomat maksaa emokonsernin idänkaupan lunnaita.

Hietasen stalinistiset näkemykset kuuluvat samaan sarjaan kuin Venäjän loputtomat syytökset Virossa tapahtuvista ihmisoikeuksien loukkauksista ja fasismin suosimisesta.

Nettisivuillaan Hietanen tunnustaa saaneensa potkut Kauppalehdeltä ja Turun Sanomilta kymmenen vuoden kirjoittelun jälkeen. Hän kertoo Helsingin Sanomien toimittajana päätyneen täyttämään kellonaikoja näyttelykalenteriin haukuttuaan teatterikriitikko Jukka Kajavan ohjaaman teatteriesityksen.

Otsikko loukkasi

Terävimmin Hietasen näkemyksiä on kritisoinut kirjailija Sofi Oksanen. Hänen mukaansa Viron neuvostomiehityksen kieltäminen on verrattavissa holokaustin, juutalaisten joukkotuhon kieltämiseen.

- Pamfletti kokosi virolaisten koiruudet, oli otsikkona Helsingin Sanomien kulttuurisivujen kirja-arviossa, jossa lehden entinen toimittaja Jukka Rislakki rusikoi Hietasen näkemyksiä. Otsikko loukkasi Viroa ja suomalaisia Viron ystäviä. Siinä esitettiin totena väitetyt virolaisten koiruudet eikä se myöskään vastannut Rislakin kirja-arvion kriittistä sisältöä.

Viron suurlähettiläs Merle Pajula totesi Hämeenlinnassa 13. toukokuuta, että Viro on saanut EU:lta, Natolta, Euroopan neuvostolta ja Ety-järjestöltä kansalaisuuspolitiikastaan puhtaat paperit, muuten maa ei olisi kyseisten järjestöjen jäsen.

Virossa muillakin kuin etnisillä virolaisilla on äänioikeus kunnallisvaaleissa. Täydet kansalaisoikeudet saa, jos vähänkin vaivautuu opiskelemaan viron kielen alkeita ja Viron tasavallan arvoja. Heille on omat lastentarhansa ja koulunsa korkeinta opetusta myöten. Virossa kaikki saavat palvelut omalla äidinkielellään. Venäjän passin omaaville rajat ovat avoinna Vladivostokista Lissaboniin.

Kaikki nämä ovat oikeuksia, joista suomenkieliset muuttajat Ahvenanmaalla voivat vain unelmoida.

http://dissidentti.blogspot.com/