Virusta tuli Sokos-hotelli

Tallinna Jorma Virtanen 10.11.2003

Viru komistuu myös ulkopuolelta.

Viru komistuu myös ulkopuolelta.

Tallinnan tunnetuimpiin maamerkkeihin lukeutuvasta Hotelli Virusta tuli Sokos-hotelli syyskuun alussa. Hotellinjohtaja Markku Tarnasen mukaan Virun liiketoimintojen ostaminen oli Sokos Hotels -ketjun ensimmäinen merkittävä hotellikauppa ulkomailla.

-Ilmeen muuttaminen Sokos-hotelliksi kestää loppuvuoden. Meneillään olevien remonttitöiden yhteydessä myös Virun julkisivu uudistetaan, Tarnanen sanoo. Hän tuli Tallinnaan Sokos-hotelli Ilveksestä Tampereelta.

Lokakuussa Virussa avattiin kokouskeskus, jossa on tilaa 900 asiakkaalle. Keskuksessa on kuusi muunneltavaa kokoustilaa. Suurimpaan tilaan mahtuu kerralla 400 kokousvierasta.

Lokakuussa valmistui niin ikään Amarillo-ravintola Virun ensimmäiseen kerrokseen. Remontoitavana olevasta Merineitsi-ravintolasta tulee vuoden loppuun mennessä aamiais- ja tilausravintoa 600 asiakkaalle.

Ensi keväänä Viru saa 93 uutta hotellihuonetta, kun Viru-aukiolle rakennettava massiivinen Viru-keskus valmistuu. Laajennuksen jälkeen Virussa on 513 hotellihuonetta.

Etukortilla bonusta

Virun asiakkaista yli 80 prosenttia on suomalaisia. Markku Tarnanen uskoo hotellin saavan lisää asiakkaita Pohjoismaista, kun Tallinkin Romantikan sisaralus Victoria aloittaa liikenteen ensi keväänä Tallinnan ja Tukholman välillä. Aker Finnyardsin telakalla Raumalla rakenteilla oleva alus poikkeaa myös Maarianhaminassa.

-Myös Saksasta, muista Baltian maista ja Venäjältä saapuvien matkailijoiden määrä tulee lisääntymään.

Tärkeitä kohderyhminä Tarnanen mainitsee lapsiperheet ja kulttuurimatkailijat.

-S-Etukortilla Virussa saa bonusta. Meillä suomalainen voi asioida suomeksi. Jatkossa suomenkielisen henkilökunnan palkkaaminen voi tuottaa vaikeuksia, kun englanti valtaa alaa.

Virun talousjohtajana aloitti syyskuussa Tarja Myllymäki. Omistajavaihdoksen myötä Virun johtoportaasta poistui kaksi suomalaista.

-Huhut siitä, että esimiestehtäviin tulisi vain suomalaisia, eivät näin ollen toteutuneet, Tarnanen naurahtaa.

Virun liiketoiminnoista vastaa AS Sokotel -niminen yhtiö. Se on solminut pitkäaikaisen vuokrasopimuksen hotellikiinteistön omistavan AS Hotel Virun kanssa. Sen pääomistaja on suomalaisen SRV Yhtiöt Oyj:n sisarkonserni Pontos Oy.

Myynti- ja markkinointipäällkkö Annely Henriksson sekä hotellinjohtaja Markku Tarnanen esittelivät
tamperelaistoimittajille Virun uutta kokouskeskusta.

Myynti- ja markkinointipäällkkö Annely Henriksson sekä hotellinjohtaja Markku Tarnanen esittelivät tamperelaistoimittajille Virun uutta kokouskeskusta.

Kilpailu kiristyy

Markku Tarnanen sanoo Viru-keskuksen vahvistavan Virun asemaa Tallinnan johtavana hotellina, vaikka kilpailu koko ajan kiristyykin. Tallinkille rakennetaan parhaillaan hotellia Viru-keskuksen läheisyyteen.

Viru-keskus on tämän hetken suurin ulkomainen investointi sekä suurin meneillään oleva rakennuskohde Virossa. Rakennuttajana on suomalainen SRV International Oy.

Keskukseen tulee näyttävä kauppakeskus, jonne sijoittuu paljon muun muassa muotiliikkeitä. Eniten tilaa on vuokrannut Tallinnan Kaubamaja, jonka nykyinen tavaratalo yhdistetään uuteen kauppakeskukseen katetulla lasikäytävällä. Keskukseen on tulossa myös toimistoja, asuntoja, pysäköintitalo sekä terminaali linja-autoille.

Viru-keskuksen kokonaispinta-ala on 85 000 neliömetriä, josta kauppakeskuksen osuus on 32 000 neliömetriä. Työt aloitettiin kesäkuussa 2002, harjannostajaisia vietettiin viime kesäkuussa ja valmista pitäisi olla 15. huhtikuuta ensi vuonna.

Rosella korvasi Cinderellan

Viron lähestyvä EU-jäsenyys näkyy jo Helsingin ja Tallinnan välisessä laivaliikenteessä. Viking Line veti elokuussa reitiltä pois Cinderellan ja korvasi sen pienemmällä Rosellalla.

-Cinderellan risteilyt olivat hyvä tuote. Kustannussyistä näin isolla aluksella ei kyetä kuitenkaan enää toimimaan, kun tax free -myynti loppuu. Rosella on nyt oikeankokoinen alus oikealla reitillä, myynninedistäjä Iiris Uimonen Tampereen Viking Linestä sanoo.

Wärtsilän Turun telakalla vuonna 1980 valmistunut Rosella toimi viimeksi risteilyliikenteessä Tukholman ja Maarianhaminan reitillä, jolle puolestaan tuli Cinderella. Rosellaan mahtuu 1 700 matkustajaa, laivassa on 1 100 hyttipaikkaa.

Rosella ajaa Helsingin ja Tallinnan reittiliikenteessä kaksi edestakaista vuoroa päivässä. Tallinnasta pääsee kolmessa tunnissa Helsinkiin sekä aamulla että iltapäivällä, Helsingistä Tallinnaan taas keskipäivällä ja illalla.

Cinderella oli risteilyalus, josta matkustajat eivät päässeet pois. Laiva kävi kääntymässä Tallinnan lähellä Muugan satamassa, jonne se kuljetti myös rahtia.

http://www.viru.ee/

http://www.vikingline.fi/