Viroon lisää golfkenttiä

Kuressaare Jorma Virtanen 24.8.2003

Jaan Tiidus harjoitteli avauslyöntejä Kuressareen lähellä sijaitsevalla harjoituskentällä kesällä 1998.

Jaan Tiidus harjoitteli avauslyöntejä Kuressareen lähellä sijaitsevalla harjoituskentällä kesällä 1998.

Viron toistaiseksi ainoa kansainväliset mitat täyttävä 18-reikäinen golfkenttä on Tallinnan lähellä Niitväljassa. Viime vuonna siellä pelattiin 24 000 kierrosta, joista 13 000 kirjattiin suomalaisille pelaajille.

Niitvälja on vihdoinkin saamassa kilpailijoita. Pärnun lähelle Audruun valmistui heinäkuun lopulla 9-reikäinen kenttä, joka on tarkoitettu kaikelle kansalle. Audru Golf & Counry Clubin isännöimälle kentälle green cardia ei vaadita, vaan periaatteena on "maksa ja pelaa". Kenttä on määrä myöhemmin laajentaa 18-reikäiseksi.

Pärnun lähelle Valgerandaan Villa Andropoff -nimisen loma- ja kokouskeskuksen läheisyyteen on rakenteilla 18-reikäinen kenttä. Sen on määrä valmistua ensi vuoden syyskuussa. Arkkitehti Kosti Kurosen suunnitteleman kentän kustannuksiksi huoltorakennuksineen arvioidaan noin 30 miljoonaa kruunua (runsaat 1,9 miljoonaa euroa).

Neuvostojohdon lomanviettopaikka

Villa Andropoff Oy Ltd markkinoi viikon mittaisia lomaosakkeita, joihin voidaan sisällyttää kaksi golfosaketta eli yhteensä neljä pelioikeutta viideksi vuorokaudeksi. Viikkolomaosake ja kaksi pelioikeutta maksaa kuukaudesta riippuen 5 000 eurosta 8 000 euroon.

Villa Andropoff oli neuvostoaikana Neuvostoliiton korkeimman johdon ja valtiovieraiden tarkasti vartioitu lomanviettopaikka. Virolaisen arkkitehdin Raine Karpin suunnitteleman päärakennuksen rakentamispäätös tehtiin Juri Andropovin (1914-1984) pääsihteerikaudella, mistä nykyinen loma- ja kokouskeskus on saanut nimensä. Vuonna 1997 Viron valtio myi alueen suomalais-virolaiselle yhteisyritykselle.

Tallinnasta 23 kilometriä itään sijaitsevaan Jõelähtmeen on rakenteilla Estonian Golf & Country Clubin 9- ja 18-rataiset kentät. Yli sadan hehtaarin maa-aluelle ensi vuonna valmistuvat kentät on suunnitellut arkkitehti Lassi-Pekka Tilander. Suomenlahteen laskeutuvalle alueelle on tulossa myös tenniskenttiä ja pienvenesatama.

Hankkeessa ovat mukana merkittäviä rakennushankkeita Virossa toteuttanut suomalainen SRV sekä Viron suurimpiin rakentajiin lukeutuva Eesti Ehitus.

Tallinnan Piritan kentän on määrä valmistua kahden vuoden kuluessa. Rakentamiskustannuksiksi ilman kenttärakennuksia on arvioitu 15-20 miljoonaa kruunua (1,0-1,3 miljoonaa euroa).

Kuressaaren kaupunginsihteeri Eero Lapp on innokas golfin harrastaja.

Kuressaaren kaupunginsihteeri Eero Lapp on innokas golfin harrastaja.

Saarten kisat Saarenmaalle

Saarenmaan Kuressaaren kaupunginvaltuuston päätöksellä elokuun lopulla perustettiin Kuressaare Golfpark -niminen osakeyhtiö, joka ryhtyy rakentamaan 18-reikäistä kenttää kaupungin läheisyyteen Põduste-joen rantamille. Kentän suunnittelijaksi on valittu niin ikään Lassi-Pekka Tilander.

Kentän on määrä valmistua 9-reikäisenä vuonna 2005. Hankkeeseen on saatu EU:n Phare-rahaa 4,7 miljoonaa kruunua (runsaat 300 000 euroa).

Saarenmaa valmistautuu isännöimään suurisuuntaisia Euroopan saarten kisoja vuonna 2009. Tuolloin viimeistään 18-reikäisen kentän pitäisi olla valmiina.

Kuressaaren kaupunginsihteeri Eero Lapp arvioi Eesti Päevaleht -lehdessä heinäkuussa, että kentän valmistuttua golfturistit jättävät Saarenmaalle vuosittain 60 miljoonaa kruunua (runsaat 3,8 miljoonaa euroa).

Villan Lindan alueella Nasvassa Kuressaaren eteläpuolella on pienkenttä, joka koostuu kahdesta griinistä ja kuudesta väylästä. Se on tarkoitettu ensisijaisesti Villa Lindan vieraille.

Virossa on arvioitu olevan sijaa noin kymmenelle golfkentälle. Kenttiä on suunnitteilla ainakin Haapsaluun, Otepäähän ja Pärnun eteläpuolelle Tahkurandaan.

http://www.golf.ee/