Pahan valtakunnan asialla

Tampere Jorma Virtanen 16.9.2008

Viron Punainen Risti keräsi rahaa Georgian auttamiseksi Saarenmaalla

Viron Punainen Risti keräsi rahaa Georgian auttamiseksi Saarenmaalla

Kun Venäjä 8. elokuuta hyökkäsi Georgiaan, alkoivat heti puheet Georgian suomettamisesta.Jos Suomi olisi Natossa, nämä Suomelle kiusalliset puheet eivät varmaankaan loppuisi, mutta jäsenyys selkiyttäisi Suomen kuvaa maailmalla.

Kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan, presidentti Tarja Halonen vaikeni. Hän myös vaikeni, kun Venäjä päätti tunnustaa Abhasian ja Etelä-Ossetian "itsenäisyyden". Presidentin mukaan Suomen toiminta Georgian kriisissä oli linjakasta ja tasapainoista.

- On hyvä, että EU:ssa on sellaisiakin maita, joilla ei ole posttraumaattista tilannetta, Halonen ilkeili Baltian maille, Puolalle ja Ukrainalle Ylen Uutisille antamassaan haastattelussa.

Kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves riensi Latvian, Liettuan, Puolan ja Ukrainan johtajien kanssa Tbilisiin georgialaisten tueksi.

- Koin velvollisuudekseni tukea valtiota, joka oli joutunut aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, Ilves selvitti. Hänen mukaansa Viro ei ole milloinkaan arvostellut toisen EU-maan ulkopoliittisia päätöksiä eikä myöskään arvioinut muiden EU-maiden psyykkistä mielentilaa.

Tavoitteena neuvostovalta

Halonen hurskasteli, ettei Suomi ei ole ollut milloinkaan kommunistinen maa, vielä vähemmän Neuvostoliiton osa. Kuitenkin Halonen syvimmän suomettumisen ajalla oli mukana toiminnassa, joka pohjimmiltaan tähtäsi samaan päämäärään, jonka hän nyt haluaa kieltää.

Vuonna 1973 Helsingin Sanomien koko sivun ilmoituksessa vajaat 500 henkiöä vaati, että Suomen EEC-sopimus oli torjuttava ja että yhteistyötä sekä kauppaa lisättäisiin Neuvostoliiton ja SEV-järjestön kanssa. Länsisuhteiden sijaan vaadittiin, että Suomen oli kehitettävä tulevaisuuttaan sitoutumalla entistä syvemmin YYA-sopimukseen. Yksi ilmoituksen allekirjoittajista oli Tarja Halonen.

Viime presidentinvaalien edellä Halosen väitettiin vaatineen Suomen liittämistä Neuvostoliittoon, mutta tästä ei ole toistaiseksi löytynyt todisteita.

Arvostettu Naton jäsen

Viro oli lähes puoli vuosisataa Neuvostoliiton miehittämä. Historian taakka on raskas, mutta Viro on nyt vapaa suomettumisen taakasta. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush totesi Venäjän johdon huhtikuussa 2007 masinoimien Tallinnan patsasmellakoiden jälkeen, että Viro on arvostettu Naton jäsen.

Pitkään Euroopan hylkiömaana pidetystä Albaniasta tulee huhtikuussa 2009 Naton uusin jäsenmaa yhdessä Kroatian kanssa. Suomella tätä mahdollisuutta ei enää ole. Viimeinen Nato-juna lähti Suomen asemalta 8. elokuuta 2008.

- Kotimaassa hänen päätavoitteensa oli idässä maamiinojen yksipuolinen poistaminen ja lännessä Natoon liittymisen estäminen, Ranskan edustajana Euroopan parlamentiin valittu entinen ralliautoilija Ari Vatanen rusikoi arvostetussa ranskalaisessa Le Figaro -lehdessä Suomen presidentin toimintaa toukokuussa 2008.

Historian ironiaa on, että vuoden 2000 presidentinvaaleissa Vatanen tuki Halosen valintaa presidentiksi.

http://www.civil.ge/eng/

http://hrw.org/