Onneksi on Nato

Tallinna Jorma Virtanen 5.5.2007

Kiistelty pronssisoturi Tallinnan Tõnismäellä oli virolaisille miehityksen symboli.

Kiistelty pronssisoturi Tallinnan Tõnismäellä oli virolaisille miehityksen symboli.

Venäjän hyökkäys Viroa vastaan antaa ajattelemisen aihetta suomalaisille. Kriisin alkuvaiheessa EU vaikutti täysin hampaattomalta, mutta toisaalta ei tiedetä, mitä kulisseissa tapahtui. Virossa saatettiin hengittää vapautuneemmin vasta, kun Nato ja Yhdysvallat ilmaisivat tukensa.

Tärkein viesti oli presidentti Toomas Ilveksen kutsuminen Valkoiseen taloon. Presidentti George W. Bushin mukaan Viro on arvostettu sotilasliitto Naton jäsen. Kahden virolaissotilaan kuolema Irakissa vapaan maailman puolesta ei ollut turha.

Ei ole poissuljettua, että Venäjä ryhtyy piinaamaan Suomea samalla tavalla kuin Viroa.

Suomessa on luotettu siihen, että EU tulee apuun, kun kova paikka tulee. Nykyisiin unionin perussopimuksiin ei sisälly kuitenkaan turvatakuita.

Turvatakuut mainitaan EU:n perustuslakisopimuksessa, jonka Suomi on jo ratifioinut. Sopimuksen voimaantulosta ei ole kuitenkaan varmuutta, koska se on hylätty Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä. Selvyyttä ei ole myöskään siitä, mitä turvatakuut käytännössä merkitsevät.

Yhteiselo sujuu

Kun Viron suurlähetystön piiritys Moskovassa laukesi, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa Viroa syytettiin jälleen venäjänkielisen väestön syrjinnästä ja fasismin hyväksymisestä. Osansa sai myös Latvia, jonka todettiin pyrkineen arvioimaan uudelleen toisen maailmansodan tuloksia.

Virossa on ihmetelty, miksi ihmiset eivät muuta Venäjälle, jos heillä on paha olla. Harva on kuitenkaan lähtenyt. Vaikeimmalla hetkellä Viron venäläispoliisit pysyivät lojaaleina maan hallitukselle.

Virolaisten ja venäläisten yhteiselo sujuu yleisesti ottaen varsin hyvin. Suomessa ryssäviha on sitkeämpää kuin Virossa.

Kun Neuvostoliitto miehitti Viron kesäkuussa 1940, kaikki isänmaalliset patsaat tuhottiin surutta. Miksi nyt yhden patsaan siirrosta nostetaan tällainen meteli, Virossa kummastellaan.

Venäjä pelkää nyt pronssisoturin siirron käynnistävän ketjureaktion Neuvostoliiton miehittämissä entisissä sosialistimaissa. Suurlähetystön piirityksellä Kreml viestitti, ettei se aio seurata sivusta kampanjaa neuvostosotilaiden muistomerkkien purkamiseksi. Puolassa muistomerkkien poistamista jo valmistellaan.

Lisää kuvia pronssisoturista