Itä-Viro houkuttaa suomalaisyrityksiä

Narva/Püssi Jorma Virtanen 9.11.2007

Toimitusjohtaja Janne Vettenranta, tuotantopäällikkö Svetlana Makarova ja ompelutoiminnan kehittäjä Sirje Paju ovat tyytyväisiä Image Wearin Narvan tehtaan toimintaan.

Toimitusjohtaja Janne Vettenranta, tuotantopäällikkö Svetlana Makarova ja ompelutoiminnan kehittäjä Sirje Paju ovat tyytyväisiä Image Wearin Narvan tehtaan toimintaan.

Tamperelaisen Image Wearin virolainen tytäryhtiö perusti Narvaan työvaateompelimon kesällä 2005. Itä-Viroon laajentumista Image Wear AS:n toimitusjohtaja Janne Vettenranta selittää työvoimakustannuksilla sekä Tallinnan kasvalla työvoimapulalla.

- Itä-Virossa palkat ovat noin 20 prosenttia alhaisempia kuin Tallinnassa. Osaavaa työvoimaa on ollut hyvin saatavilla.

- Narvassa kaikki työntekijämme ovat venäjänkielisiä. Tallinnan ompelimoon verrattuna työteho täällä on alhaisempi, mutta eroa kurotaan kiinni kaiken aikaa.

Image Wear on Suomen johtava työvaatevalmistaja, jonka vuosituotanto on noin 1,3 miljoonaa työvaatetta. Niistä noin puoli miljoonaa ommellaan Virossa ja loput Venäjällä. Narvan tehtaan tuotanto on noin 250 000 työvaatetta vuodessa.

Suomessa Image Wearilla ei ole enää tuotannollista toimintaa. Tampereella ovat vielä tuotekehitys ja malliompelimo.

Narvassa Image Wearilla on 110 työntekijää. Vettenrannan mukaan tavoitteena on työntekijämäärän kasvattaminen 170:een.

Vettenrannan mukaan Narvaan oli helppo tulla. Image Wearin ompelimo toimii teollisuuspuistossa, jonne yritykselle kunnostettiin ajanmukaiset tilat neuvostoaikaiseen teollisuuskiinteistöön.

Viime syyskuussa Image Wear osti Rakverestä ompelimon, joka laajentaa yrityksen tarjontaa trikootuotteisiin. Image Wearilla on Virossa myös kolme työvaatemyymälää.

Metalliset Eesti AS:n Narvan tehtaalla informaatiota on saatavilla venäjäksi ja englanniksi.

Metalliset Eesti AS:n Narvan tehtaalla informaatiota on saatavilla venäjäksi ja englanniksi.

Hyvä työmoraali

Heinäveteläiseen Metalliset Group -konserniin kuuluva Metalliset Eesti AS avasi uuden tehtaan Narvassa huhtikuussa 2006. Kyseessä oli Viron uuden itsenäisyysajan suurin teollisuusinvestointi Narvaan.

Narvan nykyaikaisissa tuontatiloissa Metalliset Eesti työllistää on noin 185 henkilöä. Yrityksellä on tuotantotilat myös Tallinnan lähellä Arukülassä, jossa työntekijöitä on vajaat 90.

Metalliset Eesti on alihankintayritys, jonka asiakkaina on suuria ja keskisuuria suomalaisia vientiyrityksiä.

Konsulttina Narvan tehtaalla työskentelvä Janne Vepsäläinen kehuu työntekijöiden työmoraalia.

- Suomalaisessa ja venäläisessä työkulttuurissa on vielä eroja. Työntekijöiden ammattitaidoissa ei ole moittimista. Heillä on kova halu kehittyä.

- Narva on kehittynyt viime vuosina ripeästi. Ilmisillä on enemmän rahaa käytettävissään, mikä näkyy myös kilpailussa työvoimasta. Nykyiaiset tuotantotilat, hyvä työilmapiiri ja palkka ovat tekijöitä, joilla työntekijät sitoutetaan yritykseen.

Püssiin kuitelevytehdas

Suomalaisyritysten sijoittuminen Itä-Viroon sai jatkoa viime toukokuussa, kun maailman johtaviin lastinkäsittelyratkaisujen toimittajiin lukeutuva Cargotec ilmoitti ostaneensa Narvassa teräsrakenteita ja komponentteja valmistavan Balti ES:n.

Cargotecin mukaan tärkeimmät perusteet yritysostolle olivat Balti ES:n vahva teollinen osaaminen sekä ammattitaitoinen henkilökunta. Balti ES työllistää 600 henkilöä, jas en liikevaihto oli viime vuonna noin 14 miljoonaa euroa.

Püssin pikkukaupungin teollisuusalueella pohjoismaisten ja virolaisten sijoittajien omistamalle MKT Holding Oü:lle on rakenteilla tuulensuojalevyjä valmistava kuitelevytehdas, joka valmistuttuaan työllistää 45-60 työntekijää.

- Püssissä toimivat ennestään Repo Vabrikud AS:n lastulevytehdas ja parkettivalmistaja Klainenberg. Uusi kuitulevytehdas valmistuu hyvään saumaan, kun Repo Vabrikud on ilmoittanut vähentävänsä työntekijöitään, Püssin teollisuuspuiston johtaja Teet Kuusik iloitsee.

http://www.imagewear.eu/

http://www.metallilaite.fi/metallisetgroup.php