Venäjällä on apurinsa

Tampere Jorma Virtanen 29.9.2008

Kiistelty pronssisoturi Tallinnan Tõnismäellä oli virolaisille neuvostomiehityksen symboli.

Kiistelty pronssisoturi Tallinnan Tõnismäellä oli virolaisille neuvostomiehityksen symboli.

Venäjä käy armotonta informaatiosotaa Viroa vastaan. Suuri naapuri ei väsy väittämästä, miten venäläisiä sorretaan Virossa, miten toisen maailmasodan historiaa kirjoitetaan uudelleen ja miten natsismi nostaa päätään.

Virolaisen kansanedustajan Trivimi Vellisten mielestä dosentti Johan Bäckmanin kohukirja Pronssisoturi on todennäköisesti osa tätä Viron vastaista sotaa. SL Õhtulehden mukaan Viron suojelupoliisi pitää Bäckmania Venäjän propagandistina.

Bäckman kiistää Viron neuvostomiehityksen ja kutsuu sitä natsimyytiksi. Hän luonnehtii kiistellyn pronssisoturin siirtoa Tallinnan keskustasta syrjäisemmälle sotilashautausmaalle Viron historian lopuksi ja ennustaa, että Virolla on enintään kymmenen vuotta itsenäisyyttä jäljellä.

Bäckman on samoilla linjoilla kuin toimittaja Leena Hietanen, joka kirjassaan Viron kylmä sota syyttää Viroa venäläisen vähemmistön sorrosta ja fasistisesta apartheid-politiikasta.

Tallinnalainen kolumnisti Enn Soosaar osoittaa Kanavassa julkaistussa kirjoituksessaan, miksi pronssisoturin siirto oli pakon sanelema.

- Monumentista oli muodostettu yhdellä kertaa niin suuren voiton kuin suurvenäläisen sovinismin, niin menetyksen surun kuin neuvostonostalgian symboli, hän kirjoittaa.

Virolaissyntyinen politiikan tutkija ja toimittaja Iivi Anna Masso liittää Viron vastaisen propagandan Suomessa kasvavaan neuvostonostalgiaan. Kesäkuussa Eesti Express -lehdessä hän syytti suomalaista vasemmistoa ajautumisesta kohti uustalinismia.

Helsingin yliopisto ei aio puuttua Bäckmanin tulkintoihin Viron historiasta. Rehtori Thomas Wilhelmsson vetoaa tutkimuksen ja opetuksen vapauteen. Bäckmanin aseman oikeussosiologian ja oikeuspolitiikan opettajana kyseenalaistavan avoimen kirjeen Helsingin yliopistolle ovat allekirjoittaneet muun mussa eurooparlamentaarikot Lasse Lehtinen ja Henrik Lax.

Venäjä jakaa passeja

Venäjän ex-presidentti Vladimir Putinin totesi vuonna 2005, että Neuvostoliiton hajoaminen oli 1900-luvun suurin geopoliittinen katastrofi. Tätä voidaan pitää lähtölaukauksena pyrkimyksille palauttaa Neuvostoliiton aikaiset rajat.

Virolaislehtien mukaan Venäjän Narvassa sijaitseva konsulaatti aikoo ryhtyä jakamaan Venäjän passeja samaan tapaan kuin niitä jaettiin Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa. Venäjän uudessa ulkopolitiikassa Venäjän kansalaisten suojelu myös maan rajojen ulkopuolella on keskeisellä sijalla.

EU on sotilaallinen kääpiö eikä Natonkaan tarjoamasta turvasta voi olla enää täysin varma.

Financial Times -lehdessä julkaistussa kyselyssä saksalaisten, espanjalaisten ja italialaisten enemmistö ei innostu Baltian maiden puolustamisesta. Saksalaisista vain 26 prosenttia kannatti Bundeswehrin sotilaiden lähettämistä Baltian maiden tueksi, mikäli Venäjä hyökkää.

Baltian maiden ainoa turva on Yhdysvallat.

http://pronssisoturi.blogspot.com/

http://dissidentti.blogspot.com/