Tulivatko he takaisin?

Tampere Jorma Virtanen 31.5.2008

Alanurkka Hämeen Sanomissa 1. elokuuta 1994 lienee ainoa todiste siitä, että epätavallinen valoilmiö olikin lentokone.

Alanurkka Hämeen Sanomissa 1. elokuuta 1994 lienee ainoa todiste siitä, että epätavallinen valoilmiö olikin lentokone.

Tampereen seudulla toukokuussa havaittu epätavallinen valoilmiö muistuttaa suuresti niitä havaintoja, joita tehtiin eteläisessä Suomessa sunnuntai-iltana 24. heinäkuuta 1994. Tuolloinkin nähtiin kirkkaan valopallon liikkuvan matalalla puiden yläpuolella. Ajankohtakin oli sama kello 22-23 välillä.

Heinäkuussa 14 vuotta sitten tehtiin ainakin yksi havainto, että valopallo olikin äänettömästi liikkunut lentokone, joka rakettina jatkoi matkaansa ylös taivaalle.

Sunnuntaina 24. heinäkuuta 1994 ilta oli kirkas. Kellon lähestyessä yhtätoista havaittiin laajalla alueella matalalla vaakasuoraan liikkunut kirkas valopallo, joka sai hämmentyneet ihmiset soittamaan muun muassa lentokenttien lennonjohtajille. Valoilmiön nähtiin kestävän 5-10 sekuntia.

- Havainnon väri vaihteli katselupaikan mukaan lähes kirkkaasta turkoosiin. Silminnäkijöiden mukaan valopallo pyrstöineen eteni itäisellä taivaalla vaakasuoraa rataa etelästä pohjoiseen. Joidenkin arvioiden mukaan valopallo oli hyvin matalalla, ehkä parinsadan metrin korkeudessa, kirjoitti Aamulehti 26. heinäkuuta.

Latvojen tasalla

Helsingin Sanomien mukaan valolla oli sininen pyöreä keskusta, jonka pyrstössä loisti keltaista ja oranssia. Valo näkyi matalalla, melkein puiden latvojen tasalla, ja se liikkui lähes koko taivaankannen yli.

- Lentokoneesta nähtynä valo näytti kulkevan kaukana horisontissa. Lennonvarmistuskeskus arveli valon lentäneen idässä Suomen rajojen ulkopuolella, vaikka se nähtiin Länsi-Suomessakin.

Samana iltana tehtiin myös havaintoja, että ilmiöllä olisi ollut kirkas punertava kärki ja takana turkoosin värinen pyrstö.

- Joku soittajista arveli, että valopallo oli 200 metrin päässä ja vain 30 metrin korkeudessa. Todennäköisesti se oli vain mielikuva tapahtuneesta, lennonjohtaja Erkki Rissanen Etelä-Suomen lennonvarmistuskeskuksesta arveli Aamulehdessä.

Tulipallo laskeutui

Aamulehden lukija kertoo nähneensä Nokian taivaalla 11. toukokuuta tänä vuonna noin kello 22.10 tulipallon, jollaista ei ollut ennen nähnyt.

- Se liikkui hiljakseen lounaisella taivaalla ja näytti olevan laskeutumassa. Tulipallo oli "liekinvärinen", ympyränmuotoinen ja selkeästi tähtiä suurempi. Ilmiö oli äänetön.

Seuraavan päivän iltana tamperelaismies huomasi Pyhäjärven yllä kirkkaan valokiekon noin kello 22.40. Aamulehden mukaan valokiekko näytti laskeutuvan taivaalta puurajaan järven päälle ja liikkuvan edestakaisin pitkin rantaviivaa. Mies kuvasi ilmiön kännykkäkamerallaan toimitti videon Aamulehdelle. Ufohavainnosta tuli kaikkien aikojen suosituin uutisotsikko lehden verkkosivuilla.

Aamulehdessä valoilmiön selitykseksi on tarjottu Ryanairin konetta, satelliittia, meteoria eli tähdenlentoa, bolidia eli jättimäistä tähdenlentoa, radio-ohjattavaa lennokkia, sukellukseen käytettävää vesiskootteria ja Venusta. Ilmiötä arveltiin myös lisätodisteeksi maapallon ulkopuolisesta elämästä.

Kansan Uutisten Viikkolehti kertoi Plesetskin tukikohdasta syyskuussa 1994.

Kansan Uutisten Viikkolehti kertoi Plesetskin tukikohdasta syyskuussa 1994.

Salainen tukikohta

Aamulehden haastattelussa heinäkuussa 1994 lennonjohtaja Erkki Rissanen arveli, että epätavallisen valoilmiön aiheutti Venäjältä taivaalle laukaistu raketti. Hän viittasi Joensuun korkeudella itärajan takana olevaan venäläiseen avaruusasemaan ja sulki pois ufon eli tunnistamattoman lentävän esineen mahdollisuuden.

Hämeen Sanomissa Rissanen selitti vaakatasossa nähdyn lentoradan johtuvan maapallon kaarevuudesta. Pystysuoraan lähtevä raketti näyttää kulkevan kauempaa katsottuna vaakasuorassa.

Kansan Uutisten Viikkolehti kirjoitti 2. syyskuuta 1994 salaisesta tukikohdasta, joka sijaitsi Plesetskissä 350 kilometriä Suomen itärajan takana Kuopion korkeudella. Lehden mukaan se oli tuolloin maailman vilkkain avaruustukikohta.

- Suurin osa Suomessa nähdyistä oudoista valoilmiöistä ja ns. ufoista on vuosikymmenet johtunut Plesetskistä suoritetuista rakettien laukaisuista.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan toiminnanjohtaja Seppo Linnaluoto arveli kirkkaan valoilmiön syntyneen todennäköisesti ilmakehään joutuneesta kivenkappaleesta eli meteoriitista. Maan kiertosuuntaa vastaan liikkuva kappale kuumentaa ilman reitillään ja synnyttää valoilmiön.

Linnaluodon mukaan kyseessä saattoi olla myös jokin ilmakehään pudonnut keinotekoinen kappale. Tällaisina hän mainitsi ilmakehään putoavat kantorakettien osat, hylätyt tekokuut ja niiden osat.

Lyhyt vilaus ikkunassa

Suomen Ufotutkijat -yhdistyksen Ufo-raporttiin 2 vuodelta 1995 on kirjattu 16 havaintoa edellisen heinäkuun 24. päivän valoilmiöstä.

Kontiolahden Kontioniemessä tehty havainto on mielenkiintoisin. Raportissa kerrotaan 28-vuotiaan miesopiskelijan katselleen kello 22.53 sisarensa ja veljensä kanssa televisiota, kun hänen huomionsa kiinnittyi ikkunasta näkyvään valoilmiöön. Kohde liikkui tasaisella nopeudella ja vaakatasossa todennäköisesti kaakosta lounaaseen ja se näkyi hieman puiden latvojen yläpuolella noin 15 asteen kulmassa. Kohde loisti hyvin kirkasta vihreää valoa. Ilmiön edessä näytti olevan vaaleampi täplä.

Minkäänlaista ääntä ei avonaisesta ikkunasta kuulunut. Havaitsija ryntäsi ikkunaan ja näki kohteen katoavan puiden katveeseen länteen. Koko havaintoaika oli muutamia sekunteja.

Raportissa arvioidaan havaitsijan tehneen esimerkillisen tarkkoja huomioita kohteesta.

Havaitsija keskusteli veljensä kanssa ilmiöstä ja arveli syyksi Ruotsissa tehtyä, ilmakehän tutkimukseen liittyvää rakettilaukaisua.

Havaitsija soitti Tähtitieteellinen yhdistys Ursan toimistoon, jossa ilmiötä pidettiin meteoriitin aiheuttamana. Puolustusvoimissa kallistuttiin raportin mukaan venäläiseen rakettiin.

Eteläsuomalaisia hämmentänyt valoilmiö oli iso uutinen lehdissä 26. heinäkuuta 1994.

Eteläsuomalaisia hämmentänyt valoilmiö oli iso uutinen lehdissä 26. heinäkuuta 1994.

Se oli lentokone

Kotipihallani Tampereen Pappilassa 24. heinäkuuta 1994 näin yllättäen autoa kiillottaessani puoli yhdentoista jälkeen illalla suuren lentokoneen, jonka ikkunoista paistoi kirkas valo. Siitä ei kuulunut minkäänlaista ääntä.

- Seurasin "konetta" sen lentäessä idästä kohti länttä parin sadan metrin päässä puiden latvojen takana. Puiden välissä näkymä muistutti yhä lentokonetta tai valokuvista tuttua Yhdysvaltain avaruussukkulaa. Poikkeuksellista näyssä oli myös se, että "koneen" kärjessä oli kirkkaan vihreä tulipallo, kirjoitin Hämeen Sanomien Alanurkka-palstalla 1. elokuuta 1994. Kirjoituksen otsikkona oli "Se näytti lentokoneelta".

- Yhtäkkiä "kone" katosi. Se liukui suuren koivun taakse ja kun kurkotin katsettani puun vasemmalle puolelle, mitään ei enää näkynyt.

Näin kirjoittaessani en ollut aivan rehellinen. Loppuosan näkemästäni jätin tietoisesti kertomatta. Jähmetyin näkemästäni, mutta tajusin, että nyt tarvittaisiin kameraa. Tiesin kameran olevan makuuhuoneen pöydällä, josta en sitä kuitenkaan kiireessä löytänyt. Ulos palattuani näin raketin nousevan ylös taivaalle. Tulilieska paloi sen perässä.

Lentokoneesta tuli raketti sen 10-15 sekunnin aikana, jolloin etsin kameraani. Miten muutos tapahtui, jäänee ikuiseksi arvoitukseksi. Kun lentokone oli Pappilan puiden yllä, oli täysin hiljaista. Olin yksin, kukaan ei liikkunut Pappilan kaduilla. Rakettihavainnoista ei kerrottu mitään seuraavien päivien lehdissä.

Tuolloin vielä varovaisena toimittajana kallistuin kannattaman lennonjohtaja Erkki Rissasen rakettiteoriaa. Alanurkassa totesin pienen epäilyksen jääneen kuitenkin kalvamaan mieltäni.

- Näkemäni "kone" oli sittenkin lähempänä oikeaa lentokonetta kuin mielikuvaani raketista. "Konetta" katsoessani kävi mielessäni sekunnin murto-osan myös ajatus, että jos tuo vehje on jonkin muun kuin ihmisen tekemä, sen täytyy - kyetäkseen lentämään - joka tapauksessa olla lentokone.