Etelä-Viro ja Pihkova virittelevät matkailuyhteistyötä

Pihkova Jorma Virtanen 26.3.2001

Pihkova tunnetaan upeista kirkoistaan. Kuvassa Kremlissä sijaitseva Pyhän kolminaisuuden tuomiokirkko.

Pihkova tunnetaan upeista kirkoistaan. Kuvassa Kremlissä sijaitseva Pyhän kolminaisuuden tuomiokirkko.

Viro ja Venäjä ovat sopineet rajanylitysten nopeuttamisesta kahdella Venäjän puoleisella raja-asemalla Pihkovan (Pskov) alueella. Tavoitteena on, että Etelä-Virosta tulevat turistiryhmät selviäisivät rajamuodollisuuksista alle tunnissa.

Entisen Neuvostoliiton aikana Tartosta pääsi kantosiipialuksella Pihkovaan. Aluksen reitti kulki Emajokea pitkin Peipsi- ja Pihkovanjärville sekä edelleen Velikajajokea pitkin Pihkovaan. Matkailuväki molemmin puolin rajaa on toivonut liikenteen käynnistämistä uudelleen, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Võrumaan maaherra Mait Klaassen on toiveikas.

-Lisääntyvä matkailu tuo hyötyjä molemmin puolin rajaa, hän sanoo.

Pihkovaan Viron rajalta on matkaa noin 60 kilometriä. Kaupungin keskustassa on vanha linnoitus, Kreml, jossa on lukuisia historiallisia rakennuksia. Niistä merkittävin on Pyhän kolminaisuuden tuomiokirkko.

Pihkovan toinen suuri aarre on Velikajajoen rannalla sijaitseva Miroshkin luostarin Kristuksen kirkastumisen katedraali. Bysantista tulleet mestarit koristivat sen seinät 1100-luvulla maalauksilla, jotka esittävät pelastushistorian tapahtumia. Venäjän kirkon suuren skisman aikana 1600-luvulla katedraalin maalaukset peitettiin valkoisella maalilla. Maalaukset löydettiin uudelleen vuonna 1858. Niiden restaurointi on käynnissä.

Paikallinen matkatoimistoväki mainostaa syrjäisen Pihkovan turvallisuutta.

-Pihkovassa rikollisuus on vähäisempää kuin muissa Venäjän kaupungeissa. Armeija on osa pihkovalaista elämää, mutta se ei ole ongelma turismin kehittämiselle, Planeta-matkatoimiston johtaja Aleksei Nekrasov kertoi suomalaisille toimittajille toukokuussa 2000.

Pihkovan alueelle on sijoitettu Venäjän asevoimien eliittiä. Alueella on ainakin yksi Venäjän viidestä maahanlaskujoukkojen divisioonista, moottoroitu jalkaväkiprikaati sekä prikaati, joka koostuu sisäministeriön Spetnaz-erikoisjoukoista.

Pihkovassa sijaitsi Venäjän armeijan päämaja vuosina 1915-1917. Siellä tsaari Nikolai II luopui kruunusta 15. maaliskuuta 1917.

Venäjän kansallisrunoilija Aleksandr Pushkin haudattiin Pietarissa tapahtuneen traagisen kaksintaistelun jälkeen vanhempiensa kotikartanon maille Pihkovan lähelle Mihailovskajan kylään. Paikka tunnetaan Pushkinin kukkuloina.

Petserin luostarin rakennukset ovat hyvässä kunnossa.

Petserin luostarin rakennukset ovat hyvässä kunnossa.

Petseri on Viron Viipuri

Päivän matkalla Etelä-Virosta ehtii käydä Pihkovan lisäksi Petserissä (Petchory) sekä Irboskassa (Izborsk), jotka menneinä vuosisatoina turvasivat Venäjän länsirajaa.

Petseri on Viron Viipuri, joka on tunnettu vuonna 1473 perustetusta luostaristaan. Upeasti kunnostetun luostarin suurin nähtävyys ovat hiekkaluolat, joissa luostari alunperin sijaitsi ja joihin on haudattu munkkeja sekä merkkihenkilöitä kirjailija Aleksandr Pushkinin omaisia myöten. Luolissa, joissa kuljetaan tuohusten valossa, on kolme kirkkoa. Luolista Petseri sai venäjänkielisen nimensä.

Irboskan perusti viikinkipäällikkö Rurikin nuorempi veli Truvor vuonna 862. Linnoituksen rauniot ovat edelleenkin vaikuttavan näköiset. Linnoitus ja sen alueella sijaitsevaa matkailukeskusta isännöivä Leonid Panov tulivat tunnetuksi viime elokuussa, kun presidentti Vladimir Putin pysähtyi kiertomatkallaan hetkeksi Irboskaan.

Panovilla on pitkä kokemus turistibisneksestä. Hän omistaa tuhansia hehtaareja maata Irboskan linnoituksen ympäriltä. Turisteille on tarjolla metsästystä ja kalastusta, vene- ja ratsastusretkiä sekä talvisin rekiajeluja.

Irboskan historiallisessa miljöössä Andrei Tarkovski ohjasi kuuluisan elokuvansa ikonitaitelija Andrei Rublevista.

Petserin alue kuului Viroon vuosina 1920-1945.

Lisää kuvia Pihkovasta

Lisää kuvia Petserin luostarista

Lisää kuvia Irboskasta