Blom: Pietaria ei Suomessa tunneta

Tampere Jorma Virtanen 2.7.2000

Keisarivallan muistoa vaalitaan turistien iloksi.

Keisarivallan muistoa vaalitaan turistien iloksi.

Pietarin tuntija, yhteiskunnalliseen viestintään ja lobbaukseen erikoistuneen Eurofacts Oy:n toimitusjohtaja Anders Blom sanoo, että suomalaiset ovat nähneet sodanjälkeistä Leningradia, mutta eivät Pietaria.

- Leningradiin mentiin votkaturisteina. Presidentti Vladimir Putin seurasi 1970-luvulla tätä menoa. Hän tuntee suomalaiset paremmin kuin me hänet, sanoo Blom, joka on toiminut Pietarin kaupunginhallituksen suomalaisen neuvonantajaryhmän koordinaattorina.

Blomin mukaan humalaisille käy aina huonosti.

- Tämä on kansallismaineemme heikko kohta Pietarissa, mutta onneksi venäläiset eivät ole luterilaisia. Pietari on rauhallinen kaupunki, joka on kokoluokaltaan lähes Lontoon kokoinen, mutta taloudellisilta voimavaroiltaan vastaa Helsinkiä.

Suomen lehdistön Pietari-kirjoittelua Blom pitää pintaraaputuksena, jota on tehty enemmän turismin kautta hankittujen tietojen varassa kuin Pietarissa asumalla.

- Pietarista suomalainen media keskimäärin tietää varsin vähän, lukija vielä vähemmän. Pietarin rikollisuus on suurkaupungin luokkaa, mutta sen saama julkisuus Suomessa tai muualla Euroopassa on suurempaa kuin itse ilmiö.

Kulttuuria ja Suomen historiaa

Blom kehittäisi kulttuurimatkailua Pietariin.

- Kun on perehdytty Karjalan Kannaksen sotamuistomerkkien ja taistelupaikkojen kautta Suomen viime sotien aikaiseen historiaan, seuraavaksi olisi syytä tutustua tsaarinajan suomalaiseen Pietariin. Monien suomalaisyritysten historia alkaa Pietarista Suomen Pankki mukaanlukien.

- Mannerheimin Pietari olisi hyvä tuntea ja myös se, miten Suomen asioita hoidettiin Venäjän keisarikunnan hallinnossa. Suomen menestyksen ja Euroopan muutoksen ymmärtää paremmin, kun näkee sen perspektiivin, jolloin Euroopan sydämeen mentiin Suomesta Pietarin kautta.

Kulttuurin ystäville Blom suosittelee Mariinskia, Eremitaasia sekä Venäjän taiteen museota.

- Leningradia ei enää ole lukuunottamatta neuvostoajan rakennuksia ja kaupungin yleisilmeeseen jäänyttä raiskauksenomaista jälkeä, joka näkyy lähiöissä ja suurissa tehottomissa tehdaskomplekseissa.

- Pietarissa on paljon hyviä kauppoja, joiden hintataso on neuvostoaikaa olennaisesti korkeampi. Ihmiset kuitenkin tekevät Pietarin. Elämä on vilkasta ja elämänmyönteinen asenne näkyy arkipäivässä.

Pietarin häikäisevimpiä nähtävyyksiä on Vapahtajan Ylösnousemuksen kirkko eli "Kirkko veren päällä". Kirkko rakennettiin paikalle, jolla terroristit surmasivat tsaari Aleksanteri II:n 1. maaliskuuta 1881.

Verikirkko on Pietarin häikäisevimpiä nähtävyyksiä.

Verikirkko on Pietarin häikäisevimpiä nähtävyyksiä.

Elintaso kasvaa

Pietari valmistautuu 300-vuotisjuhliinsa toukokuussa 2003. Blom sanoo Venäjän ja Pietarin hallituksilla olevan suuria suunnitelmia kaupungin kehittämiseksi.

- Venäjän hallituksessa enemmistönä olevat pietarilaiset pitävät tavalla tai toisella huolen siitä, että Pietari kehittyy ja saa varoja valtion budjetista.

Blom kehottaa tarkastelemaan Pietaria siinä valossa, että elintaso kasvaa.

- Matkailu Suomeen kasvaa. Jos joka viides pietarilainen matkustaisi Helsinkiin kerran vuodessa kahdeksi vuorokaudeksi, merkitsisi se noin kahta miljoonaa majoitusvuorokautta. Helsingin kaupunkikuva muuttuisi entistä venäläisemmäksi. Venäläinen leima näkyy jo nyt vahvana Helsingissä.

- Emme ole kuitenkaan logistisesti tai henkisesti valmiita turismin kautta tulevaan venäläisvaikutukseen, jonka kasvu on jo selvästi nähtävissä. Kuvitelkaamme tilannetta, että Pietarista Helsinkiin olisi yhtä monta lentovuoroa kuin nykyisin Helsingistä Tukholmaan.