Kaliningardin alue pysyy venäläisenä eikä se muuta nimeään

Maarianhamina Jorma Virtanen 4.10.2002

Liettuan rajalta Kaliningradiin on 147 kilometriä.

Liettuan rajalta Kaliningradiin on 147 kilometriä.

Arvostettu venäläistutkija, Carnegie-tutkimuslaitoksen Moskovan keskuksen varajohtaja Dmitri Trenin uskoo, että Kaliningradin alueen viisumiongelmaan on löydettävissä sekä Venäjää että EU:ta tyydyttävä ratkaisu.

Alue on jäämässä eristyneeksi saarekkeeksi EU:n sisälle, kun Liettua ja Puola liittyvät unionin jäseniksi näillä näkymin vuonna 2004. Nykyisin kaliningradilaiset eivät tarvitse viisumia käydessään Puolassa tai Liettuassa.

EU:n komissio on suositellut läpikulkuviisumia vastaavan helpotetun matkustusasiakirjan ottamista käyttöön. Treninin mukaan matkustaminen on tehtävä mahdollisimman helpoksi erityisesti niille, joilla ei ole varaa käyttää lentokonetta Kaliningradin alueen ja muun Venäjän välisessä liikenteessä.

Viisumeita paljon suurempana ongelma hän pitää sellaista tilannetta, että Kaliningradin alue köyhtyy entisestään samalla kun naapurimaat Puola ja Liettua vaurastuvat.

Trenin ei pidä mahdollisena, että Kaliningradin alue kasvaisi erilleen Venäjästä tai että alueen nimi muutettaisiin takaisin Itä-Preussiksi ja että Kaliningradista tulisi jälleen Königsberg.

-Monia tuotteita, muun muassa alkoholijuomia mainostetaan jo preussilaisina tai königsbergiläisinä. Nämä ilmiöt ovat mielenkiintoisia. Nimenmuutos saattaisi edistää turismia ja ulkomaisia investointeja, mutta tällä hetkellä asia ei ole ajankohtainen, Trenin sanoi EU:n laajentumista ja Itämeren alueen kehitystä käsitelleessä seminaarissa Maarianhaminassa.

Königsbergin tuomiokirkko tuhoutui pahoin brittien pommituksissa toisen maailmansodan aikana. Kuva vuodelta 1992.

Königsbergin tuomiokirkko tuhoutui pahoin brittien pommituksissa toisen maailmansodan aikana. Kuva vuodelta 1992.

Mainettaan parempi

Kööpenhaminan rauhantutkimusinstituutin COPRI:n erikoistutkija Pertti Joenniemi arvioi Kaliningradin alueen olevan mainettaan parempi.

-Venäjän kokonaistalous on lähtenyt selvään kasvuun. Kaliningradin alueen kasvuluvut ovat olleet Venäjääkin paremmat. Alueelle on suuntautunut jonkin verran läntisiä investointeja. Muun muassa BMW:llä on siellä autojen kokoonpanotehdas, joka saksalaisten mielestä toimii hyvin.

-Eurooppalaisessa keskustelussa Kaliningradin alueeseen on liitetty uhkakuvia, kuten rikollisuutta, tarttuvia tauteja ja korruptiota. Tällainen näkemys on kuitenkin liioiteltu. Aids-epidemia on selvästi kontrollissa.

Kaliningradin alueella monet nuoret eivät ole milloinkaan käyneet Venäjällä, mutta kylläkin Puolassa ja Liettuassa. He kokevat itsensä eurovenäläisiksi. Joenniemi ei kuitenkaan usko, että alue olisi kasvamassa irti Venäjästä neljänneksi Baltian maaksi.

-Kaliningradin alue ei olisi elinkelpoinen erillisenä alueena. Se elää paljolti Venäjältä tulevien tukiaisten varassa. Öljyä alueella on vain vähän. Kaliningradin satamaa on yliarvioitu. Meripihkasta 90 prosenttia salakuljetetaan alueelta pois.

-Kaliningradin alue on jo nyt Euroopan eristynein. Schengenin sopimuksen edellyttämän tiukan rajavalvonnan myötä siitä on tulossa melkein suljettu alue. Samalla se heikentää myös Puolan ja Liettuan köyhimpien alueiden elinkelpoisuutta.

Tilastojen ulkopuolella

Kansainvälisen talouden professori Urpo Kivikari Turun kauppakorkeakoulusta näkee Kaliningradin alueella tapahtuneen viime vuosina jonkin verran positiivista kehitystä.

-Venäjän 89 alueen joukossa Kaliningradin alue on keskitason yläpuolella. Todellisuus alueella on parempi kuin mitä tilastot näyttävät, koska huomattava osa tulosta syntyy tilastojen ulkopuolella. Alueen asukkaat huolissaan siitä, että heidän liikkumisensa tavaroiden kanssa ja ilman Liettuaan ja Puolaan vaikeutuu. He eivät ole niinkään kiinnostuneita siitä, miten yhteydet emämaahan turvataan.

Maarianhaminan seminaarin järjestivät Euroopan komission Suomen ja Ruotsin edustustot sekä Euroopan parlamentin Suomen, Ruotsin ja Tanskan tiedotustoimistot.