Hyvästi Venäjä

Tampere Jorma Virtanen 9.5.2009

Venäjän trikolori Pietarin talvipalatsin katolla.

Venäjän trikolori Pietarin talvipalatsin katolla.

Venäjällä on valmisteilla laki "vastatoimista natsismin, natsirikollisten ja heidän avustajiensa kunnian palauttamiselle entisen Neuvostoliiton alueella". Laki kriminalisoisi myös Neuvostoliiton sotasaavutusten vähättelyn toisessa maailmansodassa.

Lain rikkojille on tiedossa tuntuvat sakot tai kolmesta viiteen vuotta vankeutta. Maksimirangaistus uhkaa, mikäli neuvostotulkinnasta eriäviä näkemyksiä julkaistaan tiedotusvälineissä.

Lakia rikkovat ulkomaalaiset eivät saisi viisumia Venäjälle, jonne on jo perustettu 28-jäseninen totuuskomissio keräämään tietoja natsismin rehabilitoinnista. Viimeisenä keinona Venäjä uhkaa diplomaattisuhteiden katkaisemisella, mikäli sen tahtoon ei taivuta.

Venäjä tähdännee vieläkin pidemmälle. Loppumattomasti hoetut valheelliset syytökset Baltian maita ja Ukrainaa kohtaan ovat käyttökelpoista tavaraa sen jälkeen, kun aseet ovat puhuneet.

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän pitkään valmistelema laki tuli duuman käsittelyyn Voiton päivänä 9. toukokuuta. Sen on määrä astua voimaan 22. kesäkuuta, kun Venäjällä vietetään muiston ja surun päivää. Tuona päivänä 1941 Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon.

Koskeeko laki esimerkiksi suomalaisia, jää nähtäväksi.

Sosialistisen Työväenpuoleen listalta europarlamenttiin pyrkivä Johan Bäckman on jo passittamassa Timo Vihavaista ja Osmo Jussilaa muutamaksi vuodeksi työleirille. Näitä arvostettuja historian tutkijoita Bäckman kutsuu "patologisiksi herjaajiksi".

Ase-SS:n virolaisten vapaaehtoisten muistomerkki Lihulan hautausmaalla elokuussa 2004. Se poistettiin kansainvälisen kohun saattelemana.

Ase-SS:n virolaisten vapaaehtoisten muistomerkki Lihulan hautausmaalla elokuussa 2004. Se poistettiin kansainvälisen kohun saattelemana.

Oikeus omaan historiaan

Virolaisilla on oikeus omaan historiaansa. Ase-SS:n riveissä taistelleet virolaiset vapaaehtoiset pyrkivät estämään toisen neuvostomiehityksen. Vieraan kypärän alle oli mentävä, muuta vaihtoehtoa ei ollut.

Isänmaata ei voitu pelastaa, mutta Narvan rintamalla urheasti taistelleet virolaiset turvasivat kymmenien tuhansien maanmiestensä pakomatkan länteen. Ensimmäinen miehityskausi (1940-1941) kyydityksineen jätti karmeat muistot.

Valmisteilla oleva laki tekisi virolaisista vapaaehtoisista "natsismin apureita". Heidän muistamisensa olisi natsismin rehabilitointia. Venäjän ainoaa oikeaa totuutta olisivat myös väitteet, että Baltian maat liittyivät Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti vuonna 1940 ja että neuvostoarmeija toi vapauden neljä vuotta myöhemmin.

Venäjän toimet voidaan tulkita vastatoimiksi Euroopan neuvoston ja Euroopan parlamentin kommunismin rikokset tuominneille päätöslauselmille. Tähän tarkoitukseen ne ovat aivan liian järeitä.

Valikoivaa totuutta

Voiton päivän edellä Venäjän presidentti Dmitri Medvedev vaati kunnioitusta neuvostosotilaille, jotka antoivat ratkaisevan panoksen toisen maailmansodan lopputulokselle.

Venäjä kuitenkin jatkuvasti unohtaa, että suurta voittoa tuskin olisi tullut ilman Yhdysvaltain ja Britannian massiivista apua.

Berliiniin edenneet neuvostosotilaat raiskasivat kaksi miljoonaa saksalaista naista. Muut liittoutuneet eivät tällaisiin raakalaismaisuuksiin syyllistyneet.