Palkatonta työtä Suomen hyväksi

Auckland Jorma Virtanen 24.9. 2003

Ari Hallenberg ja Leila Paschalis hoitavat Suomen asioita Aucklandissa.

Ari Hallenberg ja Leila Paschalis hoitavat Suomen asioita Aucklandissa.

Mainos- ja urheilumiehenä tunnettu Ari Hallenberg on toiminut vuodesta 1989 lähtien Suomen kunniakonsulina Uuden Seelannin suurimmassa kaupungissa Aucklandissa. Päätehtäväkseen hän näkee Suomen tunnetuksi tekemisen sekä suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten auttamisen kontaktien luomisessa.

-Pk-yritykset tarvitsevat apua, suuret yritykset pärjäävät yksinkin, Hallenberg muistuttaa. Hän arvostelee Finprota, joka veti edustajansa pois Aucklandista kolmisen vuotta sitten.

-Lähin Finpron vientikonttori on nyt päiväntasaajalla Singaporessa. Suomessa korostetaan ulkomaankaupan tärkeyttä, mutta teot ovat päinvastaisia.

Hallenberg sanoo tekevänsä markkinointitutkimusta parille suomalaisyritykselle, kun markkinarakoa näytti löytyvän. Nämä yritykset toimivat hänen mukaansa aloilla, joilla suomalaiset ovat olleet viime vuosina vahvoilla.

Vaurassa Aucklandissa löytyy markkinarakoa myös suomalaisyrityksille.

Vaurassa Aucklandissa löytyy markkinarakoa myös suomalaisyrityksille.

Elanto mainostoimistosta

Kunniakonsulina Ari Hallenberg tekee palkatonta työtä Suomen hyväksi. Elanto tulee hänen omistamastaan mainostoimistosta. Siellä on palkollisena myös Ritva Paschalis, jota Hallenberg kutsuu leikillisesti Suomen varakonsuliksi.

-Hoidamme muun muassa passi- ja viisumiasioita. Välillä tuntuu siltä, että olemme myös työnvälitys- ja matkatoimisto. Siksi moninaisissa asioissa meidän puoleemme käännytään. Viime eduskuntavaaleissa konsulaatissa kävi äänestämässä 50 Suomen kansalaista, Paschalis selvittää.

Uudessa Seelannissa arvioidaan olevan 200-300 ulkosuomalaista.

-Mitään listaa suomalaisista konsulaatissa ei ole. Viime itsenäisyyspäivänä suomalaisia oli koolla 120. Monen tapasimme ensimmäistä kertaa, Paschalis sanoo.

Suomella on Uudessa Seelannissa neljä kunniakonsulia. Kunniapääkonsulaatti on pääkaupungissa Wellingtonissa.

Ari Hallenberg pitää tärkeänä, että kunniakonsulit tuntisivat edustamaansa maata mahdollisimman hyvin ja osaisivat myös puhua suomea.

Hyvinvointivaltion alasajosta ei näy merkkiäkään Aucklandin pääkadulla.

Hyvinvointivaltion alasajosta ei näy merkkiäkään Aucklandin pääkadulla.

Ylimitoitettu sosiaaliturva

Ari Hallenberg ei hyväksy näkemystä, jonka mukaan Uuden Seelannin hyvinvointivaltiota oltaisiin ajamassa alas. Kyse on hänen mukaansa lähinnä siitä, että runsaskätisiä avustuksia on ryhdytty vähentämään.

-Tavoitteena on, että ihmiset itse ryhtyisivät miettimään omaa toimentuloaan sen sijaan, että valtio huolehtisi kaikesta. Ongelmaksi on koettu muun muassa se, että kerran työttömäksi jäänyt voi saada työttömyysavustusta koko lopun elämänsä.

Hallenberg kertoo tavanneensa äskettäin työväenpuolueen ministerin, jonka mielestä ylimitoitettua sosiaaliturvaa on edelleenkin syytä purkaa.

Ari Hallenberg saapui Uuteen Seelantiin 1970-luvun alkupuolella. Leila Paschaliksella tulee ensi jouluna 30 vuotta täyteen. Hän on edelleenkin Suomen kansalainen, mutta aikoo lähiaikoina ottaa myös Uuden Seelannin kansalaisuuden, kun Suomen kansalaisuutta ei tässä tilanteessa enää menetä.

Hallenberg puolestaan otti takaisin Suomen kansalaisuuden, kun viime kesäkuussa voimaan astunut kansalaisuuslaki salli kaksoiskansalaisuuden.

-Uuden Seelannin kansalaisuus piti ottaa käytännön syistä. Se helpotti matkustamista. Australiaan suomalaisilta vaaditaan edelleenkin viisumi.

Kummolasta Hallenbergiksi

Ari Hallenbergin veli on entinen kokoomuksen kansanedustaja ja tunnettu jääkiekkojohtaja Kalervo Kummola. Sukunimensä Hallenbergiksi Ari Kummola muutti, koska entinen sukunimi osoittautui hankalaksi Uudessa Seelannissa.

Ari Hallenbergin urheilumarkkinointitoimisto omisti kymmenen vuotta aucklandilaisen koripallojoukkueen, joka voitti viidesti maan mestaruuden. Uuden Seelannin tasosta kertoo viime MM-kisojen kolmas sija.

Hallenberg on toiminut niin ikään yleisurheilupromoottorina. Hän järjesti muun muassa Lasse Virenin, Martti Vainion ja Markku Kahman kilpailumatkoille Uuteen Seelantiin.