Sumopaini on suosittua Virossa

Kuressaare Jorma Virtanen 13.7.2003

Alkurituaalien jälkeen sumokat siirtyvät aloitusasentoon.

Alkurituaalien jälkeen sumokat siirtyvät aloitusasentoon.

Sumopaini on suosittua Virossa. Tästä saatiin osoitus Saarenmaan Kuressaaressa, jossa järjestetty kansainvälinen sumoturnaus keräsi piispanlinnan edustalle runsaasti innostunutta yleisöä.

Turnausta seurasi Japanin Tallinnaan akkreditoitu Suomen-suurlähettiläs Norimasa Hasegawa, joka nimitettiin vuonna 1996 perustetun Viron sumoliiton kunniapuheenjohtajaksi. Sumopaini on Japanin kansallisurheilu.

Isäntämaan lisäksi Kuressaaren turnaukseen osallistui sumokoita Japanista, Liettuasta, Moldovasta, Ukrainasta, Unkarista ja Venäjältä.

Kuuluisin osanottaja oli naisten kolminkertainen maailmanmestari ja viisinkertainen Euroopan mestari Olesja Kovalenko, joka voitti oman sarjansa. Finaalisssa hän kukisti Kaliningradin alueelta kotoisin olevan maannaisensa Mariana Dvoretskajan. Kolmannen sijan jakoivat virolaiset Viktoria Kuznetsova ja Lea Meller. Nyrkkeilyn ja judon tapaan sumossa ei henkilökohtaisessa kilpailussa otella pronssista.

Liki 200-kiloinen Madis Õunapuu haluaa voittaa maailmanmestaruuden.

Liki 200-kiloinen Madis Õunapuu haluaa voittaa maailmanmestaruuden.

Miesten sarjan paras oli isäntämaan liki 200-kiloinen Madis Õunapuu, joka finaalissa voitti Moldovan presidentin henkivartijana leipänsä tienaavan Viorel Marinescun. Kolmannen sijan jakoivat virolaiset, vielä junioreiden sarjassa otteleva Kaido Höövelson ja Jüri Uustalu.

Madis Õunapuu kuittasi uurastuksestaan 750 euron ja Olesja Kovalenko 500 euron rahapalkinnon.

Tunnelma katossa

Sumopainissa ottelevat myös joukkueet. Miesten sarjan voitti hieman yllättäen Viron junioreiden kolmimiehinen joukkue ja toiseksi tuli Viron miesjoukkue. Japanin amatöörisumokat jätettiin tylysti kolmanneksi.

Naisten kilpailussa tunnelma oli katossa, kun Viron naiset tasoittivat loppuottelun Venäjää vastaan tilanteeksi 1-1. Viimeisessä ottelussa Venäjän edustaja oli kuitenkin parempi. Kolmanneksi sijoittui Moldovan joukkue.

Isäntien menestys Saarenmaalla ei ollut sattumaa. Kesäkuun lopulla järjestetyissä junioreiden EM-kisoissa Saksan Torgelowissa virolaiset saavuttivat neljä mitalia ja ylsivät kisojen pistetaulukossa toiseksi Venäjän jälkeen. Virolaiset sumokat ovat voittaneet tähän mennessä MM- ja EM-kilpailuissa kaikkiaan 64 mitalia.

Moninkertainen maailman ja Euroopan mestari Olesja Kovalenko (vas.) jyräsi vastustajat matolta.

Moninkertainen maailman ja Euroopan mestari Olesja Kovalenko (vas.) jyräsi vastustajat matolta.

Vastustaja ulos matolta

Sumossa ottelut käydään halkaisijaltaan 4,55 metrin dohyoksi kutsutulla matolla. Ottelut alkavat perinteisillä alkurituaaleilla, jonka jälkeen sumokat siirtyvät aloitusasentoon. Tavoitteena on työntää vastustaja ulos matolta tai horjuttaa tämä koskettamaan mattoa jollain muulla ruumiinosalla kuin jalkapohjilla. Kiellettyjä liikkeitä ovat muun muassa suljetulla nyrkillä lyöminen ja potkaisemin polven yläpuolelle. Ottelut myös päättyvät kumarruksiin.

Suuri massa on etu sumossa, mutta myös teknisillä taidoilla on merkitystä, mikä nähtiin myös Kuresaaren turnauksessa.

Japanin sutjakat amatöörisumokat olivat vaikeuksissa Euroopan jättejä vastaan.

Japanin sutjakat amatöörisumokat olivat vaikeuksissa Euroopan jättejä vastaan.

Sähäkkää seurattavaa

Perinteiseen kreikkalais-roomalaiseen ja vapaapainiin verrattua sumopaini on sähäkkää. Yleensä ottelut ovat ohi 10-20 sekunnissa, rituaaleineenkin noin minuutissa. Erityisesti joukkuekilpailussa ottelujen nopeatahtisuus tekee sumosta mielekästä seurattavaa.

Japanilainen ammattilaissumo eroaa amatöörisumosta siinä, ettei siinä ole lainkaan painoluokkia.

Sumo-ottelun tuomitsee matolla yksi tuomari. Maton ulkopuolella istuu lisäksi viisi tuomaria, jotka pyrkivät varmistamaan oikean tuomion epäselvissä tapauksissa.

Lisää kuvia Kuressaaren sumoturnauksesta