Seikkailu-urheilu on lajeista kovimpia

Tampere Jorma Virtanen 7.7.2007

Jani Peltotalo kiipesi Hangon vesitorniin kansainvälisessä North Face Endurance Quest -kilpailussa heinäkuussa 2005.

Jani Peltotalo kiipesi Hangon vesitorniin kansainvälisessä North Face Endurance Quest -kilpailussa heinäkuussa 2005.

Suosiotaan lisännyt seikkailu-urheilu on vaativaa kestävyysurheilua, jossa edetään erilaisissa ympäristöissä paikasta toiseen mahdollisimman nopeasti. Etenemismuodoista yleisimpiä ovat juoksu ja vaellus, maastopyöräily, köysikiipeily sekä melonta.

Joukkueet joutuvat myös suunnistamaan koko kilpailun ajan. Kisat voivat sisältää myös ratsastusta, purjehdusta, luolissa, kanjoneissa ja rannikkomaastossa liikkumista, sukellusta sekä uintia ja hyppyjä veteen.

Seikkailukilpailujen kesto vaihtelee noin viiden tunnin pituisista multisport-tyyppisistä kisoista vaativiin kahden-kymmenen vuorokauden pituisiin non-stop -tyyppisiin kilpailuihin.

Seikkailu-urheilu sai muotonsa 1980-luvun puolivälissä Uudesta-Seelannista. Suomeen laji vuonna 1997, jolloin Hyvinkään Kytäjällä käytiin ensimmäinen kuntoilumielinen X-Hiking -kilpailu.

Useimmat Suomessa järjestettävistä kilpailuista ovat noin viiden tunnin mittaisia multisport-kilpailuja, jotka eivät vaadi suurempia erikoistaitoja, tosin hieman uskallusta. Lajeina on juoksu, pyöräily ja melonta. Usein kilpailuihin sisältyy myös köysikiipeilyä. Vuosittain järjestetään muutama noin 15 tunnin mittainen kilpailu, joista tunnetuimmat ovat Syöte Challenge ja Lapin Kulta Challenge. Multisportin kautta tullaan yleensä lajiin mukaan.

Vaativampia lajeja ovat 24 tunnin kilpailut ja etappikilpailut, jotka sisältävät myös joitakin erikoislajeja.

Aidointa seikkailu-urheilua ovat nonstop-kilpailut, joiden kesto vaihtelee kahdesta kymmeneen vuorokauteen. Pidemmät kilpailut sisältävät joitakin teknisesti vaativampia lajeja, kuten kiipeämistä vesitornin huipulle tai kiipeämistä sillalle kuohuvasta koskesta. Suomessa kolmasti järjestetyn Endurance Quest -kilpailun nopeimmat joukkueet ovat selvittäneet noin 60 tunnissa.

Seikkailu-urheilu on joukkuekilpailua. Joukkueissa on yleensä kolme-neljä kilpailijaa. Joissakin kisoissa yksi joukkueen jäsenistä on nainen.

Suomella menestystä

Suomalaiset ovat menestyneet lajissa erinomaisesti. Team Halti on voittanut Raid Series/X-Adventure -maailmancupin. Polar Spirit, Team Halti ja Nokia Adventure ovat voittaneet Mild Seven Outdoor Quest -kilpailun. Nokia Adventure on voittanut myös vaativan Raid Gauloises -kilpailun, Euroopan mestaruuden ja maailmanmestaruuden. Mika Somppi ja Kimmo Harikoski ovat voittaneet Pohjoismaisen mestaruuden multisportissa.

Team Finland voitti viime vuoden maaliskuussa Euroopan mestaruuden Espanjassa, toukokuussa Pohjoismaiden mestaruuden Ruotsin Karlstadissa ja syksyllä MM-hopeaa Etelä-Amerikassa.

Renkolaissyntyinen Jani Peltotalo on seikkailu-urheilun suomalaisia huippuja. Hänet tunnetaan hyvänä kansallisen tason hiihtäjänä, joka kilpailee Valkeakosken Hakan riveissä.

Peltotalolla on syyskuussa mahdollisuus tehdä historiaa Virossa, kun Otepäässä järjestetään Tarton maratonin kokonaiskilpailun viimeinen laji, maastopyöräily.

Hiihdon, maastojuoksun ja maantiepyöräilyn jälkeen Peltotalo on kokonaiskilpailussa toisena. Tähän asti kilpailun voittaja on ollut aina virolainen.