Ralli kruunasi Saarenmaan syksyn

Kuressaare Jorma Virtanen 16.10.2004

Norjalaispari Thomas Schie ja Ragnar Engen lähtivät puolustamaan viimevuotista voittoaan. Matkaan heidät
lähetti Kuressaaren kaupunginjohtaja Jaanus Tamkivi.

Norjalaispari Thomas Schie ja Ragnar Engen lähtivät puolustamaan viimevuotista voittoaan. Matkaan heidät lähetti Kuressaaren kaupunginjohtaja Jaanus Tamkivi.

Syksyn suuri tapaus Saarenmaalla on Saarenmaan ralli, joka järjestettiin 37. kerran 15.-16. lokakuuta.

Perjantai-iltana ennätykselliset 112 autoa starttasi 381 kilometrin pituiselle reitille, josta 102 kilometriä oli erikoiskokeita. Perjantaina pikataipaleita oli kolme, joista kaksi ajettiin Kuressaaren keskustassa. Lauantain ohjelmassa oli viisi pikataivalta, jotka ajettiin kahteen kertaan.

Eniten innostunutta ralliyleisöä keräsi perinteiseen tapan parikilpalu Orikülan kaksoisradalla. Kaksi kilometriä pitkällä erikoiskokeella kaksi autoa lähti kerrallaan vastakkaisista suunnista.

Saarenmaan ralli oli Viron rallisarjan kahdeksas osakilpailu ja samalla päätöskilpailu. Kilpailijoita oli seitsemästä maasta: Virosta, Latviasta, Liettuasta, Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä.

Nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen oli rallin avauspäivän kuuma nimi Kuressaaressa. Mäkinen nautiskeli
VIP-autolla kaksi ensimmäistä erikoiskoetta.

Nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen oli rallin avauspäivän kuuma nimi Kuressaaressa. Mäkinen nautiskeli VIP-autolla kaksi ensimmäistä erikoiskoetta.

WRC-autot kärjessä

Saarenmaan rallin seuratuin kuljettaja oli nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen, joka kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella näytti taitojaan VIP-autona toimineen N-ryhmän Subaru Imprezan ratissa.

Kilpailemisen MM-tasolla viime kauteen päättänyt Mäkinen tuli Saarenmaalle esittelemään Tommi Mäkinen Racing Oy:n rakentamaa N-ryhmän Subarua, joka rallin avauspäivänä lauantaina oli Kuressaaren kulttuurikeskuksessa rallikansan ihmeteltävänä.

Saarenmaan ralliin starttasi tänä vuonna kolme WRC-autoa. Tänä vuonna Suosikkina 3 000 euron pääpalkintoa lähti tavoittelemaan viimevuotinen voittajapari Thomas Schie ja Ragnar Engen Norjasta Toyota Corollalla.

Riihimäkeläinen Jari Viita kartanlukijaan Timo Hantunen starttasi matkaan Ford Focuksella, jolla Viron ralliässä Marko Märtin voitti viime vuonna Nesterallin. Kolmas WCR-auto oli niin ikään Toyota Corolla, jota lähti kiidättämään toissa vuoden voittaja Margus Murakas. Tällä kertaa hänen kartanlukijanaan oli Aare Ojamäe.

Lopullisessa tulosluettolossa WRC-autot komeilivat odotetusti kärjessä. Norjalaispari voitti, Viita ja Hantunen ajoivat toiseksi ja virolaispari oli kolmas.

Rallin ajoi loppuun kaikkiaan 70 autoa.

Kuorma-autot ovat alusta saakka olleet mukana Saaenmaan rallissa. Kuva vuodelta 2003 Lahetagusen kylän kohdalta.

Kuorma-autot ovat alusta saakka olleet mukana Saaenmaan rallissa. Kuva vuodelta 2003 Lahetagusen kylän kohdalta.

Kolme suomalaisvoittoa

Saarenmaan ralli järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974. Tuolloin sen nimenä oli Tehumardi-ralli. Koska alkuvuosina järjestettiin useampia ralleja samana vuonna, tämänvuotinen ralli oli järjestyksessään 37:s.

Maailman autoliiton FIA:n kansainvälisten rallien kalenteriin Saarenmaan ralli pääsi vuonna 1993. Tuolloin voittoon ajoi naisten maailmanmestari Eija Jurvanen kartanlukijanaan Tomi Tuominen Ford Sierra Cosworthilla.

Sebastian Lindholm ja Pertti Lahtinen voittivat rallin vuosina 1995 ja 1996. Viron ralliässä Marko Märtin kartanlukijanaan Toomas Kitsing voitti rallin seuraavana vuonna Toyota Celicalla.

Viime vuonna rallissa toiseksi ajoivat ruotsalaiset Mats Jonsson ja Johnny Johansson Ford Escort WCR:llä. Jonsson voitti Toyota Celicalla Ruotsin rallin vuosina 1992 ja 1993. Tuolloin hänen kartanlukijanaan oli Lars Bäckman.

Virolainen Ivar Raidam voitti Saarenmaan rallin viime vuosikymmenellä viidesti. Vuosina 1991, 1992 ja 1994 hänen kartanlukijaan oli Margus Karjane ja vuosina 1998 ja 1999 Robert Lepikson.

Pyöräilyn virolainen olympiavoittaja Aavo Pikkuus kartanlukijnaan Lehar Linno voitti rallin vuonna 1983.

http://www.saaremaarally.ee/

Lisää kuvia Saarenmaan rallista