Käsipallohuumaa Grönlannissa

Tampere Jorma Virtanen 18.1.2003

Grönlantilaiset riemuitsivat voitettuaan Yhdysvallat Ranskan MM-kisoissa. Portugalin MM-kisojen virallisilta internet-sivuilta
löytyvän kuvan on ottanut John Jacobsen.

Grönlantilaiset riemuitsivat voitettuaan Yhdysvallat Ranskan MM-kisoissa. Portugalin MM-kisojen virallisilta internet-sivuilta löytyvän kuvan on ottanut John Jacobsen.

Meneillään olevassa käsipallon EM-karsinnassa Suomi voitti helposti Färsaaret sekä kotona että vieraissa.

Tilastojen valossa Färsaarilla on parempi käsipallojoukkue kuin toisella Tanskan itsehallintoalueella Grönlannilla. Viimeksi mainittu pelaa kuitenkin maanantaina 20. tammikuuta alkavissa Portugalin MM-kisoissa, mutta Suomi ei.

Arktinen Grönlanti haki paikkaa kisoihin Argentiinan Buenos Airesissa viime heinäkuussa järjestetyssä Etelä- ja Pohjois-Amerikan yhteisestä karsintaturnauksesta ja onnistui. Ratkaisevassa ottelussa turnauksen kolmannesta sijasta grönlantilaiset kukistivat Yhdysvallat maalein 27-7.

Grönlanti on jo toistamiseen mukana MM-kisoissa. Ranskassa kaksi vuotta sitten grönlantilaiset pelasivat kohtuullisesti Kroatiaa, Espanjaa ja Etelä-Koreaa vastaan, mutta romahtivat Saksaa vastaan maalein 39-9. Historiallisen voiton Grönlanti otti Yhdysvalloista maalein 26-18, jolla tuloksella heltisi kisojen 20. sija.

Kansainvälisen käsipalloliiton IHF:n väliaikainen jäsen Grönlanti on ollut vuodesta 1996 ja täysjäsen vuodesta 1998. Ensimmäisen maaottelunsa grönlantilaiset pelasivat Baltian cupissa Viron yliopistokaupungissa Tartossa 18. lokakuuta 1977, jolloin Valko-Venäjä oli parempi maalein 34-27.

Grönlannin käsipalloliitto perustettiin vuonna 1974. Nykyisin liitossa on 21 jäsenseuraa, joissa on runsaat 1 800 rekisteröityä pelaajaa. Grönlannin noin 50 000 asukkaasta 3,5 prosenttia pelaa käsipalloa. Suhteellisesti enemmän lajin harrastajia on vain Islannissa, jossa vastaava lukema on 4 prosenttia.

Grönlannin mestaruudesta on pelattu vuodesta 1974 lähtien. Suunnattomien etäisyyksien takia saarimaakunnassa ei pelata sarjoja, vaan niin miesten kuin naistenkin mestaruudet ratkaistaan alueellisten turnausten jälkeen pelattavissa lopputurnauksissa.

Valtikka Euroopassa

Käsipallon MM-kisoissa mukana on 24 maata. Maailmanmestaruus ratkaistaan nyt 18. kerran.

Maailmanmestaruutta kahden vuoden takaa puolustaa Ranska. Isäntämaan lisäksi kisoihin ilman karsintoja selvisivät viime vuoden Ruotsin EM-kisojen kolme parasta eli Ruotsi, Venäjä ja Tanska. Loput kahdeksan Euroopan maata selvittivät tiensä Portugaliin karsintojen kautta.

Lajin valtikka on Euroopassa. Maailmanmestaruutta tai olympiakultaa ei ole milloinkaan voittanut mikään ei-eurooppalainen maa.

Pohjoismaat ovat hyvin edustettuna. Ruotsin ja Tanskan lisäksi mukana on viime EM-kisojen nelonen Islanti. Norjakin on kelpo käsipallomaa, mutta tällä kertaa karsinnoissa Jugoslavia oli parempi.

Aasiasta ja Afrikasta MM-kisoihin selvinneet joukkueet ovat kaikki arabimaita. Aasiaa edustavat Kuwait, Qatar, ja Saudi-Arabia sekä Afrikkaa Algeria, Egypti, Marokko ja Tunisia.

Pohjois- ja Etelä-Amerikan karsinnasta Portugaliin selvisivät Grönlannin lisäksi Argentiina ja Brasilia. Sydneyn olympiakisojen 11. maan Kuuban tie nousi pystyyn jo ennen loppukarsintaa. Oseaniaa edustaa Australia, joka karsinnoissa kukisti Vanuatun ja Cookin saaret.

Tasapeli Puolaa vastaan

Käsipallon MM-kisoja on pelattu vuodesta 1934 lähtien. Suomi oli mukana Itä-Saksassa vuonna 1958, jolloin kisoihin ei järjestetty karsintoja. Tuolloin alkusarjassa Suomi hävisi Espanjalle ja Ruotsille sekä pelasi tasan 14-14 Puolaa vastaan.

Ulkokentillä maailmanmestaruudesta on pelattu seitsemän kertaa. Vuonna 1948 Ranskan kisoissa Suomi hävisi Ruotsille 26-0. Ruotsi voitti tuolloin mestaruuden.

Saksan kisoissa vuonna 1955 Suomi voitti Espanjan 11-10, mutta hävisi Sveitsille 13-7. Viimeinen MM-turnaus ulkona pelattiin vuonna 1966.

Vuosina 1977-1992 järjestettiin MM-kisojen B-sarjan turnaus kahdeksan kertaa. Suomi oli mukana kolmissa kisoissa. Vuonna 1985 sijoitus oli 9:s, vuonna 1987 13:s ja vuonna 1992 6:s.

Samoin C-kisoja tahkottiin vuosina 1976-1990 kahdeksan kertaa. Vuonna 1976 Suomi oli 4:s ja vuonna 1982 9:s. Vuoden 1984 kisoissa Suomi sijoittui toiseksi samoin kuin kotikisoissa vuonna 1990. Tuolloin loppuottelussa Norja voitti Suomen 32-27.

Viime vuosina suomalainen käsipallo on osoittanut selvä piristymisen merkkejä. Vuoden 2001 EM-kisojen karsinnassa Suomi selvisi alkukarsinnoista ratkaisevaan karsintaan Tshekkiä vastaan. Kotona voitettiin 22-18, mutta vieraissa tuli turpiin 29-21. Neljän maalin erolla Tshekki selvisi Ruotsin EM-kisoihin.

Portugalin MM-kisojen alkukarsinnassa Itävalta ja Suomi olivat lohkon kärjessä seitsemällä pistellä. Suomi voitti Itävallan kotona 30-20, mutta hävisi vieraissa 33-25. Itävalta meni jatkoon maalein 55-53.

Seuraavat EM-kisat pelataan ensi vuonna Sloveniassa. Alkukarsinnassa Suomi voitti kaikki kuusi otteluaan Färsaaria, Belgiaa ja Israelia vastaan. EM-kisoihin pääsy on enää kiinni yhdestä koti- ja vierasottelusta. Vastustaja Suomelle arvotaan helmikuussa.