Jääpalloperhe kasvoi Virolla

Tampere Jorma Virtanen 31.3.2003

Jääpallo on perinteikäs hieno laji, jonka arvostus on ollut Suomessa jo pitkään alamaissa.

Jääpallo on perinteikäs hieno laji, jonka arvostus on ollut Suomessa jo pitkään alamaissa.

Jääpallon MM-kisoissa Venäjän Arkangelissa 24.-30. maaliskuuta ensikertalainen oli Viron maajoukkue, jonka sijoitus oli kahdeksas eli viimeistä edellinen. Historiallisen ja ainoan voittonsa etelänaapurit ottivat kisojen jumbosta Hollannista lukemin 7-3.

Alkusarjassa ensimmäisessä maaottelussaan 69 vuoteen Viro hävisi Valko-Venäjälle 21-4. Yhdysvalloille joukkue hävisi alkusarjassa 15-0 ja toistamiseen sijoitusottelussa seitsemännestä sijasta lukemin 19-3.

Kovin kummoisin eväin Antti Parviaisen ja Timo Knuuttilan luotsaama Viro ei ollut matkassa. Joukkue koostui jääkiekkoilijoista, jotka ennen MM-kisoja hakivat suuren jään tuntumaa kahden ottelun verran Porvoosta. Joukkueen kapteeni Tiit Lääne on 44-vuotias, vanhin pelaaja Raimond Poll on 51-vuotias.

Virossa ei ole toistaiseksi isoa tekojäärataa eikä myöskään luonnonrataa. Maan mestaruudesta oteltiin 67 vuoden tauon jälkeen vuonna 2002 kolmen joukkueen kesken jääkiekkokaukalossa. Mestari oli jõgevalainen SK Pedja. Mukana olivat myös joukkueet Kohtla-Järveltä ja Tallinnasta.

Onko jääpallolla todella tulevaisuutta Virossa, jää nähtäväksi. Perusedellytys on, että maahan saadaan ainakin yksi iso tekojäärata.

Kuusi kertaa Suomea vastaan

Jääpallo tuli Viroon vuonna 1912. Maan ensimmäisen mestaruuden voitti neljä vuotta myöhemmin Tallinnan Kalev. Sport Tallinnan 11 vuotta kestänyt valtakausi päättyi vuonna 1935, jonka jälkeen mestaruudesta ei enää pelattu. Jääpalloa pelattiin myös Narvassa ja Tartossa.

Viron maajoukkue pelasi sotien välisenä aikana kuusi kertaa Suomea vastaan. Suomi oli joka kerta parempi: vuonna 1923 Helsingissä ja Tallinnassa 22-0 ja 4-0, vuonna 1929 Tallinnassa 5-2, vuonna 1931 Viipurissa 10-0, vuonna 1933 Tallinnassa 4-2 ja vuonna 1934 Porvoossa 6-3.

Valtikka Ruotsiin

Ruotsi palasi Arkangelissa kultakantaan peittoamalla loppuottelussa isäntämaa Venäjän niukasti 5-4. Suomi jäi pitkästä aikaa ilman mitalia, kun Kazakstan oli pronssiottelussa parempi lukemin 4-1.

Sijoitusottelussa viidennestä sijasta Valko-Venäjä voitti Norjan 9-1. Oulussa kaksi vuotta sitten ensimmäistä kertaa MM-jäällä mukana olleet valkovenäläiset hävisivät kaikki ottelunsa ja joukkueen maalisuhde oli murheellinen 1-124.

Kazakstanin ja Valko-Venäjän nousu selittyy paljolti venäläispelaajilla, jotka passia vaihtamalla pääsivät kokemaan jääpallohuumaa MM-kisoissa.

Aiemmin MM-kisoissa esiintyneistä Kansainvälisen jääpalloliiton IFB:n jäsenmaista Arkangelista olivat poissa Kanada ja Unkari.

http://www.finbandy.fi/

http://www.svenskbandy.se/