Västeråsin ihme

Tampere Jorma Virtanen 29.2.2004

Jääpallo on perinteikäs hieno laji, jonka arvostus on ollut Suomessa jo pitkään alamaissa.

Jääpallo on perinteikäs hieno laji, jonka arvostus on ollut Suomessa jo pitkään alamaissa.

Kansainvälinen jääpallokausi saatiin lauantaina päätökseen, kun Yhdysvallat kukisti MM-kisojen B-sarjan loppuottelussa Valko-Venäjän Budapestin Vasosligetin jääareenalla 500 katsojan edessä maalein 7-0.

Kauden kohokohta oli 8. helmikuuta, kun Suomen jääpallomiehet toistivat kiekkoleijonien Globenin ihmeen vuodelta 1995 kukistamalla MM-finaalissa Västeråsin Rocklundan stadionilla Ruotsin jännittävien vaiheiden jälkeen maalein 5-4. Jatkoajan päättäneen kultaisen maalin laukoi Sami Laakkonen maalivahti Timo Oksasen jättiheiton päätteeksi.

Suomesta tuli maailmanmestari 24. yrittämällä. MM-kisoja on pelattu vuodesta 1957 lähtien. Ensimmäisessä MM-finaalissa Helsingin olympiastadionilla silloinen Neuvostoliitto löi Suomen maalein 6-1.

Ruotsin kisojen A-sarjassa mukana oli viisi joukkuetta. Voimasuhteiden tasoittumisesta kertoo se, että pronssiottelun Venäjälle hävinnyt Kazakstan voitti tulevan maailmanmestarin Suomen alkusarjassa 7-3. Viimeiseksi jäänyt Norja otti alkusarjassa pisteen Ruotsilta 6-6 -tasapelillä.

Ylen suuri mokaus

Mediassa Suomen MM-kulta sai ansaitsemansa huomion, mutta ennen sitä kiinnostus oli laimeaa. Helsingin Sanomat kuittasi Suomen 4-3 -välierävoiton Venäjästä yhden palstan uutisella.

Varsinaisen skandaalin järjesti Yleisradio, joka jätti finaalin näyttämättä. Onneksi oli Ruotsin yleisradioyhtiö SVT, jonka lähetys nähtiin Suomessa SVT Europa -kanavalla sekä digiboksin kautta joissakin kaapeliverkoissa.

Ruotsissa osataan jääpallon televisiointi. Finaali oli vauhdikasta ja jännittävää urheiluviihdettä, hienoa propagandaa hienon lajin puolesta.

Synkkää Hämeessä

Jääpallon alennustilaan Suomessa on osaltaan vaikuttanut se, etteivät suurten kaupunkien päättäjät ole ymmärtäneet ison tekojään merkitystä. Suomessa isoja tekojäitä on 10, kun niitä Ruotsissa on yli 50. Erityisen synkkää aluetta on vanha Hämeen lääni. Niin Tampereella, Lahdessa kuin Hämeenlinnassa luistelun ystäville on tarjolla pelkkää luonnonjäätä.

Iso tekojää ei palvele pelkästään jääpallon ja pikaluistelun tarpeita, vaan se antaa kunnon puitteet myös koululiikunnalle, kuntoilijoille ja vaikkapa rusettiluistelijoille jo lokakuusta lähtien.

Uskoa suomalaisen jääpallon parempaan huomiseen antoi 15-vuotiaden maajoukkue, joka ikäluokkansa MM-kisojen finaalissa Nizny Novgorodin uudella tekojäällä kukisti Venäjän 10 000 katsojan edessä maalein 4-3.

Ruotsin naiset häikäiseviä

Suomen naiset jäivät maalin päähän finaalipaikasta ensimmäistä kertaa järjestetyissä MM-kisoissa Lappeenrannassa. Semifinaalissa Venäjä oli parempi maalein 6-5.

Venäjän laittaminen ahtaalle oli saavutus siinä mielessä, ettei naisten sarjaa Suomessa ole pelattu enää vuosiin.

Ruotsi oli Lappeenrannan kisoissa häikäisevän ylivoimainen, josta kertoo maalisuhde 52-0. Ruotsin, Venäjän ja Suomen lisäksi kisoissa olivat mukana Yhdysvallat ja Norja.

Mongolia uusin tulokas

B-sarjan voittanut Yhdysvallat pelaa ensi vuonna A-sarjassa Venäjän Kazanissa järjestettävässä MM-turnauksessa. Yhdysvaltain ja Valko-Venäjän lisäksi Budapestissa olivat mukana Kanada, joka pronssiottelussa voitti Unkarin 5-1, sekä Hollanti ja Viro.

Budapestissa Viro pelasi MM-tasolla toista kertaa. Tammikuussa virolaiset osallistuivat ensimmäistä kertaa nuorten MM-turnaukseen, kun 19-vuotiaiden kisat järjestettiin Varkaudessa ja Mikkelissä.

Ensi vuonna B-sarja pelataan niin ikään Kazanissa. Uusimpana tulokkaana jääpalloperheeseen on tuolloin tulossa Mongolia.

http://www.finbandy.fi/

http://www.svenskbandy.se/