Ruotsin ja Unkarin juhlaa

Hämeenlinna Jorma Virtanen 15.11.2005

Olympiarenkaat Ahveniston kahviorakennuksen tornin ulkoseinällä.

Olympiarenkaat Ahveniston kahviorakennuksen tornin ulkoseinällä.

Helsingin XV olympiakisojen mitaleista kolme henkilökohtaista ja kolme joukkuemitalia jaettiin Hämeenlinnassa. Lajina oli nykyaikainen 5-ottelu.

Olympiatuli paloi 20.-25. heinäkuuta 1952 Hämeenlinnan Ahvenistolla, jossa henkilökohtaisen kilpailun voitti Ruotsin Lars Hall, hopeaa sai Unkarin Gábor Benedek ja pronssia saman maan István Szondy. Vuonna 1991 kuollut Hall uusi olympiavoittonsa neljä vuotta myöhemmin Australian Melbournessa.

Joukkuekilpailun voitti Unkari, toinen oli Ruotsi ja kolmas Suomi. Suomen mitalikolmikon muodostivat Olavi Mannonen, Olavi Rokka sekä Lauri Vilkko. Henkilökohtaisessa kisassa Mannonen oli viides, Vilkko seitsemäs ja Rokka kolmastoista.

Nykyaikaiseen 5-otteluun osallistui 51 kilpailijaa 19 maasta. Kilpailijat saapuivat Hämeenlinnaan noin viikkoa ennen kisojen alkamista.

Olympiahuuma tuli Hämeenlinnaan torstaina 17. heinäkuuta, jolloin olympiasoihtuviestin tulojuhlaa vietettiin Kaurialan urheilukentällä. Kreikasta tullutta tulta vartioivat läpi yön hämeenlinnalaisten urheiluseurojen edustajat. Seuraavana päivänä tuli jatkoi matkaansa kohti Helsinkiä. Osa tulesta jäi pormestari Arvi Kivikarin haltuun raatihuoneelle odottamaan Hämeenlinnan omia avajaisia.

Helsingin olympiakisojen ikimuistoiset avajaiset järjestettiin olympiastadionilla lauantaina 19. heinäkuuta. Seuraavana päivänä Hämeenlinnan olympialaisten avajaisia vietettiin Ahvenistolla. Lyhyttä seremoniaa seurasi runsaat 2 000 katsojaa.

Tilaisuus alkoi olympiafanfaarilla, jonka aikana liput nostettiin salkoon. Raatihuoneelta olympiatulen Ahvenistolle toivat hämeenlinnalaisten urheiluseurojen nuoret urheilijat.

Harjun laella Suomen joukkueen varamies, hämeenlinnalainen luutnantti Arvi Vilhunen odotti soihtua pukeutuneena valkoiseen miekkailuasuun. Hän toi soihdun alas juhlapaikalle ja sytytti olympiatulen. Maamme-laulun ja olympiafanfaarin jälkeen ohjelmassa olivat kenttähartaus, kuorolaulua sekä olympialaisten avaus, jonka suoritti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Alanko.

Hämeenlinnan olympialaisten muistolaatta Ahveniston urheilukeskuksen kahviossa.

Hämeenlinnan olympialaisten muistolaatta Ahveniston urheilukeskuksen kahviossa.

Aiemmin sotilasurheilua

Hämeenlinnalla on pitkät perinteet varuskuntakaupunkina. Ajatus Hämeenlinnan olympialaisista lähtikin puolustusvoimista. Aina 1950-luvulle nykyaikainen 5-ottelu oli sotilasurheilua.

Nykyaikaisen 5-ottelun lajit ovat ratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja maastojuoksu. Ahvenistolla näissä lajeissa kilpailtiin peräkkäisinä päivinä 21.-25. heinäkuuta. Nykyisin nykyaikainen 5-ottelu kilpaillaan yhden päivän aikana.

Ammunta järjestettiin Poltinahon kasarmialueella, muut lajit Ahvenistolla.

Hämeenlinnan olympialaisissa siviiliottelijat ja entisen Neuvostoliiton urheilijat olivat mukana ensimmäistä kertaa nykyaikaisessa 5-ottelussa. Joukkuekilpailu oli niin ikään ensimmäistä kertaa mukana olympiaohjelmassa, mutta joukkuetta kohti jaettiin vain yksi mitali.

Nykyaikainen 5-ottelun kehitti ranskalainen paroni Pierre de Coubertin vastineeksi antiikin olympiakisojen viisiottelulle, jossa lajeina olivat juoksu, pituushyppy, kiekonheitto, keihäänheitto ja paini. Ensimmäistä kertaa lajissa kilpailtiin Tukholman olympiakisoissa vuonna 1912.

Maahockeytä ja jalkapalloa

Olympiaviikolla Kaurialan urheilukentällä pelattiin kolme maahockeyottelua ja yksi jalkapallo-ottelu. Kyseessä olivat karsiutuneiden joukkueiden väliset ystävyysottelut, jotka eivät enää kuuluneet viralliseen olympiaohjelmaan.

Maahockeyssa 21. heinäkuuta Saksa voitti Suomen 7-0 ja Itävalta Italian 2-0. Kaksi päivää myöhemmin Puola voitti Sveitsin 1-0. Suomen joukkueessa oli kuusi hämeenlinnalaista pelaajaa. Hämeenlinnan Pallokerhon Keijo Kuuselasta tuli hiihtäjä ja pyöräilijä Anton Collinin jälkeen toinen suomalainen, joka on edustanut maataan sekä kesä- että talviolympialaisissa. Oslon talvikisoissa samana vuonna hän pelasi jääkiekkoa.

Jalkapallossa kohtasivat Hämeenlinnan olympialaisten viimeisenä kisapäivänä 25. heinäkuuta jatkosta pudonneet Kreikka ja Iso-Britannia. Kreikka voitti 4-2.

Ahveniston maauimala on näkyvin muisto Hämeenlinnan olympialaisista.

Ahveniston maauimala on näkyvin muisto Hämeenlinnan olympialaisista.

Olympiamuisto säästöliekillä

Näkyvin muisto Hämeenlinnan olympiaviikosta on Ahveniston urheilukeskuksen käyttökiellossa oleva maauimala. Sen kunnostamisesta on puhuttu pitkään, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Olympiarenkaat kiinnitettiin kilpailujen johtokeskuksena toimineen Ahveniston kahviorakennuksen tornin ulkoseinälle marraskuun puolivälissä 2005. Kahviossa on myös muistolaatta, joka aiemmin sijaitsi maauimalan betoniseinällä.

Hämeenlinnassa on Ahveniston urheilukeskukseen johtava Olympiakatu ja vaatimaton Olympiapuisto. Hotelli Rantasipi Aulangon sisäänkäynnin seinällä on pieni laatta, joka muistuttaa Hämeenlinnan olympialaisten kisakylästä.

Hämeenlinnan historiallisen museon varastossa säilytetään Hämeenlinnan olympialaisiin liittyviä esineitä. Siellä ovat alkuperäiset olympiarenkaat, palkintojenjaossa käytetty kunniakoroke sekä teline, jossa paloi olympiatuli.

Seremonioita lukuunottamatta hämeenlinnalaiset eivät olleet kovin kiinnostuneita olympialaisistaan. Olympiaviikolla satoi ja oli kylmää. Eniten pääsylippuja, 1 780 kappaletta, myytiin ratsastukseen.

Uinti keräsi runsaat tuhat katsojaa. Merkityksettömiä maahockeyotteluita seurasi enemmän katsojia kuin ammuntaa. Ulkomaalaisia kisaturistejakaan Hämeenlinnassa ei juuri näkynyt.

Lisää kuvia Hämeenlinnan olympialaisista