Egypti hakee tosissaan jalkapallon MM-kisoja

Tampere Jorma Virtanen 12.8.2003

Hisham Azmy uskoo Egyptin olevan vahvoilla, kun FIFA päättää ensi toukokuussa vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen isäntämaasta.

Hisham Azmy uskoo Egyptin olevan vahvoilla, kun FIFA päättää ensi toukokuussa vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen isäntämaasta.

Jalkapallon MM-kilpailut järjestetään vuonna 2010 Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n toissa vuonna Argentiinassa tekemän päätöksen mukaisesti Afrikassa.

Kisoja on hakenut kuusi maata: Egypti, Etelä-Afrikka, Libya, Marokko, Nigeria ja Tunisia. Egyptin jalkapalloliiton asettaman hakukomitean puheenjohtaja Hisman Azmy uskoo, että hänen kotimaansa on vahvoilla, kun FIFA päättää kisaisännästä Pariisissa ensi vuoden toukokuussa.

-Egyptin hallitus on antanut kisahakemukselle täyden tukensa. Valmistelut kisoja varten ovat jo käynnistyneet, uusia stadioneja on rakenteilla ja vanhoja peruskorjataan, Azmy sanoo. Hän toimii 13. elokuuta käynnistyvien alle 17-vuotiaiden MM-kisojen Tampereen lohkon pääkoordinaattorina.

Ottelut pelattaisiin Kairon lisäksi Gisessä, Aleksandriassa, Port Saidissa, Ismailiassa ja Suezissa stadioneilla, joiden katsojakapasiteetti vaihtelee 45 000:sta aina 85 000:een Kokonaan uudet jalkapallopyhätöt ovat rakenteilla Giseen, Aleksandriaan ja Port Saidiin.

Erityisesti Azmy kehuu Kairon lähelle Giseen rakennettavaa 70 000 katsojan stadionia, jolta aukeaa upea näköala läheisille pyramideille.

Ehdoton ykköslaji

Seuraavat vuoden 2006 MM-kisat pelataan Saksassa, joka voitti kisaisännyyden niukasti ennen Etelä-Afrikkaa.

Etelä-Afrikka on Hisham Azmyn mukaan tälläkin kertaa vahvoilla. Samoin Marokko, joka on jo kolmasti hakenut MM-kisoja.

-Afrikan maista Egyptillä lienee parhaimmat mahdollisuudet järjestää jalkapallon MM-kisojen kaltainen suurtapahtuma. Hotelleja Egyptissä on neljä kertaa enemmän kuin esimerkiksi Etelä-Afrikassa. Jalkapallo on Egyptissä ehdoton ykköslaji, käsipallo tulee kaukana perässä.

-Stadionit varmasti täyttyisivät. Egyptissä vuonna 1997 järjestetyissä nuorten alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa jokaista ottelua seurasi arviolta 20 000 katsojaa.

Egypti on nelinkertainen Afrikan mestari. Viimeisin Afrikan Cupin voitto on vuodelta 1998. Maa on ollut mukana kahdesti MM-lopputurnauksessa, vuosina 1934 ja 1990 Italiassa.

Azmy painottaa reilun pelin henkeä, kun FIFA tekee historiallisen päätöksensä ensi toukokuussa.

-Mikä maa MM-kisat saakin, ne pelataan varmasti Afrikassa. Tässä pelissä voi olla vain yksi voittaja.

Pienilläkin mahdollisuus

Hisman Azmy on Tampereella mukana kymmenennen kerran FIFA:n arvoturnauksessa.

-Alle 17-vuotiaiden MM-turnaus on tärkeä siksi, että siinä pienemmätkin maat voivat näyttää kykynsä. Näissä kisoissa moni myöhempi maailmantähti on saanut tulikasteensa.

-Suomessa ovat mukana muun muassa Jemen ja Sierra Leone, jotka viime vuonna onnistuivat omien maanosiensa ikäluokkiensa mestaruusturnauksissa kipuamaan kolmen parhaan joukkoon.

Helsingin lohkossa pelaavat Kiina, Kolumbia, Suomi ja Meksiko, Turun lohkossa Argentiina, Australia, Costa Rica ja Nigeria, Tampereen lohkossa Brasilia, Kamerun, Portugali ja Jemen sekä Lahden lohkossa Etelä-Korea, Sierra Leone, Espanja ja Yhdysvallat.

-Egypti oli lähellä päästä kisoihin, mutta hävisimme ratkaisevassa ottelussa Kamerumille 1-0. Maali tuli yliajalla, Azmy harmittelee.

Azmy uskoo Suomen joukkueen pääsevän omasta lohkostaan jatkoon. Tätä hän ei sano pelkästään kohteliaisuudesta.

-Kotijoukkueet ovat yleensä menestyneet hyvin. Tämä olisi suotavaa myös turnauksen jatkon kannalta.

Turnauksen loppuottelu pelataan 30. elokuuta Finnair-stadionilla Helsingissä.

Finalisteiksi Azmy ennakoi Brasiliaa ja Espanjaa.

Alle 17-vuotiaiden MM-kisoja on pelattu joka toinen vuosi vuodesta 1985 lähtien. Hallitseva mestari on Ranska, joka ei selviytynyt Suomeen puolustamaan Trinidad & Tobagossa voittamaansa titteliä.