Suljetun sarjan kunniaton loppu

Tampere Jorma Virtanen 25.1.2008

Jääkiekon MM-kisojen tauolla Turussa huhtikussa 2003 Latvian tytöt tyytyivät tuoremehuun.

Jääkiekon MM-kisojen tauolla Turussa huhtikussa 2003 Latvian tytöt tyytyivät tuoremehuun.

Kausikortin ostaneet fanit raivostuivat Hämeenlinnassa, kun jääkiekon SM-liigan peräpäähän jumiutunut HPK luopui ulkomaanvahvistuksistaan. Ykkösmaalivahti Andy Chiodo ja tehohyökkääjä Jonas Andersson siirtyvät loppukaudeksi liigaa johtavaan Oulun Kärppiin.

Myös Porissa kausikorttilaiset tunsivat itsenä petetyiksi, kun Ässät luopui Pasi Saarelan, John Lammersin ja Matt Nickersonin palveluista. Porissa on kuitenkin jo pitkään pelattu yhtä hopeavuotta lukuunottamatta peräpään kahinoita, joihin Hämeenlinnassa ei ole viime vuosina totuttu.

Fanien raivo on ymmärrettävää, mutta he saavat syyttää myös itseään. Kun ostaa kausilipun suljettuun sarjaan, josta ei voi pudota ja jonne ei voi nousta, täytyy osata varautua myös siihen, että tuote voi haalistua.

Ensi kaudella urheilullisuus jälleen voittaa, kun liigan neljä viimeistä joukkuetta ovat lähes loppuun saakka vaarassa joutua karsintaan Mestiksen voittajaa vastaan. Kun putoamisuhka on päällä, seuroilla ei ole enää varaa myydä parhaita pelaajiaan kesken kauden.

Ruotsin esimerkki osoittaa, miten jääkiekossakin nousu- ja putoamiskamppailut ovat vähintään yhtä jännittäviä kuin mestaruustaistokin. Mielenkiintoista on ollut myös seurata, miten perinteiset suurseurat, kuten Hammarby, Tukholman AIK ja Leksand ja Malmö menestyvät Allsvenskanissa.

Takaisin talvilajiksi

Liigassa tahkotaan tällä kaudella 56 kierrosta, ensi vuonna taas kaksi enemmän. Riittäisi, että 14 joukkueen nelinkertaisessa sarjassa jokaiselle joukkueelle kertyisi tasapuolisesti 52 ottelua.

Muun yhteiskunnan tavoin jääkiekkoväki on saatava mukaan ilmastotalkoisiin. Pitkää kautta on pakko lyhentää. Kiekkokaukaloiden jäädyttäminen kesällä vaikuttaa mitä suurimmalta energian tuhlaukselta. Kiekkokierrosten keinotekoinen kasvattaminen lisää myös turhaa autoilua.

Jääkiekko joutunee palaamaan juurilleen talvilajiksi. Moni entinen huippupalloilija oli kahden herran palvelija: kesällä pelattiin jalkapalloa ja talvella jääkiekkoa tai jääpalloa. Kotimaiselle futikselle tämä tietäisi vain hyvää.

SM-liiga voisi näyttää mallia myös hyvien elämäntapojen edistämisessä. Jääkiekosta on tullut viinahakuista viihdettä. Herrat naukkailevat aitioissaan ja muullekin kansalle jääareenoilla olutjuottoloita on yllin kyllin.

Olisi mielenkiintoista nähdä, mikä vaikutus anniskelun lopettamisella olisi yleisömääriin.

http://www.sm-liiga.fi/