Saarenmaan pro tulee Hämeenlinnasta

Kuressaare Jorma Virtanen 31.8.2008

Marko Kumm on tyytyväinen Saarenmaalla sijaitsevaan työmaahansa.

Marko Kumm on tyytyväinen Saarenmaalla sijaitsevaan työmaahansa.

Saarenmaan Kuressaaressa kesäkuussa avatun 18-reikäisen golfkentän pro eli golfopettaja Marko Kumm on hämeenlinnalaisille tuttu mies. Vielä joitakin vuosia sitten hän pelasi jääkiekkoa HPK:n A-junioreissa, unelmoi pääsystä SM-liigaan ja ehkäpä myös NHL-jäille. Jääkiekko sai kuitenkin jäädä, kun golfkuume iski.

- Isäni pelasi golfia ja otti minut mukaansa Aulangon kentälle. Vähitellen golfopettajan ammatti alkoi kiinnostaa.

Marko Kumm valmistui viime keväänä liikuntaneuvojaksi Suomen Urheiluopistosta Vierumäeltä. Sitä ennen hän ehti käydä Suomen Golfliiton kurssit sekä perehtyi golfin saloihin lajin emämaassa Britanniassa. Kun kutsu kävi, mies pakkasi oitis kimpsunsa ja kampsunsa ja lähti kahden vuoden sopimuksella Saarenmaalle.

Tallinnassa syntynyt Marko Kumm muutti alle kouluikäisenä vanhempiensa Toivo ja Külli Kummin sekä Kristel-siskonsa kanssa Hämeenlinnaan. Siivousfirman perustaneella Toivo Kummilla on inkerinsuomalaiset juuret, äiti Külli on kotoisin Saarenmaalta.

Marko puhuu sujuvaa viroa.

- Kielitaitoa pidin yllä vastaisuuden varalle puhumalla äidin kanssa viroa. Viron puhuminen käy, mutta kirjoittamisen kanssa on vähän ongelmia.

Hieno työmaa

Virossa oli pitkään vain yksi kunnon golfkenttä Tallinnan lähellä Keilan Niitväljassa. Nyt kenttiä on kahdeksan ja lisää on tulossa. Kuressaaren kenttää Marko Kumm kehuu Viron parhaaksi.

- Jos kenttä olisi Suomessa, se olisi kymmenen parhaan kentän joukossa. Vaikeusasteeltaan se olisi viiden joukossa. Tuuli tekee täällä pelaamisen haastavaksi.

- Greenit ovat pinta-alaltaan suurimpia Virossa. Kumpuileva kenttä on kaunis, vettä on paljon. Kenttä ei ole ollut päivääkään kiinni, vaikka varsinkin loppukesästä satoi jatkuvasti. Meillä on loistava tiimi. Kenttämestarit ovat olleet opissa Hämeen ammattikorkeakoulun kentällä Hattulan Lepaalla.

Kuressaaren kentällä päästiin tositoimiin vasta elokuun puolivälissä, jolloin kaikki väylät avattiin pelaajille. Tämä vuosi on Marko Kummin mukaan vielä sisäänajoa.

- Virossa aistii golfbuumin. Meillä on ollut jo paljon pelaajia myös Suomesta.

Golf kuuluu Kuressaare Gümnaasiumin liikunnan opetusohjelmaan.

Golf kuuluu Kuressaare Gümnaasiumin liikunnan opetusohjelmaan.

Lukion oppiaine

Marko Kummin aloitteesta golfia opetetaan liikuntatunneilla Kuressaare Gümnaasiumissa, joka on toinen Kuressaaren kahdesta lukiosta.

- Opetusta on kymmenennellä luokalla eli suomalaisittain lukion ensimmäisellä luokalla neljä tuntia viikossa. Opetus päättyy greencardin suorittamiseen. Pyrimme aloittamaan opetuksen myös lukion kahdella ylimmällä luokalla.

- Suomessa tämä ei ole vielä onnistunut. Golfliitossa on kehitetty kouluille golfpaketti, jota on kokeiltu peruskoulussa. Oppilaat ja opettajat ovat olleet innoissaan. Suomessa ei olla kuitenkaan vielä niin pitkällä kuin täällä Saarenmaalla.

Talvella etelään

Haastatteluun Marko Kumm tuli opetustuokiosta, jossa oli mukana Kuressaaressa leireillyt Viron lentopallomaajoukkue.

- Golfia opettaessa huomaa nopeasti, kenellä on vähänkin liikunnallista taustaa. Lyöntiliikkeet ovat sujuvampia. Monet jääkiekkoilijat ovat myös hyviä golfareita.

Vaikka kausi on pidempi kuin Suomessa, talvi tulee lopulta Saarenmaallekin.

- Kouluprojekti jatkuu Kuressaaren urheiluhallissa. Välillä käyn kotona Hämeenlinnassa tapaamassa tyttöystävääni Lauraa. Suunnitelmissa ovat myös etelänmatkat Espanjaan ja Portugaliin, mikäli innostuneita on lähdössä riittävästi mukaan hakemaan golfoppia, Marko Kumm sanoo.

http://www.saaregolf.ee/

Lisää kuvia Kuressaaren golfkentästä