Huippukenttä Saarenmaalle

Kuressaare Jorma Virtanen 7.8.2007

Kuressaaren golfkentän väylistä kymmenen on jo pelattavissa. Kenttä päätettiin kuitenkin avata vasta, kun kaikki on valmista.

Kuressaaren golfkentän väylistä kymmenen on jo pelattavissa. Kenttä päätettiin kuitenkin avata vasta, kun kaikki on valmista.

Hämeenlinnalaisyritys Greenform Oy viimeistelee huipputason golfkenttää Viron Saarenmaalle. Kuressaaressa kymmenen väylää on valmiina, kentän avajaisia vietetään ensi vuoden kesäkuussa.

Hämeenlinnalaisyrityksen työntekijä kehuu työn laatua, joka myös lajiin vihkiytymättömän mielestä vaikuttaa erinomaiselta. Kentän rakennuttajan Saaremaa Golfi AS:n johtokunnan jäsen Aivar Aru varoo kuitenkin tässä vaiheessa puhumasta huippukentästä.

- Pelaajien tehtävänä on aikanaan arvioida, minkälainen kenttä Kuressaareen on rakenteilla.

Arkkitehti Lassi Pekka Tilanderin suunnitteleman kentän maansiirtotyöt käynnistyivät maaliskuussa 2005. Greenformin kuuden työntekijän joukkue aloitti väylien muotoilun viime vuoden toukokuussa. Yritys on aiemmin vastannut hämeenlinnalaisen Linna Golfin, hyvinkääläisen Kytäjä Golfin sekä Tallinnan itäpuolella Harjumaan Jõelähtmessä sijaitsevan Estonian Golf & Country Clubin viimeistelytöistä. Jälkimmäinen kenttä kuuluu arvostettuun PGA European Tour Courses -ketjuun, jossa Suomesta on mukana Linna Golf.

Ensimmäisenä suomalaisena Euroopan Golfkenttäarkkitehtien liittoon valitun Tilanderin käsialaa ovat muun muassa hämeenlinnalaisen Aulanko Golfin uusi Everstin kenttä sekä Estonian Golf & Country Clubin kenttä.

Kuressaareen valmistuu 18 väylän kenttä 94 hehtaarin alueelle. Väylien pituus on 6,4 kilometriä. Kentän par on 72. Arun mukaan kenttä haluttiin avata vasta, kun kaikki on valmista.

- Huoltorakennus valmistui viime vuonna. Innokkaimmat ovat hakeneet jo tuntumaa kolmen hehtaarin suuruiselta harjoituskentältä. Klubirakennuksen rakentaminen sekä pelioikeuksien myynti käynnistyvät lähiaikoina.

Kentän kustannusarvio on 75,5 miljoonaa kruunua (vajaat 4,8 miljoonaa euroa). EU-rahaa hankkeeseen on saatu vajaat 4,7 miljoonaa kruunua (noin 300 000 euroa). Pääsponsori on Audeja maahantuova Reval Auto AS, jolle viime syksynä valmistui komea autoliike Kuressaareen.

Potkua matkailulle

Saaremaa Golfin osakkeista Kuressaaren kaupunki omistaa 78 prosenttia.

- Golfkenttä laajentaa Kuressaaren matkailutarjontaa. Tavoitteena on houkutella Saarenmaalle pelaajia erityisesti Suomesta ja Ruotsista. Myös Virossa golf on uusien kenttien myötä vahvassa nousussa, Aru selvittää.

Saarenmaalla on kymmenkunta aktiivista golfin harrastajaa, jotka ovat mitelleet saarimaakunnan mestaruudesta Viron ja Suomen kentillä. Saarenmaan golffarit olivat mukana heinäkuussa Kreikan Rhodoksella järjestetyissä saarten olympialaisissa. Saarenmaan Golfklubi perustettiin vuonna 1998.

Kuressaaren golfkenttä sijaitsee kaupungin eteläpuolella lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin suurimmista hotelleista. Lentokentälle matkaa on viitisen kilometriä.

Kentän kupeeseen on rakennettu tasokkaita pienkerrostaloja, joiden asunnoista Arun mukaan suurin osa on myyty. Golfkentälle johtavan tien molemmin puolin on kaavoitettu 103 pientalotonttia, joista elokuun alkupuolella 36 oli myymättä.

- Suurin osa ostajista on ollut virolaisia, jotka haluavat asua tasokkaassa ympäristössä. Ostajina on myös suomalaisia, Aru sanoo.

http://www.saaremaagolf.ee/

Lisää kuvia Kuressaaren golfkentästä