Saarenmaalle valmistui hulppea kylpylä suomalaisille

Kuressaare Jorma Virtanen 16.12.2000

Meri-kylpylän tarjonnasta valta-osa on myyty suomalaislle matkanjärjestäjille.

Meri-kylpylän tarjonnasta valta-osa on myyty suomalaislle matkanjärjestäjille.

Viron Saarenmaalla sijaitsevan Kuressaaren uuden kylpylän asiakkaista 90 prosenttia odotetaan olevan suomalaisia.

-Vuoden 2001 tarjonta on miltei kokonaisuudessaan varattu suomalaisille matkanjärjestäjille, joulun ja uudenvuoden välipäivinä avattavan Meri-kylpylän palveluosaston johtaja Antti Aru sanoo.

Kylpylän rakentaminen maksoi 70 miljoonaa kruunua eli noin 30 miljoonaa Suomen markkaa. Kylpylän rakennutti AS Kuressaare Sanatoorium -niminen yksityinen yritys. Hankkeen päärahoittaja on ruotsalaisomistuksessa oleva virolaispankki Hansapank.Majoitustilaa kylpylästä löytyy 150 hengelle. Koko komeus on paljon muutakin kuin pelkkä kylpylä. Se on samalla hotelli, terveyden ja viihtymisen tavaratalo.

Kylpylän laitteet edustavat uusinta tekniikkaa. Terveysosaston johtajan, ylilääkäri Ekke Nääbin ylpeydenaihe on suolakammio, josta apua pitäisi löytyä niin proriasikseen kuin hengityselinsairauksiinkin. Saarenmaan mutaa käytetään myös Pärnun ja Haapsalun kylpylöissä.

Kylpylässä on muun muassa hammaslääkärin vastaanottotilat sekä apteekki, joka myy myös luontaistuotteita, neliratainen keilahalli, saunat ja uima-allas sekä ajanmukainen kuntosali.

Kylpylä antaa työtä 120 saarenmaalaiselle. Antti Aru ja Ekke Nääb ovat molemmat Saarenmaan poikia, joille uusi kylpylä tarjosi mahdollisuuden palata kotisaarelle.

Yilääkäri Ekke Nääb kylpylän suolakammiossa.

Yilääkäri Ekke Nääb kylpylän suolakammiossa.

Seuraavaksi golf-kenttä

Meri-kylpylä sijaitsee nimensä mukaisesti meren rannalla noin kilometrin päässä Kuressaaren keskustasta etelään. Kylpylästä avautuu näköala vanhaan piispanlinnaan, muutama vuosi sitten kunnostetulle uimarannalle sekä viime kesänä valmistuneeseen vierasvenesatamaan.

Neuvostoajalla sama näkymä oli pelkkää ryteikköä. Antti Arun mukaan myös Kuressaaren vanhemman kylpylän kehittämistä jatketaan. Sen nimi on nyt Saaremaa Vals.

-Vanhan kylpylän läheisyyteen ryhdytään jo ensi vuonna rakentamaan uutta kansainväliset vaatimukset täyttävää 27-reikäistä golfkenttää, mikäli rahoitusasiat saadaan järjestykseen.

Kentän pitäisi olla valmiina kesällä 2002, Aru selvittää.

www.sanatoorium.ee