Estlands badanstaltsbisnes kom till Lettland

Jurmala Jorma Virtanen 20.7.2005

En estländare i Lettland. Antti Aru känner bra badanstalltsaffären.

En estländare i Lettland. Antti Aru känner bra badanstalltsaffären.

I badanstaltsstaden Jurmala öppnades i juni Hotel Jurmala Spa, som är det första med estniskt koncept verkande bad- och konferenshotellet i Lettland.

-I Estland finns över 20 badanstalts- och konferenshotell, som går bra. Liknande hotellutbud i Jurmala har inte funnits, säger hotellets försäljningsdirektör Antti Aru.

Aru har en stadig erfarenhet från badanstaltsbisnes. Han igångsatte Meri-hotellet på Ösel och sedan Laulasmaas Spa-hotell.

Hotell Jurmala Spas ägare är det estniska företaget Ärimaja AS. Investeringens värde var 17 miljoner euro (156,8 miljoner kronor). Huvudfinansiär är den av svenska Swedbanken ägda Hansapanks lettiska dotterbolag.

I hotellets 114 rum finns utrymmen för 400 gäster och konferensutrymmen för 600 personer. Det är beläget på en central plats invid Jurmalas huvudgata Jomas iela. Tidigare på platsen fanns under sovjettiden Hotel Jurmala, som under de senaste tio åren stått tomt.

Från Sky-baren i Hotel Jurmala Spas översta våning öppnar sig en ståtlig utsikt över Riga-bukten. Framför den kända sandplagen syns även det renoverade Baltic Beach -hotellet. Aru fruktar dock ej konkurrens.

-Vi hämtar dock till Jurmala någonting nytt. Speciellt kommer efterfrågan på mötesturism och konferenstjänster att finnas. För många internationella företag är Riga redan nu Baltikums huvudstad.

Hotel Jurmala Spas byggnadsarbeten räckte åtta månader. Svårigheterna i början var betydliga.

-Trots sin närhet är Lettland ett annat land, här finns en annan kultur. I Estland har man bättre förstått sig på arbetets betydelse, förklarar Aru.

Huvudentreprenör var det finska YIT. Arbetsledarna var från Estland.

Sju minuter i Amerika

Israels flagga fanns utanför många hotell i Jurmala. För de israeliska ryssarna är Jurmala ett idealiskt ställe. Högklassigt, tryggt och ryska förstås överallt.

-Jurmala har bland ryssarna ett gott rykte, det var med Sotshi fördetta Sovjetunionens mest kända sommarställe, påminner Aru.

Jurmala med sina 61 000 invånare är en stad med flera förorter på ett näs mellan Rigaviken och Lielupe-floden. Från Riga leder dit en bred motorväg, som för sovjetmänniskorna betydde "sju minuter i Amerika".

På Jurmalas Majors huvudgata Jomas iela är det livligt på kvällarna.

På Jurmalas Majors huvudgata Jomas iela är det livligt på kvällarna.

Med Tallink från Stockholm

Med de finska researrangörerna har Jurmala Spa långvariga kontrakt. På sommaren huvudkunder är de finska badgästerna.

Antti Aru tror, att speciellt mängden av de nordiska resenärerna ökar i Jurmala, när det estniska rederiet Tallink kommer med sin flotta på linjen Stockholm-Riga.

-Turisterna vill hela tiden ha någonting nytt. Prisnivån i Lettland är något lägre än i Estland. Jurmala är vacker även på vintern. Riga är nära, på en halvtimmes tågresa.

Hotel Jurmala Spas personal är iögonfallande ungt. Nästan alla förstår engelska. Enligt Aru undervisas personalen även i finska.

-Personalens skolning fortgår. Det är en fördel med unga arbetare, de lär sig fort.

Översättning: Bengt Karlsson, Åbo, Finland

http://www.hoteljurmala.com/

Mera bilder från Jurmala