Vatanen: Suomen on jo aika liittyä Natoon

Tampere Jorma Virtanen 28.2.2005

Ari Vatanen syyttää presidentti Tarja Halosta ja
ulkoministeri Erkki Tuomiojaa jäämisestä menneisyyden
juoksuhautoihin.

Ari Vatanen syyttää presidentti Tarja Halosta ja ulkoministeri Erkki Tuomiojaa jäämisestä menneisyyden juoksuhautoihin.

Europarlamentaarikko Ari Vatanen suomii kovin sanoin Suomen ulkopoliittisen johdon toimia 23. helmikuuta ilmestyneen Wall Street Journal -lehden Euroopan painoksessa. Vatanen kirjoituksen otsikkona on "Suomen häpeä".

Vatasen mielestä Suomen on jo aika liittyä Natoon. Hän muistuttaa, että toisessa maailmansodassa hyökkäyksen kohteeksi joutuneista nykyisistä EU-maista vain Suomi on edelleen yksin.

- Kukaan ei uhkaa entisiä vihollisia Britanniaa, Saksaa ja Ranskaa, ja silti ne pysyvät liittokunnan aktiivisina jäseninä. Samoin kolme Baltian maata kiiruhtivat Naton jäseniksi entisten Varsovan liiton maiden tavoin.

- Nyt viisaus ja suomalaisten etu vaatii liittoutumaan rauhan puolesta niiden kanssa, jotka ovat tinkimättömästi sitoutuneet demokratiaan ja ihmisarvoon.

Vatanen tuomitsee Suomen jättäytymisen vapaamatkustajaksi kumppaneidensa kustannuksella. Hän muistuttaa EU:n perustuslailliseen sopimukseen sisältyvästä turvatakuulausekkeesta, jota Suomi presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan johdolla oli vesittämässä.

Vatanen perää presidentti Tarja Halosen vastuuta puolustusvoimien ylipäällikkönä, kun hän on vaatinut Suomea luopumaan miinoistaan.

- Suomella on 1 269 kilometrin pituinen raja epävakaan suurvallan kanssa, jolla ei ole aikomustakaan tehdä samoin. Samalla kieltäydymme liittoutumasta lännen rauhanvarmistajien kanssa.

- Suomalaiset eivät taistelleet ja kaatuneet Tali-Ihantalassa ja Ilomantsissa siksi, että 60 vuotta myöhemmin maata johtavat henkilöt murentaisivat Suomen puolustuskykyä.

Häpeällistä jälkisuomettumista

Suomen vaikenemista Tshetsheniasta Vatanen pitää häpeällisenä jälkisuomettumisena. Hän muistuttaa Suomen sulkeneen tshetsheenikapinallisten internetsivuston ilman oikeuden päätöstä.

- Tammikuussa entinen tshetsheeniministeri Ahmed Zakajev ei uskaltanut matkustaa Suomeen Iso-Britannian turvapaikastaan. Zakajev ei ollut saanut takeita siitä, ettei Suomi luovuttaisi häntä Venäjälle.

Vatanen tarjosi kirjoitustaan Helsingin Sanomille, joka ei kuitenkaan suostunut sitä julkaisemaan.

Harvoissa kommenteissa Vatasta syytettiin oman pesän likaamisesta ja henkilökohtaisesta kostosta, koska hän ei saanut kutsua itsenäisyyspäivän juhliin. Katsottiin, ettei Vatasen ranskalaismeppinä ole korrektia puuttua Suomen asioihin.

Ari Vatanen on ralliautoilun entinen maailmanmestari, joka tätä nykyä on vaikutusvaltaisin suomalainen europarlamentaarikko. Hänet valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 1999 kokoomuksen listalta. Hän uusi mandaattinsa kesäkuun 2004 vaaleissa Ranskan keskustaoikeistolaisen UMP-puolueen edustajana.

http://www.arivatanen.com/