Historiallinen syntymäpäivä

Tampere Jorma Virtanen 30.3.2004

Kyyditysten muistopäivänä 14. kesäkuuta Virossa on suruliputus. Kuva Saarenmaan Kuressaaresta.

Kyyditysten muistopäivänä 14. kesäkuuta Virossa on suruliputus. Kuva Saarenmaan Kuressaaresta.

Presidentti Lennart Meren mukaan Viro ei ole enää koskaan yksin.

Meri toimi Viron presidenttinä vuosina 1992-2000. Hän täytti 75 vuotta 29. maaliskuuta. Samana päivänä Nato laajeni 26 maan puolustusliitoksi, kun Bulgaria, Latvia, Liettua, Romania, Slovakia, Slovenia ja Viro luovuttivat Brysselissä kolme päivää aikaisemmin allekirjoitetut liittymispöytäkirjat taltioitaviksi Yhdysvaltain ulkoministeriöön. Tämä oli mahdollista sen jälkeen, kun kaikkien Nato-maiden ja ehdokasmaiden parlamentit olivat ratifioineet liittymispöytäkirjat.

Washingtonissa järjestetyssä allekirjoitustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell luonnehti Natoa historian suurimmaksi ja menestyksellisimmäksi puolustusliitoksi. Juhlavastaanotolla Valkoisessa talossa presidentti George W. Bush muistutti laajentuneen Naton päätehtävän olevan sama kuin aikaisemminkin: jäsenmaiden puolustaminen kaikenlaista aggressiota vastaan.

Naton päämajassa Brysselissä puolustusliiton laajentumista juhlitaan 4. huhtikuuta. Tuolloin Naton ulkoministerikokouksen edellä järjestettävässä seremoniassa salkoihin nostetaan uusien jäsenmaiden liput ja kuullaan kansallislaulut. Fredrik Paciuksen säveltämän Maamme-laulun sävelet siivittävät Kristina Ojulandin ensiesiintymistä Nato-maan ulkoministerinä.

Naton ilmatilaa

Samaan aikaan Naton lentokoneet aloittivat Baltian maiden ilmatilan valvonnan. Liettuaan Siauliain kaupungin lähellä sijaitsevaan Zokniain lentotukikohtaan on sijoitettu neljä belgialaista F-16 -hävittäjää.

Baltian maissa maaliskuussa vierailleen Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Schefferin mukaan laajenemisen jälkeen Baltian maiden ilmatila on Naton ilmatilaa, jota myös valvotaan.

Hän muistutti, ettei Natossa ole kahden kerroksen väkeä, vaan että puolustusliiton turvatakuut koskettavat yhtä lailla kaikkia jäseniä.

Belgialaisten on määrä viipyä Zokniaissa pari kuukautta. Tämän jälkeen tulevat uudet koneet ja miehistöt.

Baltian maille Naton ilmavoimien apu ei ole suinkaan ilmaista. Virossa kustannuksiksi on arvioitu noin sata miljoonaa kruuna (15,6 miljoonaa euroa) vuodessa.

Viron Nato-jäsenyyden varmistumisella oli heti myös moraalinen ulottuvuutensa. Maan parlamentti Riigikogu saattoi päättää 24. maaliskuuta Viron liittymisestä henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen.

Väärässä seurassa

Suomen jättäytymistä Naton ulkopuolelle on selitetty sillä, ettei sisään haluttu mennä väärässä seurassa.

Washingtonin juhlallisuuksissa mukana olivat myös Albanian, Kroatian ja Makedonian pääministerit. Nämä maat ovat mukana, kun Nato seuraavan kerran laajenee. Eikä seura tästä ainakaan parane. Naton ovella koputtavat jo Serbia ja Montenegro sekä Georgia, mahdollisesti myös Moldova ja Ukraina.

Kansainvälisen politiikan professorina Yhdysvaltain Arizonassa toimiva Keijo Korhonen arvioi Hämeen Sanomien Vierailija-palstalla huhtikuussa 2001, ettei Naton laajentaminen kiinnosta Yhdysvaltoja ja etteivät maan hallitus sekä senaatti tule ottamaan niskoilleen niitä sitoumuksia, joiden takia baltit haluavat Natoon.

- Tallinnan, Riian, Vilnan ja Varsovan koskemattomuus ei ole amerikkalaisten merijalkaväenmiesten hengen arvoinen, yksi suomettumisen apostoleista julisti.

Presidentti Martti Ahtisaari on suosittanut Natoa lääkkeeksi suomettumiseen. Suomen tulee hänen mukaansa liittyä kaikkiin niihin järjestöihin, joissa demokraattiset läntiset valtiot ovat mukana.