Puna-armeijan perustajan Lev Trotskin muisto elää Meksikossa

Ciudad de Mexico Jorma Virtanen 27.10.1999

Lev Trotski saapui Meksikoon vuonna 1937.

Lev Trotski saapui Meksikoon vuonna 1937.

Meksikon pääkaupungin Ciudad de Mexicon eteläisessä esikaupungissa Coyoacanissa näkyy katukauppiaita, joilla on päässään merkillinen muovinen kypärä. Näyttää siltä, että miekka tai paksu piikki menee kallon läpi ja tulee toiselta puolelta ulos.

Näkymästä on pääteltävissä, että lähellä täytyy olla "Casa Museo de Leon Trotsky", Venäjän vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen merkittävimpiin johtajiin kuuluneen Lev Trotskin kotimuseo.

Museo on säilytetty sellaisena kuin se oli Espanjan Kataloniasta kotoisin olleen stalinistin Ramon Mercaderin iskiessä vuoristokiipeilijöiden käyttämän jääpiikin Trotskin kallon läpi 20. elokuuta 1940. Talon yhdessä siivessä kerrotaan kuvin Trotskin elämäntyöstä ja elämästä maanpaossa.

Sisäpihalla on rehevä puutarha, jonne on haudattu Trotskin ja hänen vaimonsa Natalia Sedovan maalliset jäännökset.

Trotskin kotimuseon lähellä on "Museo Frida Kahlo", Sininen talo, jossa on meksikolaisen taiteen kulttihahmon Frida Kahlon museo. Tässä talossa Trotski ja hänen vaimonsa asuivat pari vuotta ennen muuttoaan Viena-kadulta hankkimaansa taloon.

Lev Trotski, alkuperäiseltä nimeltään Lev Davidovitsh Bronstein, syntyi 26. lokakuuta 1879 Janovkassa Etelä-Ukrainassa varakkaaseen juutalaiseen maanviljelijäperheeseen.

Sekä vuoden 1905 että 1917 vallankumouksissa Trotski valittiin Pietarin neuvoston johtoon. Lokakuun vallankumouksen jälkeen hän johti ulkoasiainkomissaarina Neuvosto-Venäjän valtuuskuntaa Saksan kanssa käydyissä Brest-Litovskin neuvotteluissa. Hän pelasti vallankumouksen organisoimalla sota-asiain kansankomissaarina puna-armeijan.

Kansalaissodan jälkeen Trotski oli valtansa huipulla. Kuuluisaasa testamentissaan Vladimir Lenin luonnehti hänet keskuskomitean kyvykkäimmäksi mieheksi.

Leninin kuoltua tammikuussa 1924 Trotskin asema vaikeutui. Valta oli keskittynyt puolueen pääsihteeriksi nimitetylle Josif Stalinille ja tämän liittolaisille Grigori Zinovjeville ja Lev Kameneveille. Vasemmisto-oppositiota edustanut Trotski julisti jatkuvaa vallankumousta. Stalinille ensisijainen päämäärä oli sosialismin kehittäminen Neuvostoliitossa.

Vuonna 1925 Trotski joutui jättämään paikkansa sota-asiain komissaarina. Hänen yrityksensä liittoutua Zinovjevin ja Kamenevin kanssa epäonnistuivat. Trotski erotettiin politbyroosta vuonna 1926, sitten keskuskomiteasta ja vuonna 1927 puolueesta. Seuraavana vuonna hänet karkotettiin Kazakstaniin. Helmikuussa 1929 seurasi karkotus Neuvostoliitosta.

Turkin ja Ranskan kautta Trotski päätyi Norjaan. Stalin painosti Norjaa ja uhkasi kauppaboikotilla. Oikeusministeri, sittemmin YK:n ensimmäinen pääsihteeri, Trygve Lie suostui internoimaan Trotskin, kunnes hän sai turvapaikan Meksikosta.

Maanpakolaisena Trotski elätti itsensä kirjallisilla töillä, joissa hän ankarasti suomi Stalinia. Kazakstanissa hän ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vuosina 1931-1933 valmistui kolmiosainen Venäjän vallankumouksen historia ja vuonna 1937 teos petetystä vallankumouksesta. Kuollessaan vuonna 1940 hän viimeisteli kirjaa Stalinista.

Lev Trotski istui työpöytänsä ääressä, kun stalinisti Ramon Mercader iski
jääpiikin hänen kallonsa läpi 20. elokuuta 1940.

Lev Trotski istui työpöytänsä ääressä, kun stalinisti Ramon Mercader iski jääpiikin hänen kallonsa läpi 20. elokuuta 1940.

Kiihkeä suhde Fridan kanssa

Tammikuussa 1937 Trotski ja Natalia Sedova saapuivat Meksikoon. Tampicon satamakaupungissa heitä olevat vastassa Diego Rivera ja hänen vaimonsa Frida Kahlo. Rivera vaikutti ratkaisevasti siihen, että presidentti Lazaro Cardenas myönsi Trotskille turvapaikan.

Frida Kahlon tavoin Rivera oli vasemmistolaisittain suuntautunut taidemaalari. Hän saavutti kuuluisuutta Meksikon historiasta kertovilla seinäfreskoillaan, joita edelleenkin voi ihailla eri puolilla Meksikon pääkaupunkia.

Coyoacanissa Trotski ja hänen vaimonsa majoittuivat Riveran ja Kahlon kotiin, Siniseen taloon. Frida Kahlo ja Lev Trotski ajautuivat kiihkeään suhteeseen, joka ei kestänyt kuitenkaan kauan.

Neuvostoliitossa Trotskista tuli epähenkilö ja kommunistisen liikkeen luopio. Moskovan oikeudenkäynneissä hänet tuomittiin poissaolevana kuolemaan. Meksikossa filosofi John Deweyn johtama komissio järjesti vastaoikeudenkäynnin.

Meksikossa vuonna 1938 Trotski organisoi Neljännen internationaalin edistämään jatkuvaa vallankumousta. Norjassa kirjoittamissaan päiväkirjamerkinnöissä hän luonnehti uuden internationaalin rakentamista elämänsä tärkeimmäksi työksi, tärkeämmäksi kuin osallistumisensa lokakuun vallankumoukseen tai Venäjän kansalaissotaan.

Lev Trotski ja hänen vaimonsa Natalia Sedova on haudattu museon sisäpihan puutarhaan.

Lev Trotski ja hänen vaimonsa Natalia Sedova on haudattu museon sisäpihan puutarhaan.

Trotskin poika Lev Sedov kuoli leikkaukseen pariisilaisessa sairaalassa hämärissä olosuhteissa. Hänen nuorin poikansa Sergei menehtyi Stalinin terrorin uhrina.

Venäläisen sotahistorioitsijan ja presidentti Boris Jeltsinin läheisenä avustajana toimineen Dmitri Volkogonovin mukaan viimeistään petetystä vallankumouksesta kertoneen teoksen ilmestymisen jälkeen Trotski tiesi, että hänenkin päivänsä olivat luetut.

Keskiyöllä 24. toukokuuta 1940 meksikolainen kommunisti ja taidemaalari David Alfaro Siqueiros tunkeutui 20 aseistetun miehen kanssa Trotskin taloon. Trotski ja hänen vaimonsa selvisivät kuitenkin täpärästi hyökkäyksestä.

Ramon Mercader oli saapunut Meksikoon lokakuussa 1939. Belgialaisena lehtimiehenä Jacques Mornardina esiintynyt Mercader ystävystyi Trotskin kanssa. Elokuun 17. päivänä 1940 hän vieraili Trotskin luona kysymässä tämän mielipidettä eräästä kirjoituksesta. Kolme päivää myöhemmin hän vieraili Viena-kadulla samoissa asioissa Trotskille kohtalokkain seurauksin.

Tajuissaan viimeiseen asti ollut Trotski kuoli mexicolaisessa sairaalassa 60-vuotiaana 21. elokuuta 1940. Trotskin talon vartijat pidättivät välittömästi surmaajan. Hän sai Neuvostoliiton sankarin arvon.

Lev Trotski ja hänen vaimonsa Natalia Sedova on haudattu kotimuseon sisäpihalla sijaitsevaan puutarhaan.