Viron kylpyläbisnes laajeni Latviaan

Jurmala Jorma Virtanen 20.7.2005

Saarenmaalainen Antti Aru haistaa kylpyläbisneksessä suuria mahdollisuuksia.

Saarenmaalainen Antti Aru haistaa kylpyläbisneksessä suuria mahdollisuuksia.

Jurmalan kylpyläkaupungissa avattiin kesäkuussa Jurmala Spa -hotelli, joka on ensimmäinen virolaisella konseptilla toimiva kylpylä- ja konferenssihotelli Latviassa.

-Virossa on yli 20 kylpylä- ja konferenssihotellia, joilla kaikilla menee hyvin. Jurmalassa tämäntyyppistä hotellitarjontaa ei ole ollut, hotellin myyntiosaston johtaja Antti Aru sanoo.

Arulla on vankka kokemus kylpyläbisneksestä. Hän oli käynnistämässä Meri-hotellia Saarenmaalla ja sitten Laulasmaan Spa-hotellia.

Jurmala Span rakennutti virolaisyritys Ärimaja AS. Investoinnin arvo oli 17 miljoonaa euroa. Päärahoittaja on ruotsalaisen Swedbankin omistaman Hansapankin latvialainen tytäryritys.

Hotellin 114 huoneessa on 400 vuodepaikkaa ja konferenssitilat 600 henkilölle. Se sijaitsee keskeisellä paikalla Jurmalan pääkadun Jomas ielan varrella. Ennen samalla paikalla oli neuvostoaikainen Jurmala-hotelli, joka viimeiset kymmenkunta vuotta oli tyhjillään.

Jurmala Span ylimmän kerroksen Sky-baarista avautuu upea näköala Riianlahdelle. Kuulun hiekkarannan edustalla näkyy hienoon kuntoon remontoitu Baltic Beach -hotelli. Antti Aru ei pelkää kilpailua.

-Me toimme Jurmalaan jotain uutta. Kokousmatkailulle ja konferenssipalveluille on kysyntää. Monille kansainvälisille yrityksille Riika on Baltian pääkaupunki.

Jurmala Span rakennustyöt kestivät kahdeksan kuukautta. Alkuvaikeudet olivat melkoiset.

-Läheisyydestä huolimatta Latvia on toinen maa, täällä on toinen kulttuuri. Virossa on paremmin ymmärretty työnteon merkitys, Aru muotoilee.

Päärakentaja oli suomalainen YIT. Työnjohtajat olivat Virosta.

Seitsemän minuuttia Amerikassa

Monien Jurmalan hotellien edustalla liehuu Israelin lippu. Israelin venäläisille Jurmala on ihanteellinen paikka: tasokas, turvallinen ja venäjää ymmärretään joka paikassa.

-Jurmalalla on venäläisten keskuudessa hyvä maine. Se oli Sotshin ohella Neuvostoliiton kuuluisin kesänviettopaikka, Antti Aru sanoo.

Jurmala on useista taajamista koostuva 61 000 asukkaan kaupunki kapealla Riianlahden ja Lielupe-joen välisellä kannaksella. Riiasta sinne johtaa leveä nelikaistainen maantie, joka neuvostoihmisille merkitsi seitsemää minuuttia Amerikassa. Neuvostoelokuvissa se sai näytellä Yhdysvaltoja.

Jurmalan Majorin pääkadulla Jomas ielalla on iltaisin vilkasta.

Jurmalan Majorin pääkadulla Jomas ielalla on iltaisin vilkasta.

Tallinkilla Tukholmasta

Suomalaisten matkanjärjestäjien kanssa Jurmala Spalla on pitkät sopimukset. Kesällä suomalaiset ovat suurin asiakasryhmä.

Antti Aru uskoo erityisesti pohjoismaalaisten matkailijoiden määrän lisääntyvän Jurmalassa, kun virolaisvarustamo Tallink aloittaa matkustajalaivaliikenteen Tukholman ja Riian välillä.

-Turistit haluavat koko ajan uutta. Talvellakin Jurmala on kaunis. Riika on lähellä, puolen tunnin junamatkan päässä.

Jurmala Span henkilökunta on nuorta. Lähes kaikki ymmärtävät englantia. Arun mukaan henkilökunnalle opetetaan myös suomea. Latviassa suomen kielellä ei pärjää samalla tavalla kuin Virossa.

-Henkilöstön koulutus on jatkuvaa. Nuorissa työntekijöissä on se etu, että he oppivat nopeasti.

http://www.hoteljurmala.com/

Lisää kuvia Jurmalasta