Liivinmaan Cesis on aidointa Latviaa

Cesis Jorma Virtanen 25.11.1998

Cesis ympäristöineen on aidointa Latviaa.

Cesis ympäristöineen on aidointa Latviaa.

Latvialaisen Cesiksen pikkukaupungin samannimisen hotellin aulassa raikaa yllättäen herisevä tanskan kieli.

-Velkommen, hotellinjohtaja Alex Rasmussen toivottaa uudet asiakkaansa tervetulleeksi.

Nuorehko tanskalainen ei osaa suoralta kädeltä selittää, miten hän ajautui hotellinjohtajaksi Latviaan ja oppi lyhyessä ajassa maan kielen. - Näin vain tapahtui, hän sanoo.

Cesis sijaitsee keskeisellä Liivinmaalla noin sadan kilometrin päässä Latvian pääkaupungista Riiasta koilliseen. Entisessä hansakaupungissa on runsaat 20 000 asukasta.

-Tänne tullaan etsimään aitoa Latviaa. Erityisesti historiasta ja luonnosta kiinnostuneille Cesiksen alueella on paljon tarjottavaa, Rasmussen sanoo.

Ulkomaalaisista Cesiksen näyttävät löytäneen ainakin tanskalaiset. Muina asiakasryhminä Rasmussen mainitsee myös saksalaiset ja suomalaiset.

Cesiksen linna oli Saksalaisen ritarikunnan maamestarien asuinpaikka.

Cesiksen linna oli Saksalaisen ritarikunnan maamestarien asuinpaikka.

Mallina Hämeen linnalle

Cesis - saksaksi Wenden - oli Saksalaisen ritarikunnan maamestarin asuinpaikka 1200-1500-luvuilla. Ritarikunnan mahdista muistuttaa aivan vanhankaupungin tuntumassa sijaitseva raunioitunut kivilinna, jonka rakennustyöt alkoivat 1200-luvulla. Baltian ritarilinnat olivat mallina muun muassa Hämeen linnalle, jota olivat rakentamassa myös balttilaiset rakennusmestarit.

Linnan viereen 1700-luvulla rakennetussa uudemmassa linnassa on Cesiksen museo, jossa on mahdollista tutustua välillä hyvinkin sekavalta vaikuttavaan Liivinmaan ja Baltian historiaan. Linnan läheisyydessä sijaitsee goottilaistyylinen Pyhän Johanneksen eli Janiksen luterilainen kirkko, jonka torni kohoaa 65 metrin korkeuteen.

Cesis sijaitsee Gaujan kansallispuiston alueella, joka on luonnonsuojelualuetta. Kansallispuiston läpi virtaavan Guajajoen rannoilta löytyy koskematonta luontoa luolineen ja korkeine hiekkätörmäineen sekä myös lukuisia kulttuurihistoriallisia muistomerkkejä.

Jokilaakso tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet omatoimiseen retkeilyyn, melontaan tai vaikkapa kalastukseen. Pari vuotta sitten käyttöönotetun Cesiksen jätevesipuhdistamon rakennustöiden loppuunsaattamista Suomen ympäristöministeriö avusti kahdeksalla miljoonalla markalla.

Cesiksessä ollaan Latvian sydänmailla. Vuolas Gauja on toiminut inspiraationa Latvian kirjallisuudelle, säveltaiteelle ja folklorelle. Cesiksessä ollaan myös Latvian kansallislipun syntysijoilla. Latvian uuden itsenäisyyden sarastaessa Latvian lippu nostettiin ensimmäisenä Cesiksen linnan torniin 5. lokakuuta 1988.

Neuvostovallan vuosina Cesiksen alue onnistuttiin pitämään pääosin latvialaisena. Alueen 63 000 asukkaasta tätä nykyä vain viidennes on muukalaisia.

Cesiksen Latvian vapaussodan muistomerkki liittyy myös Viron vapaussotaan.

Cesiksen Latvian vapaussodan muistomerkki liittyy myös Viron vapaussotaan.

Miekasta nousee aurinko

Hotelli Cesiksen edustalla on valkoinen muistomerkki, johon on kaiverrettu lätin ja viron kielillä sanat "Miekasta nousee aurinko".

Virolaisille Cesis on Võnnu, jonka lähistöllä kenraali Ernst Pödderin johtama ja kuuluisien panssarijunien tukema virolaisarmeija löi juhannuksen edellä 1919 ns. Landswehrin sodassa kenraali Rüdiger von der Goltzin johtamat baltiansaksalaiset ja saksalaiset joukot. Voitto johti saksalaisten perääntymiseen ja mahdollisti laillisen Latvian hallituksen paluun Riikaan.

Voitolla oli virolaisille suuri symbolinen merkitys. Se koettiin hyvitykseksi 702 vuotta aikaisemmin käydystä Palajoen taistelusta, jossa virolaisten kansallisankari Lembitu sai surmansa. Madisinpäivänä 21. syyskuuta 1217 Viljandin lähistöllä käyty taistelu avasi portit nykyisen Viron alueen vähittäiselle alistamiselle vuosisatoja kestäneeseen saksalaisvaltaan.

Historiallista voittoa juhlittiin julistamalla juhannusaatto 23. kesäkuuta Voiton pyhäksi. Se on edelleenkin Viron tärkeimpiä kansallisia juhlapäiviä.