Shanghai palaa entiseen loistoonsa

Shanghai Jorma Virtanen 30.9.1995

Nokian kännykät ovat näkyvästi esillä Shanghain katukuvassa.

Nokian kännykät ovat näkyvästi esillä Shanghain katukuvassa.

Matkalla lentokentältä Shanghain keskustaan keskiyöllä on mahdotonta ajatella, että oltaisiin yhdessä maailman suurimmista metropoleista. Pimeää on kaikkialla.

Aamun valjettua Sofitel-hotellin 14. kerroksen ikkunasta silmien eteen avautuu toisenlainen Shanghai: rakennustyömaita ja nostokurkia, puolivalmiita ja valmiita pilvenpiirtäjiä perinteisen matalan kiinalaisasutuksen seassa.

Hotellin edustalla Nanjing Lulla, yhdellä Shanghain pääkauppakaduista Nokia mainostaa kännyköitään. Ilmisvilinässä erottuvat kaikki läntiset tuotemerkit. Tarjolla on Adidaksen lenkkareita, Chanelin hajuvesiä, McDonald´sin hampurilaisia ja Kentackyn kananpoikaa.

Maailmankuulu Huangpu-joen rantakatu Bund - kiinaksi Zhongsan Dong Lu - kauppahuoneineen, pankkeineen ja hotelleineen on palaamassa entiseen loistoonsa. Lauantaisena iltapäivänä ihmiset ovat pukeutuneet parhaimpiinsa.

Kommumsmin symboleita ei näy missään eikä myöskään virkvaltaa tai sotilaita kuten Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla.

Oli kerran aika, jolloin kiinalaisilla ja koirilla ei ollut pääsyä Bundille.

Historian siipien havinaa voi kokea Dongfeng-hotellin baarissa, joka parhaimpina päivinään kokosi merimiehiä kaikkialta maailmasta 33 metriä pitkän baaritiskinsä ääreen. Peace-hotellin jazzbaarissa dixieland soi kuin silloin ennen. Missään Kiinassa ei tytöillä näe yhtä lyhyitä minihameita.

Kansojen aukio värivaloissa

Shanghailaiset ovat ylpeitä 460 metriä korkeasta televisiotornistaan, katujen yläpuolella kulkevista moottoriteistään ja Huangpu-joen ylittävistä silloistaan.

Vaikuttava on myös Kansojen aukio pilvenpiirtäjieen. Illan hämärtyessä aukio kylpee värivaloissa. Jättimäisiltä kuvaruuduille rävähtävät länsimaiset merkkituotteet.

Yhtä komeaa on Nanjing Lulla. Hongkongista tullut turisti on hämmennyksissä: tällainenko on kommunistinen Kiina?

Toisenlaista Shanghaita ovat äänekkäät katukauppiaat ja kerjäläiset, jollaisia Britannian kruununsiirtomaassa Hongkongissa ei näy.

Lisää kuvia Shanghaista