Karjala on ikiaikainen osa Suomea

Priozersk Jorma Virtanen 11.5.2002

Markus Lehtipuulla on unelma, luovutetun Karjalan palauttaminen jälleen Suomen yhteyteen.

Markus Lehtipuulla on unelma, luovutetun Karjalan palauttaminen jälleen Suomen yhteyteen.

Nuoremman polven karelianisti, matkailutoimittaja Markus Lehtipuu muistuttaa, että luovutettu Karjala on ikiaikainen osa Suomea.

-Tuhat vuotta se on ollut sitä. Suomalaiset ovat aina asuneet Karjalassa. Nykyiset rajat ovat tragedia, sen taustalla on rankka rikos. Yli 30 matkaa Venäjälle viimeisen parin vuoden aikana tehnyt Lehtipuu on luovutetun Karjalan olojen tämän hetken ehkä paras tuntija. Hänen yli 700-sivuiseksi mammutiksi laajentamansa Karjala-matkaopas on välttämätön käsikirja kaikille Karjalan asiasta kiinnostuneille.

Yli 30 matkaa Venäjälle viimeisen parin vuoden aikana tehnyt Lehtipuu on luovutetun Karjalan olojen tämän hetken ehkä paras tuntija. Hänen yli 700-sivuiseksi mammutiksi laajentamansa Karjala-matkaopas on välttämätön käsikirja kaikille Karjalan asiasta kiinnostuneille.

Karjalaa Lehtipuu luonnehtii suurten ristiriitojen alueeksi.

-Nykyinen luovutettu Karjala on lähes tyhjä, unohdettu, rapistuva, varastettu ja häpeällinen alue. Toisaalta luonnonkauniissa, viehättävässä ja ikimuistoisessa Karjalassa suomalainen voi kokea syviä tuntemuksia.

Luovutetun Karjalan rappio näkyy Klimovossa eli entisen Muolaan Kuusaanhovissa.

Luovutetun Karjalan rappio näkyy Klimovossa eli entisen Muolaan Kuusaanhovissa.

Lehtipuu uskoo, että unelma Karjalan palauttamisesta toteutuu joskus.

-Tarton rauhan mukaan Karjala on osa Suomea. Tämän rauhan rajat perustuvat vuosisatoja jatkuneeseen suomalaiseen asutukseen, ja niistä päätettiin yhteisymmärryksessä vuonna 1920 Neuvosto-Venäjän kanssa. Sopimus tehtiin pysyväksi ja lopulliseksi.

-Stalin lähti tekemään Suomelle samaa kuin Baltian maille eli liittämään Suomea osaksi omia valloituksiaan. Tässä hän epäonnistui. Saadakseen maamiehensä hyväksymään tämän epäonnistumisen, hän otti kompensaationa muun muassa Enson ja Wärtsilän tehtaat sekä Rouhialan vesivoimalaitoksen neuvostotalouden moottoreiksi. Kyseessä oli puhdas varkaus.

-Kun varkaus oli tehty, kaikin mahdollisin keinoin ja epäuskottavin selityksin ryhdyttiin puolustelemaan nykyistä rajaa, Lehtipuu sanoo.

Kolmen vyöhykkeen malli

Markus Lehtipuu sanoo olevansa pettynyt kaikkiin tekosyihin, joilla Karjalan palautusta vastustetaan.

-Niissä haiskahtaa Stalinin propaganda. Sen sijaan, että valitellaan Karjalan jälleenrakentamisen kalleutta, Karjalaa täytyy ajatella tulevana rahasampona.

Lehtipuu tarjoaa Karjalan palauttamiseksi kolmen vyöhykkeen mallia, jolla täytetään nykyinen taloudellinen ja sosiaalinen tyhjiö.

-Läntinen kaupunkivyöhyke, johon kuuluvat Viipuri, Sortavala ja muut kaupungit, integroidaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomi jälleenrakentaa alueen yksityisin ja verovaroin.

-Keskinen vyöhyke rauhoitetaan turvavyöhykkeeksi, jonka alueella sallitaan biodynaaminen maatalous sekä rajoitettu turismi. Laajat luonnonmukaiset alueet suojellaan pysyvästi.

-Itäinen vyöhyke muodostaa erityistalousalueen, jonka jälleenrakentamisen rahoittavat kansainväliset ja suomalaiset investoijat. Alueelle on vapaa pääsy Pietarista ja Petroskoista ja sinne luodaan työpaikkoja, ostoskeskuksia ja muita palveluita. Suomen valtio keräisi taloudellisesta toiminnasta syntyvät verot.

Lehtipuun mukaan Karjala tarvitsee EU:n ja Suomen hallinnon, EU:n lainsäädännön, mahdollisesti EU:n tai YK:n tilapäisen rauhanturvajoukon sekä valuutaksi euron. Nykyiset asukkaat saisivat täydet ihmisoikeudet.

Markus Lehtipuu osallistuu aktiivisesti Karjala-keskusteluun Pro Karelia -verkkolehden sivuilla. Pro Karelia julkisti viime vuoden elokuussa Karjalan reformi -teoksen, jossa todetaan Karjalan palautuksen olevan taloudellisesti kannattavaa.

http://www.prokarelia.net/fi/