Tietopaketti Viipurista

Helsinki Jorma Virtanen 18.1.2003

Viipuri-keskus kertoo lehdessään ajankohtaista asiaa Viipurista.

Viipuri-keskus kertoo lehdessään ajankohtaista asiaa Viipurista.

Helsingin matkailumessuilla käteen osui Ajankohtaista asiaa Viipurista -niminen tiedotuslehti, joka osoittautui Viipuri-keskuksen kokoamaksi tuhdiksi tietopaketiksi Viipurin piirin hallinnosta, matkailusta ja kansalaisjärjestöistä.

Lehdessä selvitetään Venäjän uuden maalain seurauksia sekä kerrotaan, miten omistusasunnon voi ostaa Viipurista viidessä päivässä. Yksityisen huoneistovälitystoimiston välittämä asunto Viipurissa maksoi viime vuonna 340-360 Yhdysvaltain dollaria neliöltä eli suunnilleen saman verran euroissa.

Lokakuun lopulla 2001 voimaan astuneen maalain mukaan ulkomaalaiset eivät voi omistaa maata rajaseudulla. Jos koko Viipurin piiri luetaan rajaseuduksi, haaveet Karjalan palauttamisesta pala palalta voidaan unohtaa. Ainoaksi vaihtoehdoksi Karjalaan paluulle jää maan vuokraus.

Tietopakettiinsa Viipuri-keskus on kerännyt 27 Viipurin ja sen ympäristön matkatoimiston sekä yhden tulkki- ja opaspalvelutoimiston yhteystiedot. Lehdessä on myös selvitys siitä, mitä tehdä, jos joutuu rikoksen uhriksi.

Viipurin piirin kansalaisjärjestöjä on listattu peräti 76. Niistä kulttuurijärjestöjä on 16, naisjärjestöjä 2, invalidijärjestöjä 15, hyväntekeväisyysjärjestöjä 3, urheilu- ja harrastusjärjestöjä 15, yrittäjien järjestöjä 4, veteraanijärjestöjä 8 sekä muita järjestöjä 13. Kommunismin jälkeisessä katsannossa mielenkiintoisilta vaikuttavat ainakin Viipurin kasakkakunta, "Viipurin stanitsa" sekä Pietarin aateliskokouksen Viipurin osasto.

Viipuri-keskus on suomalainen tiedotus-, kulttuuri- ja kansalaistoiminnan keskus Viipurissa. Sen perustivat vuonna 2001 viisi karjalaisjärjestöä: Handelsgillet i Wiborg, Karjalan klubi, Karjalan Liitto, Viipurin suomalainen kirjallisuusseura sekä Wiipuri-yhdistys. Karjalan liitto sai viime vuonna Viipuri-keskusta varten EU:n Interreg III -rahoitusta sekä sisäasianministeriön myöntämää kansallista rahoitusta 109 000 euroa.

Värikäs esite kertoo Suursaareen rakennettavasta lomakylästä.

Värikäs esite kertoo Suursaareen rakennettavasta lomakylästä.

Lomakylä rakenteilla

Toinen matkailumessujen löytö oli Karjala-Myymälä Uutiset. Lehden tämän vuoden ensimmäisessä numerossa on paljon mielenkiintoista luettavaa, muun muassa pitkä juttu Karjala takaisin -keskustelun kiihtymisestä.

Matkailumessujen kovin löytö oli kuitenkin englanninkielinen esite "The Isle of Gogland". Venäjälle kuuluva Suomenlahden suurin saari on saanut nimensä ruotsin Höglandista. Suomeksi se on Suursaari, jonka Suomi menetti Neuvostoliitolle talvisodan ja jatkosodan jälkeen ja lopullisesti Pariisin rauhassa helmikuussa 1947.

Värikkäästä esitteestä selviää, että OOO Gogland -niminen pietarilainen yritys rakentaa lomakylän Suursaareen 350 henkilölle, helikopterikentän, vierasvenesataman sekä tilat rajavartiostolle ja tullille.

Matkailukeskuksen ensimmäisen osan - 40 majoituspaikkaa - on määrä valmistua ensi keväänä.

Esitteen mukaan ryhmien on jo nyt mahdollista lähteä yhden päivän matkalle Suursaareen helikopterilla Pietarista.

http://www.viipuri-keskus.vbg.ru/

http://www.karjala-myymala.fi/

http://www.luovutettukarjala.org/