Karjalan kysymystä ei nyt Venäjän asialistalla

Tampere Jorma Virtanen 22.7.2002

Anders Blom muistuttaa Karjalan kannaksen olevan Pietarin suoja-aluetta.

Anders Blom muistuttaa Karjalan kannaksen olevan Pietarin suoja-aluetta.

Karjala-kysymyksessä en halua sulkea mitään vaihtoehtoa pois, en sitäkään, että alue vielä joskus rauhanomaisesti palautuisi Suomelle, mutta velvollisuuteni Pietaria ja Luoteis-Venäjää tuntevana on muistuttaa myös siihen liittyvistä riskeistä ja todellisuudesta, sanoo Eurofacts Oy:n toimitusjohtaja Anders Blom, joka on myös Pietarin hallituksen suurista suomalaisyrityksistä koostuvan neuvonantajaryhmän koordinaattori ja pääministeri Paavo Lipposen asettaman Pohjoisen ulottuvuuden ohjelmaa valmistelevan työryhmän asiantuntijajäsen.

Suomessa ei Blomin mukaan presidentti Vladimir Putinin valtaantulon aikoihin uskottu, että Pietarin ja Luoteis-Venäjän suhteen syntyisi sitä koskeva käsikirjoitus.

-Sellainen on jo nyt hahmottunut. Sen henkiset juuret löytyvät Pietarin edesmenneen kuvernöörin Anatoli Sobtshakin aatteellisista julistuksista, joiden maaperä lepää Pietari Suuren ja Venäjän keisarikunnan suuruuden ajan ihanteissa. Emme saa sulkea silmiämme siltä tosiseikalta, että Suomi ja Karjala sijoitetaan venäläisessä ajattelussa usein tähän viitekehykseen, sanoo Blom.

Priozerskin eli entisen Käkisalmen kirkon edustalla on suomalaisille sankarivainajille pystytetty muistomerkki.

Priozerskin eli entisen Käkisalmen kirkon edustalla on suomalaisille sankarivainajille pystytetty muistomerkki.

Pietarin suoja-aluetta

Blom kiinnittää huomiota Luoteis-Venäjää koskeviin Putinin hallinnon kehityssuunnitelmiin.

-Koko Venäjän kehittämisen poliittinen painopiste on yhteistyössä lännen ja erityisesti EU:n kanssa. Venäjä haluaa olla eurooppalainen valtio ja sen politiikkaa johtaa pääosin sama joukko, joka johti Pietaria vuosina 1992-1996. Venäjän poliittisella asialistalla ei ole nyt Karjalan kysymystä.

-Karjalan kannas on Leningradin aluetta ja se on eräänlainen Pietarin suoja-alue. Suunnitelma Pietarin ja Leningradin alueen yhdistämiseksi on olemassa, mutta arvovaltasyistä se on ollut jäissä jo viitisen vuotta. Sen kohtalo liittyy Putinin ja Pietarin nykyisen kuvernöörin Vladimir Jakovlevin suhteiden kehitykseen. Suunnitelma laadittiin Sobtshakin aikana, mutta sitä ei ole haudattu. Karjala on tässä viitekehyksessä, arvioi Blom.

-Toinen ulottuvuus on keväällä syntynyt Luoteis-Venäjän kehitysohjelma. Tärkeämpää kuin itse ohjelma on tarkastella, missä ympäristössä se on syntynyt. Kun Putin tuli presidentiksi, hän otti vuonna 2000 käyttöön 7 aluepiiriä entisten 89 alueen sijaan. Luoteis-Venäjä on kooltaan pienin aluepiireistä ja selkeä Moskovan suosikki. Luoteis-Venäjästä on tulossa Pietarin ja Pohjoisen jäämeren satamien kehittämisen kautta uudessa mielessä portti länteen. Merkittävä osa satamahankkeista toteutuu Leningradin alueella, parhaana esimerkkinä Primorskin eli entisen Koiviston öljysatama.

-Kolmas seikka on myös poliittinen. Pietaria kehitetään federaation kaupunkina eli sille annetaan perustuslaissa mainittuna toisena pääkaupunkina konkreettista sisältöä. Putinin hallinnon strategiana on lanseerata ja käynnistää 300-vuotisjuhlan puitteissa infrastruktuuria kehittäviä hankkeita. Erikoisesti liikenneyhteyksien kehittämiseen panostetaan. Mikään näistä trendeistä ei Blomin mukaan viittaa vähääkään mahdollisuuteen, että Karjalan kannaksesta oltaisiin luopumassa kuten karelianistit toivovat.

-Päinvastoin Putinin hallinto Luoteis-Venäjällä ja Leningradin alueella on miehitetty henkilöillä, jotka ovat venäläispatriootteja ja edustavat usein poliittista oikeistoa, Blom muistuttaa.

Vuoksi virtaa vuolaana Losevossa eli entisessä Kiviniemessä.

Vuoksi virtaa vuolaana Losevossa eli entisessä Kiviniemessä.

Maanomistus avainasemassa

Ratkaisua suomalaisten Karjala-kaipuuseen Blom kehottaa etsimään muualta.

-Avainkysymys on maanomistus. Seuraavan kymmenen vuoden kuluessa Karjalan kannaksen maaanomistusolot uudistuvat, mikä tietenkin riippuu merkittävästi maalakien uudistamisesta. Yksityisomistus laajenee ja toteutuu, vaikka vastustus on edelleen vankkaa.

-Suomeen on kehitettävä, yhteistyössä EU:n kanssa tai ilman, sellainen takaus- ja lainoitusjärjestelmä, jolla suomalaiset yksityiset henkilöt ja yritykset ovat kilpailukykyisessä asemassa maanhankinnassa Karjalan kannakselta. Suomi on tähän saakka noudattanut pidättyvää ja varovaista takauspolitiikkaa, jonka perusteita nyt on tarkistettava tulevan kehityksen varalta. Leningradin alue ja myös Pietari ovat tässä suhteessa suomalaisten kannalta erikoisasemassa, pohtii Blom.

Tässä Blom näkee kansallisen tehtävän karelianisteille.

-Mikäli tämä toteutuisi pala palalta eli yksittäisinä sijoituksina Karjalan kannakselle, se noudattaisi presidentti Vladimir Putinin vihjettä Naantalissa 2. syyskuuta 2001. Hän selkeästi neuvoi hankkimaan maata, ostamaan sitä, kun se on mahdollista.

Ns. ystävätapaamisessa Naantalin Kultarannassa Putin tapasi joukon turkulaisia vaikuttajia, Anders Blomin lisäksi muun muassa sisäministeri Ville Itälän (kok.) ja arkkipiispa John Vikströmin.