Japanissa kaikki on paremmin

Tampere Jorma Virtanen 05.12.2008

Tokiolaisessa lastentarhassa opetetaan kristillisiä hyveitä.

Tokiolaisessa lastentarhassa opetetaan kristillisiä hyveitä.

Kristinuskon sanoma haalistuu suomalaisessa varhaiskasvatuksessa. Päiväkodeissa ruokarukoukset ovat vaihtuneet jonkinlaiseen hiljentymiseen ja ruokaloruihin. Joulujuhlista on tullut paljolti tonttujuhlia, joissa joulun ydinsanoma, Jeesus-lapsen syntymä on häivytetty pois.

Useimpia päiväkoteja on kuitenkin väärin pitää ateismin hautomoina. Tampereella päiväkotien lapset marssitetaan edelleen joulukirkkoon. Vain harvat vanhemmat kieltävät tämän lapsiltaan.

Hysteerisintä päiväkotien meno on pääkaupunkiseudulla. Krsitillinen tapakulttuuri joutaa väistyä, jotta toisuskoisten sielulle ei tuotettaisi vammaa.

Tamperelaisen päiväkodin johtajan mukaan päiväkotien uskontokasvatus on paljolti työntekijöidensä näköinen. Käytännöt vaihtelevat. Uskontökasvatuksestakaan ei enää puhuta. Se on nyt uskonnollis-kasvatuksellista orientaatiota.

Japanissa kaikki on toisin. Pian nelivuotias lapsenlapsemme Joonatan laulaa kotona Tokiossa lauluja, joista japania taitamaton poimii sanat Jesu-sama ja amen. Poika myös osaa siunata ruoan japaniksi. Nämä kauniit tavat hän on oppinut läheisessä protestanttisen yhteisön ylläpitämässä kindergartenissa. Lastentarhan lapset ovat lähes kaikki japanilaisia.

Suomessa kirkosta eroamisesta on tullut kansanhuvia. Tänä vuonna eroajien määrän arvioidaan nousevan jopa 40 000:een. Uuspakanuuden kyllästämässä ilmpiirissä nyt on tilaus kristillisille päiväkodeille.

Turvallinen Tokio

On tietysti kurjaa, kun kaksi lastenlastamme asuu toisella puolella maapalloa. Lasten kehityksen kannalta on kuitenkin parempi, että he varttuvat tokiolaisessa omakotilähiössä. Shimoumassa mistään ei huomaa, että ollaan maailman suurimmassa, 30 miljoonan asukaan megapoliksessa. Kapeilla kaduilla on vähän liikenettä. Ilmanlaatu on hyvä, kun megapoliksen asukkaat menevät junalla töihin. Ydinvoimalat jauhavat saasteetonta sähköä.

Shimoumassa on monia leikkipuistoja, joissa lasten on hyvä temmeltää. Keinut ja muut laitteet pidetään hyvässä kunnossa. Puistossa on siistit wc-tilat ja vesipisteet käsienpesulle. Tokio on maailman turvallisin megapolis.

Japanissa palkat ovat paremmat ja verot alhaisemmat kuin Suomessa. On arvokas asia, että äidit voivat jäädä kotiin hoitamaan pieniä lapsiaan.

Japanissa lapset osaavat käyttäytyä mallikelpoisesti. Kuva Kioton näkötornista.

Japanissa lapset osaavat käyttäytyä mallikelpoisesti. Kuva Kioton näkötornista.

Lempeä kurikoulu

Kun Joonatan ja Jasmin tulevat kouluikään, voi olla, että he tulevat takaisiin Suomeen. Kuitenkin toivoisi, ettei näin tapahtuisi.

Japanilainen koulu on lempeä kurikoulu, jossa opettajien ja oppilaiden keskinäistä suhdetta ohjaa syvältä japanilaisesta kulttuurista kumpuava vanhempien ihmisten kunnioitus. Kouluissa opetetaan isänmaan rakkkautta, ja maanpuolustustaidotkin on otettu uudelleen opetusohjelmaan.

Japanissa on koulupukupakko. Koululaiset eivät haistattele opettajilleen. Roskia ei heitetä maahan, seiniä ei töhritä eikä paikkoja rikota.

Tokiossa kaikki ovat selvin päin, alakoululaiset eivät aloita oluen kittaamista 12-13 -vuotiaina.