Huikeita näkymiä pohjoisessa

Longyearbyen 23.6.2002

Isfjorden-vuonon lahti kesäyön auringossa juhannusviikolla 2002.

Isfjorden-vuonon lahti kesäyön auringossa juhannusviikolla 2002.

Juhannusviikolla Huippuvuorilla vierailleille pohjoismaisille toimittajille selvitettiin ilmaston lämpenemisen vaikutuksia pohjoisilla merialueilla.

Viimeisen 50 vuoden aikana Huippuvuorten jäätiköt ovat pienentyneet enimmillään 150 metrin vuosivauhdilla.

Pohjoisella jäämerellä kiintojään reuna on vetäytynyt pohjoisemmaksi. Jääpeite on ohentunut ja yhä laajemmat merialueet ovat jäistä vapaita kesäisin.

Jääkarhujen kannalta tämä on merkinnyt sitä, että hylkeiden saalistaminen on vaikeutunut. Niistä on tullut entistä röyhkeämpiä. Jääkarhut ovat tunkeutuneet erämajoihin ruokaa etsiessään tai piirittäneet niitä päiväkausia.

Jääkarhuja Huippuvuorilla arvioidaan olevan useita tuhansia. Tutkijat varoittavat, että Arktiksen kuninkaasta on tulossa entistä vaarallisempi uhka saariryhmän runsaalle 2 000 vakinaiselle asukkaalle.

Jäätön jäämeri

Mahdollisena pidetään jopa sitä, että Pohjoinen jäämeri vapautuisi kesäisin kokonaan jääpeitteestä. Tämän on nähty avaavan huikeita näkymiä niin taloudellisesti kuin poliittisestikin.

Huippuvuorten löytäjän, hollantilaisen Willem Barentsin unelmasta - löytää tarunhohtoista Koillisväylää pitkin meritie Intiaan - tulisi lopultakin todellisuutta. Barentsinmeren mittavien kaasu- ja öljyesiintymien hyödyntäminen helpottuisi ja uusia löytöjä voitaisiin tehdä Siperian pohjoispuolisilla merialueilla.

Svea Nordin kaivoksesta louhittava kivihiili lähtee maailmalle Kapp Amsterdamin satamasta.

Svea Nordin kaivoksesta louhittava kivihiili lähtee maailmalle Kapp Amsterdamin satamasta.

Kivihiili saastuttaa

Nykytietämyksen mukaan ilmastonmuutos pohjoisilla merialueilla on paljolti ihmisen aikaansaannosta, raju seuraus fossiilisten polttoaineiden - kivihiilen, öljyn ja kaasun - polttamisesta.

Kivihiili on yksi pahimmista saastuttajista. Sitä on louhittu Huippuvuorilla vuodesta 1916 alkaen. Koskaan se ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa.

Kivihiili on edelleenkin merkittävin peruste norjalaisten ja venäläisten läsnäololle näillä kiehtovilla saarilla. Norjalaiset louhivat kivihiiltä, koska venäläisetkin niin tekevät. Ja päinvastoin.