Hyinen paluu menneisyyteen

Barentsburg Jorma Virtanen 17.6.2002

Lenin seuraa yhä barentsburgilaisten elämää.

Lenin seuraa yhä barentsburgilaisten elämää.

Vierailu Huippuvuorilla sijaitsevassa Barentsburgin venäläisessä kaivosyhdyskunnassa ei jätä kylmäksi, vaikka hyisissä oloissa liikutaankin. Jyrkän vuoren rinteellä valkoisin kyrillisin kirjaimin oleva teksti Mir miru - Rauha maailmaan - ja neuvostotähti näkyvät kauas merelle. Neuvostotyylisten kerrostalojen keskellä on maailman toiseksi pohjoisin Leninin patsas.

Huippuvuorten suurimmalla saarella Spitsbergenillä eli Länsimaalla Grønfjorden-vuonon rannalla sijaitseva Barentsburg on saanut nimensä hollantilaiselta löytöretkeilijä Willem Barentsilta. Hän löysi Huippuvuoriksi nimittämänsä arktiset saaret kesäkuussa 1596 etsiessään tarunhohtoista koillisväylää pitkin meritietä Intiaan.

Barentsburgin venäläinen historia alkoi vuonna 1932, jolloin norjalaiset myivät kaivosoikeudet Trust Arktikugol-nimiselle arkangelilaiselle valtionyritykselle. Barentsburgissa hollantilaiset olivat aloittaneet kivihiilen louhinnan vuonna 1921, mutta lopettaneet sen kannattamattomana viisi vuotta myöhemmin.

Kaivostoiminta oli keskeytyksissä toisen maailmansodan aikana. Vuonna 1943 saksalaiset polttivat evakuoidun Barentsburgin.

Barentsburgin rakennukset edustavat tyypillistä neuvostoarkkitehtuuria.

Barentsburgin rakennukset edustavat tyypillistä neuvostoarkkitehtuuria.

Vaarallista työtä

Barentsburgissa on noin 950 asukasta, pääosin venäläisiä ja ukrainalaisia kaivostyöntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään. Naisia asukkaista on noin 200 ja lapsia noin 30.

Hiilikaivos sijaitsee vuoren uumenissa 420 metrin syvyydessä. Vuonna 1997 23 kaivostyöntekijää kuoli kaivoksen tulipalossa. Edellisenä vuonna oli venäläinen lentokone törmännyt Longyearbyenin lähellä Operafjellet-vuoreen ja 141 ihmistä kuoli. Näiden traagisten onnettomuuksien jälkeen Barentsburgiin rakennettiin pieni puinen ortodoksikirkko. Pappia kaivosyhdyskunnassa ei kuitenkaan ole.

Barentsburgissa kaivostyöntekijät ansaitsevat ruplia 100-200 euron arvosta kuukaudessa. Palkka ei ole suuri, mutta joka tapauksessa parempi kuin kotona Venäjällä tai Ukrainassa. Sopimuskauden jälkeen työntekijöillä on neljän kuukauden palkallinen loma.

Käteistä rahaa Barentsburgissa ei juuri käytetä. Työntekijät saavat palkkansa vasta, kun kahden vuoden työsopimuskausi umpeutuu. Kaivosyhtiö ylläpitää suurta ruokalaa, sairaalaa, koulua ja päiväkotia sekä monipuolista kulttuuri- ja urheilutaloa.

Yli 600 sikaa ja sama määrä lehmiä takaavat, että ruokaa riittää Barentsburgissa myös pimeinä talvikuukausina. Lasiseinäinen ja -kattoinen sisäpuutarha lienee melkoinen nähtävyys arktisessa pimeydessä.

Huoltoalus Baretsburgissa käy neljä kertaa vuodessa. Näillä laivoilla kulkevat myös Barentsburgiin tulevat ja sieltä poislähtevät työntekijät. Jos joku päättää lähteä pois kesken sopimuskauden, hänen on odotettava seuraavaa laivaa tai matkustettava kalliisti ensin helikopterilla Longyearbyeniin ja sieltä lentokoneella Tromssaan ja edelleen Arkangeliin.

Barentsburgissa arktinen luonto on häikäisevän kaunis.

Barentsburgissa arktinen luonto on häikäisevän kaunis.

Passia ei tarvita

Lisätuloja barentsburgilaiset saavat turismista. Huippuvuorten hallinnollisesta keskuksesta Longyearbyenistä Barentsburgiin järjestetään päivän kestäviä risteilyjä ja talvella myös moottorikelkkaretkiä. Venäläinen Barentsburg sijaitsee norjalaisella maaperällä, joten sinne pääsemiseksi ei tarvita passia tai viisumia.

Barentsburgissa on hotelli, jonka baarissa venäläisiä juomia myydään Norjan kruunuilla. Hotellin yhteydessä sijaitsevassa postikonttorissa venäläisiin postikortteihin liimataan norjalaiset postimerkit. Norjan ylivallasta kertovat myös norjalaiset liikennemerkit. Katukylttien ja tienviittojen teksti on sen sijaan venäjää.

Barentsburgissa ovat voimassa Norjan lait, mutta poliisia siellä ei ole. Rikollisuudelle ei ole sijaa eristyneessä kaivosyhdyskunnassa, jossa kaikki tuntevat toisensa ja josta pakomahdollisuttakaan ei juuri ole.

Barentsburgissa on norjalaisten omistama neulomo. Huippuvuorten maaherralle venäläiset ovat jättäneet anomuksen kalanjalostustoiminnan käynnistämiseksi.

Barentsburgissa on Venäjän konsulaatti, jonka edustalla heiluu Venäjän valko-sini-punainen trikolori. Konsuli on Venäjän ulkoasianhallinnon virkamies, jonka tehtävänä on ylläpitää suhteita Huippuvuorten norjalaiseen maaherraan.

Maaherra, sysselmannen käy Barentsburgissa helikopterilla kerran viikossa Huippuvuorten hallinnollisesta keskuksesta Longyearbyenistä selvittämässä asioita konsulin kanssa.