Erilainen ystävyyskunta

Tampere Jorma Virtanen 28.2.2003

Ilmakuvasta selviää, miksi Qeqertarsuatsiaatia kutsutaan melkoisen suureksi saareksi.

Ilmakuvasta selviää, miksi Qeqertarsuatsiaatia kutsutaan melkoisen suureksi saareksi.

Suomalaisista kunnista erikoisin ystävyyskuntasuhde lienee Hämeenlinnalla. Runsaan 48 000 asukkaan Etelä-Suomen läänin pääkaupungin virallinen kumppani Grönlannissa on 262 asukkaan Qeqertarsuatsiaat, joka ei ole kaupunki eikä myöskään itsenäinen kunta.

Qeqertarsuatsiaat on toinen Grönlannin pääkaupungin Nuukin vielä elossa olevista kylistä. Se sijaitsee Grönlannin länsirannikolla 150 kilometriä Nuukista etelään.

Tanskalainen kauppias Anders Olsen perusti vuonna 1754 Fiskenaeset-nimisen kauppapaikan, jossa Kuninkaallinen tanskalainen kauppakomppania (KGH) osti hylkeennahkoja ja valaanrasvaa paikallisilta metsästäjiltä.

Qeqertarsuatsiaatissa on kirkko, kauppa ja koulu, jossa jokunen vuosi sitten oli 39 oppilasta, kuusi luokkaa ja viisi opettajaa. Kylän pääelinkeinoja ovat edelleenkin metsästys ja kalastus. Kylässä on muun muassa kalanjalostustehdas.

Myös turismista saadaan lisätuloja. Naisten tekemät nahkaiset kukkarot ja käsilaukut ovat suosittuja matkamuistoja. Qeqertarsuatsiaat tunnetaan myös sen lähistöltä löytyvistä pienistä, mutta kauniista Fiskenaes-timanteista.

Melkoisen suuri saari

Qeqertarsuatsiaatiin pääsee rannikkolaivalla Nuukista. Matka kestää kahdeksan tuntia. Saman verran matkaa kertyy etelään Paamiutiin eli tanskalaisittain Frederikshåbiin. Nimi Qeqertarsutsiaat on grönlantia ja tarkoittaa sananmukaisesti melkoisen suurta saarta. Qeqertarsuatsiaat on itse asiassa saari, jonka kapea kannas yhdistää mantereeseen.

Toinen Nuukin kylistä on 113 asukkaan Kapisillit, joka sijaitsee 75 kilometrin päässä Nuukista sisämaahan vievän vuonon rannalla. Kylään turistit tulevat muun muassa kalastamaan. Kapisillit tarkoittaa suomeksi lohta.

Muodollinen suhde

Hämeenlinna on tiettävästi ainoa suomalainen kunta, jolla on virallinen kumppani Grönlannissa. Qeqertarsuatsiaat tuli Hämeenlinnan pohjoismaiseen ystävyyskuntaperheeseen tanskalaisen Frederiksbergin aloitteesta sen jälkeen, kun Grönlanti oli saanut itsehallinnon vuonna 1979. Päätöksen ystävyyskuntatoiminnan laajentamisesta Grönlantiin tekivät Hämeenlinna, Frederiksberg, Norjan Baerun, Ruotsin Uppsala ja Islannin Hafnarfjördur samanaikaisesti vuonna 1982.

Hämeenlinnan ja Qeqertarsuatsiaatin ystävyyskuntasuhde on sikäli erikoinen, että tuskin yksikään hämeenlinnalainen on käynyt kaukaisessa Qeqertarsuatsiaatissa, joka maantieteellisesti on jo Pohjois-Amerikkaa. Muutenkin ystävyyskuntasuhde on jäänyt paljolti muodolliseksi. Pohjoismaisissa tapaamisissa grönlantilaisia ei ole juuri näkynyt.

Qeqertarsuatsiaatissa on viisijäseninen kyläneuvosto. Kylällä on myös omat edustajansa Nuukin kaupunginvaltuustossa.