Jokainen lehti on näytön paikka

Tórshavn Jorma Virtanen 29.8.2004

Jákup Mørk ei voisi kuvitellakaan lehdentekoa ilman todelllista kilpailua.

Jákup Mørk ei voisi kuvitellakaan lehdentekoa ilman todelllista kilpailua.

Färsaarilla ilmestyvän Sosialurin-lehden talousjohtaja ja tuleva urheilutoimittaja Jákup Mørk on äimistynyt kuullessaan, että miltei kaikki suomalaiset maakuntalehdet ovat monopoliasemassa.

-Tällaista ei täällä voisi kuvitellakaan. Kilpailu piristää lehdentekoa. Miten muuten jokainen päivä ja jokainen lehti voisi olla meille näytön paikka, hän kysyy.

Sosialurin on 78 vuotta vanha sanomalehti, joka koko olemassaolonsa ajan on ollut haastajan asemassa. Färsaarten perinteinen ykköslehti on Dimmalætting, joka on ilmestynyt 127 vuotta.

-Kovalla työllä olemme kuroneet eroa kiinni. Nyt olemme jo aivan kannoilla, Mørk sanoo.

Kovasta kilpailusta huolimatta Färsaarten molemmat päälehdet painetaan sopuisasti samassa painossa. Dimmalætting on porvarilehti, Sosialurin on nimensä mukaisesti ollut demarilehti. Mørkin mukaan takana ovat jo kuitenkin ne ajat, jolloin ideologioilla kilpailtiin.

-Olemme normaali sanomalehti. Puolue ei enää sanele, mitä kirjoitamme, vaikkakin se yhä omistaa kaikki lehtiyhtiön osakkeet.

Färsaarilla on kohta sata vuotta kiistelty siitä, tulisiko saarimaakunnan itsenäistyä vaiko jatkaa edelleenkin laajan itsehallinnon turvin Tanskan suojissa.

-Tästäkään emme saa riitaa lehtien välille. Annamme palstatilaa kaikenlaisille näkemyksille.

Sosialurinin ja Dimmalættingin kilpailu kiristyy ykköslehden asemasta.

Sosialurinin ja Dimmalættingin kilpailu kiristyy ykköslehden asemasta.

Viitenä päivänä viikossa

Sosialurin ilmestyy Dimmalættingin tavoin viitenä päivänä viikossa. Tiistaisin sivuja on 40, keskiviikosta perjantaihin 32 ja lauantaisin 48. Tiistain lehteä lihottaa urheilu. Etenkin färsaarelaisten intohimosta, jalkapallosta Sosialurin kirjoittaa sivukaupalla.

Sosialurin ja Dimmalætting ovat leimallisesti färsaarelaisia sanomalehtiä.

-Meidän tehtävämme on kirjoittaa färsaarelaisia kiinnostavista asioista. Kukaan muu ei sitä tee, Jákup Mørk sanoo.

Sosialurinin tulot koostuvat tasapuolisesti ilmoituksista, tilausmaksuista ja irtonumeromyynnistä. Färsaarelaisen lehdenteon erikoisuus on siinä, että seuraavan päivän lehti on myynnissä jo edellisenä iltapäivänä tórshavnilaisissa lehtikioskeissa.

Färsaaret ovat vauras 48 000 asukkaan saarimaakunta, jonka talous on täysin riippuvainen kalastuksesta. Kun kalaa tulee, kaikki voivat hyvin, mutta aina välillä kalaparvet kaikkoavat.

-Tämä näkyy viiveellä ilmoitustulojen vähenemisenä ja sivumäärien supistumisena, Mørk sanoo.

Sosialurinilla on paikallistoimitus Färsaarten toiseksi suurimmassa kaupungissa Klaksvikissa.

Sosialurinilla on paikallistoimitus Färsaarten toiseksi suurimmassa kaupungissa Klaksvikissa.

Pienellä joukolla

Sosialurinia tekee 11 toimittajaa ja 2 valokuvaajaa. Jákup Mørkin mukaan tämä määrä toimittajia on kaikkea muuta kuin riittävä, mutta sillä on tultava toimeen.

Toimittajat tekevät paperi- ja verkkolehteä, lukevat uutisia tórshavnilaiselle kaupalliselle radioasemalle sekä päivittävät uutisia tunnin välein Färsaarten suurimpaan internetportaaliin. Färsaarelainen erikoisuus on laivoille satelliitin välityksellä lähetettävät tekstiuutiset.

Sosialurinia tehdään fääriksi, joka on islannin sukulaiskieli.

-Kaikki toimittajamme ovat färsaarelaisia. Kaikki puhuvat myös hyvää tanskaa, koska omaa toimittajakoulutusta meillä ei ole.

-Toimittajat ansaitsevat Färsaarilla vähemmän kuin Tanskassa. Moni hyvä toimittaja onkin lähtenyt Tanskaan parempien ansioiden perään tai siirtynyt yritysten tiedottajiksi.

Mørk ei kuitenkaan halua valittaa. Paluu urheilutoimittajaksi alkaa Sveitsistä, jonne hän lähtee raportoimaan käkikellomaan ja Färsaarten välistä MM-karsintaottelua.

-Toimittajan ammatti on hieno ammatti. Parasta toimittajana on silloin, kun siitä tulee elämäntapa.

http://www.sosialurin.fo/

http://www.dimma.fo/