Eurooppalaisempia kuin suomalaiset

Tampere Jorma Virtanen 4.10.2003

Pääministeri Juhan Parts laittoi itsensä likoon Viron EU-jäsenyyden puolesta. Tallinnassa hän
kehotti kansaa äänestämään kyllä Euroopalle.

Pääministeri Juhan Parts laittoi itsensä likoon Viron EU-jäsenyyden puolesta. Tallinnassa hän kehotti kansaa äänestämään kyllä Euroopalle.

Viron ja Latvian syyskuisten kansanäänestysten jälkeen varmistui, että Euroopan unioni laajenee kymmenellä uudella jäsenmaalla ensi vuoden vappuna.

Virolaisista 66,8 prosenttia äänesti EU:hun liittymisen ja tältä osin myös Viron perustuslain muuttamisen puolesta. Kaikkiaan 64,1 prosenttia runsaasta 867 000 äänioikeutetusta kävi antamassa äänensä 14. syyskuuta järjestetyssä kansanäänestyksessä.

Latviassa äänestettiin 20. syyskuuta. Liittymissopimuksen hyväksymistä kannatti 67 prosenttia äänestäneistä. Äänestysprosentti oli 72,5. Kansanäänestyksen sitovuus edellytti, että vähintään puolet edellisissä parlamenttivaaleissa äänestäneistä (71,5 %) käy äänestämässä.

Maaliskuussa alkaneen yhdeksän maan kansanäänestysten sarjassa Latvian äänestysprosentti oli toiseksi ja Viron kolmanneksi korkein. Korkein äänestysprosentti (91%) oli Maltalla ja matalin (45,6%) Unkarissa. Kyproksella EU-kansanäänestystä ei järjestetty.

Eurooppalainen äänestystulos

EU:n edellisellä laajentumiskierroksella kansanäänestys unioniin liittymisestä järjestettiin ensimmäisenä vuonna 1994 Itävallassa, jossa jäsenyyden kannatus oli suurinta. Tämän jälkeen Suomi ja Ruotsi seurasivat esimerkkiä. Norjassa, jossa vastustus oli suurinta, ei dominovaikutus kuitenkaan enää tehonnut.

Taktiikka oli sama, kun nykyisen laajentumiskierroksen kansanäänestysten päivämääristä päätettiin. Mielipidetiedustelujen mukaan euroepäily oli suurinta Virossa ja Latviassa.

Viron kansanäänestyksen lopputulos oli suuri voitto pääministeri Juhan Partsille, joka uskalsi panna itsensä likoon. Kansanäänestystä edeltävinä viikkoina Tallinnassa ei välttynyt näkemästä vaalimainoksia, joissa pääministeri kehotti kansaa äänestämään jah - kyllä - Euroopalle.

Vaalituloksen selvittyä Viron johtavat poliitikot juhlivat Viron paluuta Eurooppaan. Pääministeri Juhan Parts muistutti myös Viron vaalituloksen eurooppalaisuudesta. Samaa korosti suomalaisille toimittajille Viron EU-tiedotussihteeristön päällikkö Hannes Rumm viime kesäkuussa.

-Virossa ei pyritäkään Liettuan kaltaiseen äänestystulokseen. Niukka enemmistö EU-jäsenyyden puolesta osoittaisi, että Viro on normaali länsieurooppalainen maa, Rumm sanoi tuolloin.

Liettualaisista 10.-11. toukokuuta järjestetyssä kansanäänestyksestä peräti 91 prosenttia äänesti EU-jäsenyyden puolesta.

Mikäli mahdollisimman matalaa EU-kannatusta pidetään jonkinlaisena eurooppalaisuuden mittana, tässä katsannossa virolaiset ja latvialaiset olivat suomalaisia eurooppalaisempia. Vuoden 1994 kansanäänestyksessä EU-jäsenyyttä puolsi 56,9 prosenttia suomalaisista. Ruotsissa Suomen jälkeen järjestetyssä kansanäänestyksessä EU:n kannatus jäi 52,3 prosenttiin.

Viron ulkoministeri Kristina Ojuland (kesk.) teki suuren työn epäilevän kansan käännyttämisessä
EU-jäsenyyden kannalle. Ojuland osallistui Viron EU-liikkeen järjestämään tilaisuuteen Kuressaaressa viime heinäkuussa.

Viron ulkoministeri Kristina Ojuland (kesk.) teki suuren työn epäilevän kansan käännyttämisessä EU-jäsenyyden kannalle. Ojuland osallistui Viron EU-liikkeen järjestämään tilaisuuteen Kuressaaressa viime heinäkuussa.

Ratifiointi etenee

Jäljellä on Ateenassa 16. huhtikuuta allekirjoitetun liittymissopimuksen ratifiointi 15 nykyisen EU-maan parlamenteissa sekä myös unioniin liittymässä olevissa maissa.

Liittymissopimuksen on vanhoista EU-maista ehtinyt tähän mennessä ratifioida Tanskan parlamentti 4. kesäkuuta, Saksan parlamentti 11. heinäkuuta sekä Portugalin parlamentti 3. lokakuuta.

Maltan parlamentti ratifioi sopimuksen 14. heinäkuuta eli samana päivänä, jolloin Kyproksen parlamentti hyväksyi liittymissopimuksen. Kyproksen presidentti Tassos Papadopoulos allekirjoitti sopimuksen 28. heinäkuuta.

Tshekissä liittymissopimuksen hyväksyminen kansanäänestyksellä 13.-14. kesäkuuta merkitsi samalla myös sopimuksen ratifiointia.

Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski allekirjoitti liittymissopimuksen 23. heinäkuuta.

Liettuan parlamentti ratifioi sopimuksen 16. syyskuuta. Sopimuksen puolesta äänesti 84 kansanedustajaa ja vastaan kaksi.

EU-jäsenyyden kannatus

Slovakia 92,5%
Liettua 91,0%
Slovenia 89,6%
Unkari 83,8%
Puola 77,5%
Tshekki 77,3%
Latvia 67%
Viro 66,8%
Malta 53,7%

Äänestysaktiivisuus

Malta 91%
Latvia 75,5%
Viro 64,1%
Liettua 63,3%
Slovenia 60,3%
Puola 58,9%
Tsekki 55,2%
Slovakia 52,2%
Unkari 45,6%

http://www.euobserver.com/

http://www.euractiv.com/