Daewoo pyrkii suurten joukkoon

Pupyong Jorma Virtanen 7.9.1997

Daewoon Pupyongin tehtaalla valmistui syyskuussa Cielo-henkilöautoja parin tuhannen auton päivävauhdilla. Daewoo valmistaa Cieloja myös 
Romaniassa.

Daewoon Pupyongin tehtaalla valmistui syyskuussa Cielo-henkilöautoja parin tuhannen auton päivävauhdilla. Daewoo valmistaa Cieloja myös Romaniassa.

Eteläkorealainen Daewoo Motor tähtää ensi vuosituhannella maailman kymmenen suurimman autonvalmistajan joukkoon. Vuosituhannen vaihteessa yhtiön tavoitteena on valmistaa peräti 2,5 miljoonaa autoa.

Tärkeä askel tämän kunnianhimoisen päämäärän saavuttamiseksi toteutui viime vuoden joulukuussa. Tuolloin käynnistyi Keltaisen meren rannalla Kunsanissa autotehdas, jota Daewoo kehuu yhdeksi maailman nykyaikaisimmista. Tehtaalla, jonka kapasiteetti on 300 000 henkilöautoa ja 20 000 kuorma-autoa vuodessa, valmistetaan muun muassa helmikuussa esiteltyä Nubira-henkilöautoa.

Monialajätti Daewoo ryhtyi autonvalmistajaksi vuonna 1978 ostamalla Etelä-Korean ensimmäisen autonvalmistajan Shinjin Motor Comapnyn osakkeet. Shinjin Motor valmisti autoja yhteistyössä General Motorsin kanssa. GM vetäydyi yhteisyrityksestä vuonna 1992. Daewoon autonvalmistus on kasvanut tuolloisesta 180 000 autosta runsaaseen miljoonaan autoon vuodessa.

Eteläkorealaiset ovat ylpeitä autoteollisuudestaan. Kansainvälisessä     
hammaslääkärikongressissa Soulissa näytteillä oli Daewoo Leganza.

Eteläkorealaiset ovat ylpeitä autoteollisuudestaan. Kansainvälisessä hammaslääkärikongressissa Soulissa näytteillä oli Daewoo Leganza.

Tuotantoa Itä-Euroopassa

Daewoo Motor on laajentanut tuotantoa ulkomailla. Daewoon henkilöautoa Puolassa valmistaa Daewoo-FSO ja Romaniassa Rodae. Puolassa ja Tshekissä valmistetaan Daewoon kuorma-autoja.

Daewoo-FSO:lla on vajaat 20 000 työntekijää. Yhtiö aikoo lisätä henkilöautotuotantoaan nykyisestä 125 000 autosta 400 000 autoon vuonna 2000. Romaniassa Rodae suunnittelee kaksinkertaistavansa tuotantonsa nykyisestä 100 000 autosta vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

Uzbekistanissa UZ-Daewoon tehtaalta valmistuu henkilöautoja sekä paketti- ja kuorma-autoja Keski-Aasian markkinoille 200 000 auton vuosivauhdilla. Daewoolla on henkilöautotuotantoa myös Intiassa, Indonesiassa ja Vietnamissa. Rakenteilla on lisäksi henkilöautotehtaat Egyptiin, Filippiineille ja Iraniin. Intiassa Daewoo valmistaa kuorma-autoja ja Kiinassa linja-autoja.

Daewoo Motor vie autoja yli 150 maahan. Ensi vuonna Daewoo aloittaa automyynnin Yhdysvalloissa.

Etelä-Korea on maailman viidenneksi suurin autonvalmistaja Yhdysvaltain, Japanin, Saksan ja Ranskan jälkeen. Viime vuonna maassa valmistettiin runsaat 2,8 miljoonaa autoa.