Huvitutin Satu lähti Australiaan

Sydney Jorma Virtanen 19.9.2003

Satu Sopanen-Helisalo ja Viivi-tytär viihtyvät Sydneyn pääkonsulaatissa.

Satu Sopanen-Helisalo ja Viivi-tytär viihtyvät Sydneyn pääkonsulaatissa.

TV2:n Huvitutti-konserttien vetäjä Satu Sopanen-Helisalo vetää henkeä Australiassa. Mukaralla-yhtyeen tahdittamana suosittuja lastenkonsertteja syntyi kaikkiaan sata jaksoa. Neljän vuoden aikana ohjelmissa laulettiin ja leikittiin yli 500 uutta ja vanhaa lastenlaulua.

-Huvitutteja ei enää näillä näkymin tehdä. Nyt mietitään jotakin uutta, hän sanoo.

Sydneyhin Satu Sopanen-Helisalon ja kolmevuotiaan Viivi-yttären toi aviopuolison työ. Hannu Helisalo aloitti vuoden pestin varakonsulina Suomen konsuliasioiden toimistossa helmikuussa.

Australiaan Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri otti mukaansa viisi kannelta. Valikoimassa on soittimia viisikielisestä konserttikanteleeseen. Hän on toiminut kanteleensoiton opettajana Helsingin konservatoriossa ja Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Työt jatkuvat, kun paluu kotimaahan on edessä.

Kansallinen aarre

Kantele on maapallon pohjalla tuiki tuntematon. Satu Sopanen-Helisalon mukaan kaikki ovat olleet ihastuksissaan kuultuaan oudon soittimen heleää ääntä.

Pitkä torvi, diggerydoo on aboriginaalien kansallissoitin.

Pitkä torvi, diggerydoo on aboriginaalien kansallissoitin.

Lyhyessä ajassa hän on ehtinyt esiintyä muun muassa konsulaatin järjestämissä tilaisuuksissa, bisnespäivällisillä, siirtolaisjärjestöjen järjestämillä eurofestareilla sekä soroptimistien maailmankongressin avajaisissa. Itsenäisyyspäiväksi on kutsu tulla soittamaan Suomen suurlähetystöön Canberraan.

-Kantele tekee Suomea tunnetuksi. Se on jotain erilaista. Pianoa soitetaan jokaisessa maassa. Kantele on kansallinen aarre, jonka arvon soisi ymmärrettävän laajemmaltikin suomalaisten keskuudessa.

Sydneyssä Satu Sopanen-Helisalo vetää kantelepiiriä, jossa on mukana muun muassa Suomi-koulun lasten vanhempia.

Valmisteilla hänellä on esitys, jossa toisena soittimena on Australian alkuperäisasukkaiden, aboriginaalien kansallissoitin diggerydoo. Kanteleen ja pitkän torven harvinaista yhteissointia kuullaan ensimmäisen kerran Sydneyssä joko australialaisen taiteilijan Arja Välimäen Kalevala-aiheisen näyttelyn avajaisissa lokakuun lopulla tai konsulaatin järjestämällä Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Hoitopaikka kiven alla

Satu Sopanen-Helisalo sanoo kotiutuneensa Sydneyhin. Vasemmanpuoliseen liikenteeseen tottuminen otti aikansa, mutta nyt autolla ajaminenkin sujuu miljoonakaupungin liikenteessä.

Viiville löytyi pariksi päiväksi viikossa hoitopaikka yksityisestä päiväkodista. Pohjoismaalaiselle äidille oli totuttelemista siinä, että kaikki maksaa. Hoitopäivän hinta on 60 Australian dollaria (runsaat 35 euroa).

-Hoitopaikan saaminen ei ollut itsestään selvää, vaan jonottaa piti pitkään. Itsestään selvää ei ole myöskään se, että lapsille tarjotaan ruokaa päiväkodeissa. Useimmiten omat eväät pitää olla mukana. Meillä kävi ihastuttava tuuri, sillä Viivin hoitopaikassa lämmintä ruokaa lapsille kokkaa Aku Rovaniemeltä.