Kaikki on nyt yhtä rugbya

Sydney Jorma Virtanen 16.9.2003

Kuvan ottohetkellä MM-kisojen alkuun oli 24 päivää, kahdeksan tuntia, yksi minuutti ja 22 sekuntia.

Kuvan ottohetkellä MM-kisojen alkuun oli 24 päivää, kahdeksan tuntia, yksi minuutti ja 22 sekuntia.

Rugbyn maailmanmestaruus -kilpailut (World Cup) käynnistyvät Australiassa perjantaina 10. lokakuuta. Avausottelussa kisojen isäntämaa kohtaa Argentiinan Sydneyn Telstra-stadionilla, joka kolme vuotta sitten toimi olympialaisten päänäyttämönä.

Australia elää suurta rugbyhuumaa, jota ei voi olla huomaamatta. Sydneyn miljoonakaupungin katukuvassakin kaikki on yhtä rugbya.

Australiassa rugbyn maailmanmestaruuskisoja luonnehditaan maailman tämän vuoden suurimmaksi urheilutapahtumaksi. Kisoissa pelataan 48 ottelua 44 päivänä 10 kaupungissa eri puolilla Australiaa. Mukana on 20 joukkuetta, joista yksi kruunataan maailmanmestariksi 22. marraskuuta niin ikään Telstra-stadionilla pelattavassa loppuottelussa.

Syyskuun puolivälissä suurin osa otteluista oli jo loppuunmyytyjä. Katsojien yhteismääräksi arvioidaan noin kaksi miljoonaa. Televisiosta kisoja odotetaan seuraavan noin neljä miljardia ihmistä yli 200 maassa.

Australian taloutta kisojen arvioidaan pönkittävän noin miljardilla Australian dollarilla (runsaat 585 000 euroa).

Kisoihin osallistuvien maiden liput olivat nähtävillä sydneyläisessä kauppakeskuksessa.

Kisoihin osallistuvien maiden liput olivat nähtävillä sydneyläisessä kauppakeskuksessa.

Neljässä lohkossa viisi joukkuetta

Maailmanmestaruudesta pelataan nyt viidennen kerran. Ensimmäisen mestaruuden voitti vuonna 1987 Uusi Seelanti. Vuonna 1991 voittaja oli Australia, vuonna 1995 Etelä-Afrikka ja vuonna 1999 toistamiseen Australia.

MM-kisojen karsinnoissa oli mukana ennätysmäärä eli 92 joukkuetta.

Joukkueet on jaettu neljään viiden joukkueen lohkoon. A-lohkossa pelaavat Australia, Argentiina, Irlanti, Namibia ja Romania sekä B-lohkossa Ranska, Skotlanti, Fidzi, Japani ja Yhdysvallat.

C-lohkon joukkueet ovat Etelä-Afrikka, Englanti, Samoa, Georgia ja Uruguay sekä D-lohkon Uusi Seelanti, Wales, Italia, Kanada ja Tonga.

MM-kisojen loppuottelussa Ranska on ollut kahdesti vuosina 1987 ja 1999. Vuonna 1991 tappion karvasta kalkkia maistoi Englanti ja vuonna 1995 Uusi Seelanti.

Kisojen ensikertalainen on Georgia, joka karsinnoissa viime lokakuussa kukisti vanhan vihollisensa Venäjän lukemin 17-13.

Kisojen päänäyttämö on Sydneyn Telstra-stadion.

Kisojen päänäyttämö on Sydneyn Telstra-stadion.

Rugby union kolmoslaji

Australian suosituimmat urheilulajit ovat australialainen jalkapallo sekä rugbyn kaksi muotoa rugby league ja rugby union. MM-kisoissa pelinä on rugby union, joka on kansainvälisesti huomattavasti laajemmalle levinnyt kuin rugby league.

Ykköslajin asema vaihtelee osavaltioittain. Aussijalkapallo on ollut perinteisesti suosituinta etelässä, Victoriassa ja Tasmaniassa. Rugby leagen suosio on vakainta New South Walesissa ja Queenslandissa. Seurajoukkuetasolla rugby union on kolmoslaji.

Uudessa Seelannissa rugby union on sen sijaan selvä ykkönen. Rugby league on enemmän maan alkuperäisasukkaiden, maorien peli. Aussijalkapalloa ei Uudessa Seelannissa pelata.

Rugby unionissa pelaajia on 15, rugby leaguessa 13. Pelien säännöissä on myös eroavaisuuksia. Rugby league on ollut perinteisesti ammattilaisurheilua, rugby union vasta viimeiset kymmenen vuotta.

Rugby leaguen juuret ovat Englannin hiilikaivosalueilla Lancashiressä ja Yorkshiessä. Sitä pelataan myös jonkin verran Ranskassa.

Australiassa ollaan itsellisiä. Sydneyläishotellin baariin kerääntyneet aussijalkapallojoukkue Brisbanen kannattajat suhtautuvat kylmän rauhallisesti kysymykseen siitä, koetaanko Australiassa ongelmaksi se, ettei kolmella suosituimmalla urheilulajilla ole asiaa olympialaisiin.

-It's not our problem, he sanovat.

Ei ole meidän ongelmamme, se on muiden ongelma.

http://www.rugbyworldcup.com/