Penkkiurheilija sai vaivoin palkintonsa

Sydney Jorma Virtanen 21.9.2003

Etsii, etsii, vaan ei löydy. Arsi Harjun laatta hakusessa. Kuva: Hannu Massinen.

Etsii, etsii, vaan ei löydy. Arsi Harjun laatta hakusessa. Kuva: Hannu Massinen.

Sydneyssä vierailevan penkkiurheilijan pakollinen käyntikohde on Olympic Park, Olympiapuisto, jossa sijaitsee suurin osa vuoden 2000 kesäolympialaisten suorituspaikoista.

Puistossa on The Overflow -niminen muistomerkki, jossa vesi virtaa leveän kaukalon reunan yli. Tässä kaukalossa paloi aikoinaan olympiatuli. Sen sytytti silloisella olympiastadionilla aboriginaali Kathy Freeman 15. syyskuuta 2000.

Muistomerkin juurella on kultaisissa, hopeisissa ja pronssisissa laatoissa 1 972 Sydneyn olympiamitalistin ja 2 267 paralympiamitalistin nimet. Heidän joukossaan on 27 suomalaista. Suomalaisittain kaikkein arvostetuimmassa laatassa on kuulantyönnön voittajan Arsi Harjun nimi.

Arsi Harjun laatan bongaaminen 4 239 nimen joukosta osoittautui paljon odotettua työläämmäksi. Muistomerkki piti kiertää kahden miehen voimin monta kertaa, kunnes penkkiurheilija sai vihdoin palkintonsa. Arsi Harjun laatta on kiekonheiton olympiavoittajan, Liettuan Virgilius Aleknan ja Yhdysvaltain naisten 4x400 metrin kultamitalijoukkueessa juosseen Jearl Miles-Clarkin välissä.

Nykyinen Telstra-stadion oli olympiakisojen päänäyttämö.

Nykyinen Telstra-stadion oli olympiakisojen päänäyttämö.

Aussifutiksen ja rugbyn pyhättö

Olympiatulen kaukalo siirrettiin nykyiselle paikalleen läheiseltä Telstra-stadionilta, joka olympialaisten aikaan oli nimeltään Stadium Australia. Tuolloin sinne mahtui 110 000 katsojaa, nyt enää 80 000.

Stadion, jolta yleisurheilun suorituspaikat on poistettu, toimii lokakuussa käynnistyvien rugbyn maailmanmestaruuskisojen päänäyttämönä. Syyskuussa stadion oli useampaan kertaan loppuunmyyty, kun mestaruuksia ratkottiin australialaisen jalkapallon ja rugbyn pudotuspeleissä.

Telstra-stadionin edustalla on vaikuttava pylväsmetsä. Pylväitä on 480. Niihin on kaiverrettu 74 000 olympialaisissa ja paralympialaisissa toimineen vapaaehtoisen nimet. Pylväissä on myös kisoihin liittyvää grafiikkaa sekä video- ja äänimonitoreja.

Pylväsmetsän keskellä on pyöreä katos, jonka alla televisiomonitoreista voi seurata Sydneyn olympiakisojen sykähdyttävimpiä hetkiä, muun muassa Kathy Freemanin voittojuoksua naisten 400 metrillä.

Entiset olympiakaupungit ovat näkyvästi esillä.

Entiset olympiakaupungit ovat näkyvästi esillä.

Mammuttitautia ja suorituspaikkoja

Syyskuisen sunnuntaipäivän kääntyessä kohti iltaa Olympiapuiston halkaiseva puolitoista kilometriä pitkä mahtipontinen Olympic Boulevard on lähes tyhjä. Jotenkin mieleen tulee Pohjois-Koren pääkaupunki Pjongjang. Olympiapuiston asemalla, joka kerran veti 50 000 junamatkustajaa tunnissa, ainoat matkustajat ovat suomalainen toimittaja ja merikapteeni.

Sydneyssä podetaan olympiakisojen jäljiltä mammuttitautia. Toisaalta Olympiapuistossa on huipputason suorituspaikat lähes lajille kuin lajille. Yleisurheilullekin on rakennuttu oma 14 000 katsojan stadioninsa.

Olympic Boulevardin varrella on aurinkokennoilla varustettuja korkeita pylväitä, jotka on omistettu entisille olympiakaupungeille. Pylväässä numero yhdeksän lukee Helsinki 1952.

Monet Olympiapuiston kaduista on nimetty australialaisten urheilusankareiden mukaan. Suomalaisillekin penkkiurheilijoille tuttuja nimiä ovat Herb Elliott, Dawn Fraser, Shane Gould, Rod Laver ja Murray Rose. Herb Elliot voitti kultaa 1500 juoksussa Rooman olympiakisoissa 1960. Hän alitti maililla 17 kertaa maagisen neljän minuutin rajan.

Arsi Harjun kultainen laatta.

Arsi Harjun kultainen laatta.

Suomalaiset mitalistit

Olympialaiset:
Kultaa:
Kuulantyöntö: Arsi Harju.
Purjehdus, luokka 49er: Thomas Johanson-Jyrki Järvi.
Hopeaa:
Pienoiskivääriammunta 3x40 ls: Juha Hirvi.
Pronssia:
Kreikkalais-roomalainen paini, 76 kg: Marko Yli-Hannuksela.

Paralympialaiset:
Kultaa:
Kuulantyöntö: Tiina Ala-Aho.
Hopeaa:
Ammunta (luokka 1): Erkki Pekkala.
Keihäs (luokka 55): Mikael Saleva.
Pöytätennis (luokka 1): Matti Launonen.
Pronssia:
Pöytätennis (luokka 8): Kimmo Jokinen.
Uinti (luokka 11): Eeva-Riitta Fingerroos.
Uinti (luokka 2): Pekka Kantola.
Keihäs (luokka 54): Rauno Saunavaara.
Ratsastus (luokka 4): Marita Tevali.
Istumalentopallo: Matti Pulli, Jari Heino, Lauri Melanen, Petri Kapiainen, Aulis Vistbacka, Keijo Hänninen, Jukka Laine, Allan Pynnönen, Sami Tervo, Veli-Matti Tuominen, Olavi Venäläinen, Timo Väre (valmentaja), Ossi Pulli (valmentaja).