Valta näyttää vaihtuvan Liettuassa

Kaunas Jorma Virtanen 11.9.2000

Kaupunginjohtaja Vytautas Sustauskasin vaalitilaisuus keräsi runsaasti kuulijoita Kaunasin vanhan raatihuoneen edustalle.

Kaupunginjohtaja Vytautas Sustauskasin vaalitilaisuus keräsi runsaasti kuulijoita Kaunasin vanhan raatihuoneen edustalle.

Mielipidetiedustelujen mukaan hallitusvastuussa oleva entisen presidentin Vytautas Landsbergisin johtama konservatiivinen Isänmaaliitto kärsii roiman tappion Liettuan ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa. Suurinta kannatusta on lupailtu Liettuan Putiniksi luonnehditun Arturas Paulauskasin johtamalle keskustapopulistiselle Uusi liitto -puolueelle.

Seuraavina kannatusmittauksissa ovat olleet entisen presidentin Algirdas Brazauskasin johtama Sosiaalidemokraattinen kokoomus, Vilnan suositun kaupunginjohtajan Rolandas Paksasin johtama Liberaaliliitto sekä Keskustaliitto. Vaalien jälkeen sekä Liberaaliliitto että Keskustaliitto ovat sitoutuneet muodostamaan hallituksen Paulauskasin puolueen kanssa.

Keskustavoimien voitto merkitsisi myös hyvästijättöä Liettuan puoluejärjestelmälle, joka on perustunut kahden suuren puolueen, konservatiivien ja sosiaalidemokraattien vuorottelulle vallankahvassa.

Paulauskasin puolueen ja sosiaalidemokraattien arvellaan saavan puolet uuden parlamentin paikoista. Isänmaa-liitolle luvataan vain seitsemää prosenttia äänistä.

Vytautas Sustauskasia on nimitetty Liettuan Haideriksi. Hän
on kuitenkin kiistänyt syytökset juutalaisvastaisuudestaan.

Vytautas Sustauskasia on nimitetty Liettuan Haideriksi. Hän on kuitenkin kiistänyt syytökset juutalaisvastaisuudestaan.

Liettuan Haider

Vaalien suurin kysymysmerkki on Liettuan Haideriksi kutsuttu maan toiseksi suurimman kaupungin Kaunasin ääripopulistisen kaupunginjohtajan Vytautas Sustauskasin johtama Liettuan Vapauden liitto.

Viime maaliskuun kunnallisvaaleissa puolue sai Kaunasissa neljänneksen äänistä. Juutalaisvastaisilla mielipiteillään huomiota herättänyt Sustauskas valittiin viime huhtikuussa Kaunasin pormestariksi Paulauskasin Uusi liitto -puolueen tuella.

Korruption ja rikollisuuden kitkemiseen omistautunut Sustauskas on väittänyt Kaunasin liike-elämän olevan "juutalaisen mafian" käsissä. Samoin än on muistuttanut monien Kaunasin kiinteistöjen olevan juutalaisten omistamia.

Israelin suurlähetystö on ilmaissut huolensa Sustauskasin aikeista. Samoin EU-maiden edustajat ovat kieltäytyneet tapaamasta Kaunasin pormestaria.

Värikästä kieltä käyttävä Sustauskas on kiistänyt olevansa juutalaisvastainen. Syyskuussa Liettuassa vierailleelle suomalaiselle toimittajaryhmälle änen alaisensa Kaunasin kaupungintalolla väättelivät asiaa selittämällä, että kaupunginjohtajan puheita oli tulkittu väärin.

Natoon ja EU:hun

Arturas Paulauskas on entinen kommunisti, joka ävisi niukasti viime vuoden presidentinvaalit nykyiselle presidentille Valdas Adamkusille.

Paulauskas vieraili äskettäin Brysselissä Naton ja EU:n päämajoissa vakuuttamassa, että myös änen johtamansa puolue kannattaa Liettuan pikaista liittymistä näihin järjestöihin. Vierailun katsottiin vieneen pohjaa Landbergisin syytöksiltä, joiden mukaan Paulauskas veisi Liettuaa takaisin kommunismiin.

Presidentti Adamkus katsoi parhaaksi katkaista kuumaksi menneen syyttelyn kutsumalla keskeiset puoluejohtajat puhutteluun.

Adamkus vaati, ettei ulkopolitiikkaa käytettäisi lyömäaseena vaaleissa. Landbergisin ja Paulauskasin lisäksi presidentin puheilla olivat Brazauskas ja Paksas. Kaikki vakuuttivat, ettei Liettuan pyrkimyksille EU:hun ja Natoon ole vaihtoehtoa.

Kaksi vaalitapaa

Liettuan parlamentin, Seimasin vaaleihin ehdokkaita on asettanut 27 Liettuan 39 rekisteröityneestä puolueesta ja poliittisesta ryhmittymästä. Vaaliliittojen myötä valtakunnallisia ehdokaslistoja on ainoastaan 15.

Sunnuntain vaaleissa valittava parlamentti on maan uudelleenitsenäistymisen ajan neljäs. Parlamentin 141 kansanedustajasta 70 valitaan puolueiden ehdokaslistoilta. Valinta tapahtuu suhteellisen vaalitavan mukaan. Seimasin enemmistö eli 71 edustajaa valitaan yhden edustajan vaalipiireistä.

Nykyisessä parlamentissa on eniten edustajia Isänmaan liitolla, jonka listoilta valittiin vuoden 1996 vaaleissa 52 kansanedustajaa.

Kaikkiaan parlamentissa on edustettuna yhdeksän osittain useasta puolueesta koostuvaa ryhmittymää ja lisäksi ryhmien ulkopuolisia edustajia.