Tokio on häikäisevin

Tokio Jorma Virtanen 13.11.2005

Tokyo Towerin näköalatasanteella tajuaa Tokion laajuuden.

Tokyo Towerin näköalatasanteella tajuaa Tokion laajuuden.

Maailman suurkaupungeista Tokio on häikäisevin. Se on suunnattoman laaja, yli 30 miljoonan asukkaan megapolis, jossa ahkeralla työllä ansaittu vauraus on levinnyt kaikkialle.

Tokiossa on siistiä. Singaporekin on siisti, mutta se on enemmän pakotettua siisteyttä. Tokiossa ollaan aidosti siistejä ja huomaavaisia, mikä lienee perua japanilaisesta kulttuuriperinnöstä.

Tokiossa ei näy roskakoreja, koska roskat viedään kotiin. Kun joku tupakoi ulkona, tuhkan hän karistaa pieneen pussukkaan. Kun olo tuntuu flunssaiselta, käytetään hengityssuojaimia, jotta ei tartutettaisi muita.

Ihmiset ovat ystävällisiä. Kun turisti katsoo metrokarttaa, heikollakin englannilla tullaan kysymään: May I help you - voinko auttaa sinua.

Tokio lienee maailman ainoa suurkaupunki, jossa turistin ei tarvitse pelätä. Kun köyhyyttä ei juuri ole, ei ole paljon rikollisuuttakaan.

Tokiossa koululaiset erottuvat samanlaisella vaatetuksellaan. Poikien mustassa takissa, jossa kaulasta alaspäin on kullanväriset metallinapit, on sotilaallista ryhtiä. Tytöillä on yllään tumma merimiespusero, vekkihame ja valkoiset kumitossut. Tokio Towerin aulassa iso koululaisryhmä kuuntelee kurinalaisesti opettajiaan. Häiriköitä ei joukossa näy.

Kulttuurishokki lienee paljon suurempi Euroopassa käyvälle japanilaiselle kuin toisinpäin. Tokiossa ei näy alkoholisteja, huumeidenkäyttäjiä eikä juuri muitakaan elämän laitapuolen kulkijoita. Seiniä ei ole töhritty eikä myöskään junavaunuja, muistomerkkejä tai liikennemerkkejä.

Shimoumassa on keskipäivällä rauhallista.

Shimoumassa on keskipäivällä rauhallista.

Ylellisen rauhallista

Tokion keskustasta lounaaseen sijaitsevassa Shimouman kaupunginosassa miltei jokaisen talon pihalla on auto: Mersu, Bemari tai molemmat. Niillä ei ajeta kuitenkaan kaupunkiliikenteessä. Sitä varten on metro, jolla pääsee kaikkialle. Omaa autoa käytetään, kun viikonloppua lähdetään viettämään maaseudulle.

Shimoumassa on ylellisen rauhallista. On vaikea kuvitella, että ollaan yhdessä maailman suurimmista metropoleista.

Tokion esikaupungeissa silmään pistävät ilmassa kulkevat sähköjohdot. Niitä ei kaiveta maahan maanjäristysvaaran takia. Kanton alueen suuri maanjäristys ja sitä seuranneet tulipalot 1. syyskuuta 1923 tuhosivat kaksi kolmasosaa Tokiosta. Noin 140 000 ihmistä kuoli.

Shoppailemaan asemalaiturilta

Keskustaa kiertävällä, 35 kilometriä pitkällä JR:n, Japanin Valtonrautateiden Yamanote-linjalla asemat ovat suunnattoman suuria. Shinjukussa, yhdeksän rautatie- ja metrolinjan yhtymäkohdassa, on yksi maailman suurimmista asemista. Ihmiset näyttävät kiireisiltä, mutta kaikki tapahtuu hyvässä järjestyksessä.

Monien muiden asemien tapaan Shinjukun asema on valtavan kauppakeskuksen sisällä. Shoppailemaan pääsee miltei suoraan asemalaiturilta.

Tokio on kalliin kaupungin maineessa. Sitä se voi olla, kun liikutaan Ginzan upeissa tavarataloissa ja erikoisliikkeissä. Yleensä hinnat eivät juuri poikkea Suomen hinnoista.

Tokion konferenssi- ja näyttelykeskus edustaa tulevaisuuden kaupunkiarkkitehtuuria.

Tokion konferenssi- ja näyttelykeskus edustaa tulevaisuuden kaupunkiarkkitehtuuria.

Näköalajunalla tulevaisuuteen

Tokioon tutustuminen kannattaa aloittaa Pariisin Eiffel-tornia muistuttavasta, 333 metriä korkeasta Tokyo Towerista. Sen näköalatasanteelta saa hyvän kuvan Tokion suunnattomasta laajuudesta.

Tokion suosituin kohtaamispaikka on Shibuyan vilkkaalla asema-aukiolla oleva Hachiko-koiran patsas.Tarina kertoo koiran tulleen asemalle joka ilta, kun hänen professori-isäntänsä tuli töistä. Eräänä päivänä isäntä ei enää tullut, mutta uskollinen koira tuli paikalle vielä vuosia isännän kuoleman jälkeen.

Shinjukussa on lukuisia noin 50-kerroksisia pilvenpiirtäjiä, jotka on rakennettu kestämään koviakin maanjäristyksiä. Tokion kaupungin virastotalon (Tokyo Metropolitan Government Office) molempiin torneihin pääsee ilmaiseksi ihailemaan Tokion maisemia. Kirkkaalla ilmalla voi nähdä Fujin, joka on japanilaisten pyhä vuori. Viimeksi se purkautui vuonna 1707.

Turistin pakollisia pistäytymispaikkoja ovat Akihabaran elektroniikkataivas sekä Asakusan Sensojin buddhalaistemppeli. Sinne johtava, myyntikojujenen reunustama Nakamise-kävelykatu on yksi suosituimmista Japanin matkailukohteista.

Ilman kuljettajaa kulkevalla Yurikamome-linjan näköalajunalla pääsee noin 20 minuutissa Shimbashin asemalta 918 metriä pitkää Sateenkaaren siltaa (Rainbow Bridge) pitkin Odaiban saarelle. Sillalta avautuu huikaiseva näköala Tokionlahdelle.

Odaiba rakennettiin alunperin Tokiota suojaavaksi linnoitussaareksi 1800-luvun puolivälin jälkeen. Nykyisin se tunnetaan ostos- ja huvittelukeskuksistaan sekä futuristisesta arkkitehtuuristaan, jonka ällistyttävimpiä luomuksia ovat Fuji TV:n rakennus, Telecom Center ja Tokyo Big Sight, Tokion konferenssi- ja näyttelykeskus.

Kiistellyin Tokion nähtävyyksistä on Yasukuni Jinja, Yasukunin shintolaistemppeli, jossa vaalitaan keisarin puolesta kaatuneiden japanilaissotilaiden muistoa.

http://www.japan-guide.com/

Lisää kuvia Tokiosta:

Asakusa

Central Tokyo

Imperial Palace

Shibuya

shimouma

Shinjuku

Tokyo by Night

Tokyo Tower

Yasukuni Jinja

Yurikamone Line